home design 800x400
home design 1170Χ320

Ο Ντίνος Καλύβας ερμηνεύει το ποίημα «Αμαρυλλίς» (Βίντεο)

Ο Ναυπλιώτης τενόρος μελοποίησε και τραγουδά Φώτη Μότση.
Ντίνος Καλύβας

To 5o τραγούδι του άλμπουμ «Dino Kalyvas Pop Rock n’ Classics» έχει τίτλο «Αμαρυλλίς». Ο τενόρος Ντίνος Καλύβας από το Ναύπλιο, ο οποίος εκτός από την ερμηνεία έχει κάνει τη μουσική και την ενορχήστρωση, επέλεξε να το ντύσει στιχουργικά με ποίημα του Φώτη Μότση από την ποιητική συλλογή «Αμαρυλλίδος και Ιππεάστρου».

Ο Ναυπλιώτης τενόρος αναφέρει για τη συνεργασία με τον ποιητή ο οποίος επίσης ζει στο Ναύπλιο, αλλά και για το ποίημα:

«Τον Φώτη Μότση τον γνώρισα ως εξαιρετικό δάσκαλο της Γερμανικής Γλώσσας που με έκανε πραγματικά από κει που ήταν ο μεγάλος μου φόβος, να την αγαπήσω.

Κάποια στιγμή μου δώρισε ένα μικρό βιβλίο με ποιήματά του και με προέτρεψε αν μπορούσα από τα ποιήματά του να φτιάξω κάποιο ή μέρος του τραγούδι. Έτσι κάποια στιγμή γεννήθηκε η “Αμαρυλλίς”.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, γνωρίζοντας τον Μότση, πιστεύω ότι η “Αμαρυλλίς” εκφράζει εκείνη τη γυναικεία παρουσία που δίνει νόημα στη ζωή μας. Όταν είμαστε σε δύσκολη κατάσταση μας ενισχύει η ανάμνησή της. Όταν βρισκόμαστε στη γαλήνη της ρουτίνας, μας αναστατώνει και δίνει χρώμα στις ασπρόμαυρες μέρες μας. Κάποια στιγμή αυτός ο αέναος έρως γίνεται Ιερός και τόσο δυνατός που δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο μακριά της λόγω των κακών συγκυριών και του αταίριαστου χαρακτήρα μας. Έτσι ζητούμε από το Θεό ως τιμωρία γι αυτήν μας την αγάπη να μας κάνει κι εμάς Ιππέαστρο ( Η αμαρυλλίς και ο ιππέαστρος ανήκουν στην οικογένεια λουλουδιών των αμαρυλλιδοειδών).

Στην ουσία, να αλλάξει και να κάνει τη ζωή μας τέτοια ώστε να μπορέσουμε να ταιριάξουμε, να είμαστε συνεχώς μαζί ευτυχισμένοι».

Λίγα λόγια για τον Φώτη Μότση

Ὁ Φώτης Μότσης γεννήθηκε τό 1955 στο Ζωτικό, στη Λάκκα Σούλι.Σπούδασε φιλολογικά στη Ζυρίχη. Βιοπορίστηκε ως μεταφραστής και καθηγητής Γερμανικών. Έζησε στα Γιάννενα, στην Κομοτηνή, στην Αθήνα, στην Ελβετία. Ζει στο Ναύπλιο.

Bιβλία του

“Κραυγές” (Σείριος, 1973)
“Ἀπολογίατῶν δρόμων” (Ἐλεύθερος Τύπος, 1983)
“Τό μικρόἀπέραντο” (Ἑλλέβορος, 1999)
“Ὑδράργυρος ρέων” (Ἑλλέβορος, 2001)
“ὉἸούδαςτῆς νύχτας” (Ἑλλέβορος, 2003)
“ἈμαρυλλίδοςκαίἸππεάστρου” (Ἑλλέβορος, 2005)
“Ἠπειρώτικο” (Ἑλλέβορος, 2006)
“Νυχτερινόγαίας ἀπείρου” (Ἑλλέβορος, 2007)
“Σκιᾶςὄναρἔρως” (Ἑλλέβορος, 2013)
“Ἠπειρώτικο”, (ἐπανέκδοση 2013)
“Νυχτερινό γαίας ἀπείρου”, (ἐπανέκδοση 2013)
“Ἐνχορδαῖς και λίθοις” (Φίλντισι, 2017)
” Ἡ ἁλμυρή βροχή” (Κύμα, 2021)
“Ὑδράργυρος ρέων” (ἐπανέκδοση, Κύμα, 2021)
———————

Δημήτριος Μίχας: “Τροχόεις μόλυβδος- Ἰχνηλατώντας τή γραφή τοῦ Φώτη Μότση” (Ἐκδόσεις ‘ἐκ προοιμίου’, 2020)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis