banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Μεσολόγγι: Οι καλύβες της Τουρλίδας και οι αλυκές

Οι ψαράδικες καλύβες στέκονται πάνω σε πασσάλους στο νερό και αποτελούν από τα πλέον ιδιαίτερα αξιοθέατα της περιοχής του Μεσολογγίου, μαζί με τα ιβάρια, τις περιφράξεις μέσα στη λιμνοθάλασσα
Τουρλίδα (28)

Διασχίζοντας το δρόμο πάνω στη δυτική άκρη της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας, στο Μεσολόγγι, ο ανυποψίαστος επισκέπτης μένει με ανοιχτό το στόμα, καθώς συναντά τις πρώτες «πελάδες», πριν φτάσει στην Τουρλίδα, την κατοικημένη νησίδα του Πατραϊκού κόλπου.

Οι χαρακτηριστικές ψαράδικες καλύβες στέκονται πάνω σε πασσάλους στο νερό και αποτελούν από τα πλέον ιδιαίτερα αξιοθέατα της περιοχής του Μεσολογγίου, μαζί με τα ιβάρια, τις περιφράξεις μέσα στη λιμνοθάλασσα, όπου παγιδεύονται τα ψάρια και αρκεί μια απόχη για να βγάλεις δεκάδες κιλά, μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι πελάδες χρησιμοποιούνταν ως σημείο ξεκούρασης για τους φτωχούς ψαράδες, ώστε να ζουν κοντά στα ιβάρια τους. Για πολλά χρόνια υπήρξαν και κατοικίες για τις οικογένειες των ψαράδων, αφού τα πενιχρά τους έσοδα, δεν έφταναν για να ενοικιάσουν ή να κατασκευάσουν σπίτια. Κάποιες από τις καλύβες αυτές, σήμερα έχουν μετατραπεί σε όμορφα εξοχικά σπίτια. Πρόκειται για ξύλινες κατασκευές, με στέγη από καλάμια και αδιάβροχο χορτάρι.

Οι καλύβες της Τουρλίδας

Για να δείτε όλες τις εικόνες από κινητή συσκευή σύρετε προς αριστερά

Η περιοχή είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000. Στα προστατευόμενα είδη χλωρίδας περιλαμβάνονται τα ενδημικά: Σαλβινία η πλέουσα, Οφρύς η αργολική. Στην πανίδα περιλαμβάνονται: αβλέφαροι, χωματόφρυνοι, πράσινοι φρύνοι, Ευρωπαϊκοί δενδροβάτραχοι, οχιές, πράσινες θαλασσοχελώνες, λαφιάτες, χαλκούχες λύκαινες του έλους (πεταλούδες), ρινοδέλφινα. Επίσης, τα ψάρια: σαρδελομάνες, ζαχαριάς, τριχωνοβελονίτσες, λουρωγοβιοί, γλανίδια.

Η Τουρλίδα ανήκει διοικητικά στο Μεσολόγγι και απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την πόλη. Μέχρι το 1885 ήταν νησί. Από τότε όμως συνδέεται με δρόμο που κατασκευάστηκε με την επιχωμάτωση της θάλασσας, με υλικά από τις εκσκαφές που έγιναν για την κατασκευή του λιμανιού. Με το δρόμο αυτό η Λιµνοθάλασσα της Κλείσοβας διαχωρίζεται πλέον από το υπόλοιπο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Η Μαύρη Αλυκή στο Μεσολόγγι

Στην Τουρλίδα βρίσκεται και η λεγόμενη “Μαύρη Αλυκή” του Μεσολογγίου, σε αντιδιαστολή με τη “Λευκή”, λόγω της χαμηλότερης ποιότητας αλατιού που παράγεται. Πήρε το όνομά της από ένα είδος θαλασσινών πουλιών που υπήρχαν εκεί, τις “τουρλίδες”.

Εδώ παράγεται το περίφημο αλάτι Μεσολογγίου, με μια απλή και πανάρχαια μέθοδο, από την εξάτμιση της θάλασσας με την βοήθεια του ήλιου και του ανέμου.

Το πρώτο προϊόν που συλλέγεται είναι η αφρίνα και στη συνέχεια από τον Σεπτέμβρη γίνεται η συγκομιδή του αλατιού. Το τελικό προϊόν, δηλαδή το καθαρό, αγνό αλάτι, τοποθετείται σε εντυπωσιακούς λόφους, που φτάνουν τα 10-15 μέτρα.

Για να δείτε όλες τις εικόνες από κινητή συσκευή σύρετε προς αριστερά

Σχόλια

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis