home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Ο Στάικος Σταϊκόπουλος στον καμβά

20 γνωστοί καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους για τον πορθητή της πόλης στο Βουλευτικό

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

2 σχόλια στο Ναύπλιο: Ο Στάικος Σταϊκόπουλος στον καμβά
Εκδήλωση Βουλευτικό Ναύπλιο (2)

Το Σάββατο 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, με θέμα «Στάικος Σταϊκόπουλος, ο ήρωάς μας» από το Δήμο Ναυπλιέων και το ΔΟΠΠΑΤ στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον οθωμανικό ζυγό σε συνεργασία με το σύλλογο «Αρματωμένοι Μωραΐτες Στάικος Σταϊκόπουλος Ναύπλιο 1822».

20 γνωστοί ζωγράφοι συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον ήρωα και απελευθερωτή του Ναυπλίου Στάικο Σταϊκόπουλου. Τα έργα των καλλιτεχνών θα εκτίθενται στην αίθουσα του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο, μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Εκδήλωση Βουλευτικό Ναύπλιο (3)

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος που τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης στον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε: «Η έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάσαμε το Σάββατο 19 Μαρτίου με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια της Απελευθέρωσης του Ναυπλίου και την Άλωσης του Παλαμηδίου δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο θέμα από την φυσιογνωμία και την προσωπικότητα του Στάικου Σταϊκόπουλου που σημάδεψε με την παρουσία και τις πράξεις του, την πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.

Οι δεσμοί που ενώνουν την πόλη του Ναυπλίου με την γενέτειρα του ήρωα την Ζάτουνα είναι τόσο στενοί που εδώ και 26 χρόνια έχουμε αδελφοποιηθεί. Η χαρά μου φέτος είναι όμως ξεχωριστή γιατί ο Σύλλογος Ζατουνιωτών που βρίσκεται δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια αδελφοποιείται με τον νέο αλλά δραστήριο και φιλόδοξο Σύλλογο «Αρματωμένοι Μωραΐτες Στάικο Σταϊκόπουλου».

Μέσα λοιπόν από τέτοιες εκδηλώσεις περνάμε την ιστορική μνήμη στους νεότερους όπως έχουμε χρέος και υποχρέωση να κάνουμε ενώ παράλληλα ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια η γη που γέννησε τον Απελευθερωτή του Ναυπλίου να έρθει ακόμα πιο κοντά με την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος».

Εκδήλωση Βουλευτικό Ναύπλιο (1)
Εκδήλωση Βουλευτικό Ναύπλιο (1)

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    “20 γνωστοί ζωγράφοι συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον ήρωα και απελευθερωτή του Ναυπλίου Στάικο Σταϊκόπουλου.” Νομίζω πως είναι υπερβολικά γεναιόδωρες οι φιλοφρονήσεις, τουλάχιστον δεν στέκουν πάνω σε σοβαρά ιστορικά δεδομένα.
    Ένας ακόμα μύθος: η Άλωση του Παλαμηδίου και το ρεσάλτο του Σταϊκόπουλου.
    Τα γεγονότα της Άλωσης του Παλαμηδιού ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΠΟΤΕ σε ιστορικές επιστημονικές διατριβές και είναι γνωστά ως προφορικοί θρύλοι δημοσιευμένοι από τους ιστοριογράφους της Επανάστασης. Ιδιαίτερα από τον Μιχ. Γ. Λαμπρυνίδη και από τη διεξοδική μονογραφία του Πάνου Λιαλιάτση που δημοσιεύθηκε προσφάτως σε οκτώ συνέ­χειες σε ημερήσια εφημερίδα των Αθηνών.
    Όλοι τονίζουν την αποφασιστική συμβολή του Αϊβαλιώτη αγωνιστή Δημητρίου Μοσχονησιώτη, ο οποίος προθυ­μοποιήθηκε να ανέβει πρώτος στα τείχη των έρημων οχυρών, υπερπήδησε τις αφύλακτες επάλξεις, όρμησε πρώ­τος και μόνος μέσα στο κάστρο και με το θάρρος και την άφοβη παλικαριά του εξουδετέρωσε την υποτυπώδη Οθωμανική φρουρά ελάχιστων Αρβανιτών που είχε παραμείνει αντί να καταφύγει μαζί με τους Οθωμανούς στο Ναύπλιο προς συνθηκολόγηση. Αμέσως έδωσε ο Μοσχονησιώτης το σύνθημα στους Ρωμιούς που ακολουθούσαν για να εφορμήσουν κι αυτοί και να ολοκληρώσουν την άλωση του έρημου και άοπλου Παλαμηδιού.
    Ο Δημήτριος Μοσχονησιώτης είχε συλλάβει την προηγούμενη νύχτα σε περιπολία γυρω από το Παλαμήδι δυο Αλβα­νούς και μια γυναίκα, που είχαν βγει και μάζευαν χόρτα έξω από το κάστρο. Τους οδήγησε αμέσως στον Στ. Σταϊκόπουλο, στον οποίον αυτοί επιβεβαίωσαν ότι οι Τούρκοι είχαν αποχωρήσει από το φρούριο, εξουθενωμέ­νοι από την πολιορκία και την έλλειψη τροφής, είχαν κατέβει στο Ναύπλιο και μελετούσαν τρόπο παράδοσης και διαφυγής στην Τουρκία με συνθηκολόγηση.
    « Ο Α. Μοσχονησιώτης, σίγουρος ότι οι δυο Αρβανίτες είπαν την αλήθεια» γράφει ο Πάνος Λιαλιάτσης «παρακίνησε τον Σταϊκόπουλο να πάρει την απόφαση για το ρε­σάλτο. Για να πείσει αυτόν και τους άλλους καπεταναίους ότι οι πληροφοριοδότες είπαν την αλήθεια, δέχθηκε πρώτος αυτός ν’ ανεβεί με σκάλα τα τείχη της Γιουρούς ντάπιας και, αν οι στρατιώτες που ήταν κοντά της ακούσουν πυροβολισμό, να κατα­λάβουν ότι σκοτώθηκε. Αν ακούσουν μόνο φωνές να καταλάβουν ότι πιάστηκε, οπότε να φύγουν και να τιμωρήσουν αυστηρά τους δυο Αρβανίτες… Στην περίπτωση όμως που θα βρει τον προμαχώνα αφρούρητο αμέσως θα τους ειδοποιήσει ν’ ανεβούν κι αυτοί στα τείχη».
    Όταν έφτασε η ώρα του “ρεσάλτου” ο Αϊβαλιώτης Δημήτριος Μοσχονησιώτης, πατώντας σε μια σκάλα που είχαν κουβαλήσει οι πολιορκητές, έκανε τον σταυρό του και πήδηξε μέσα στη ντάπια, άρπαξε αιφνιδιαστικά τον μοναδικό φρουρό του φυλακίου, τον αδρανοποίησε, μάζεψε όλα τα όπλα που υπήρχαν μέσα στο φυλάκιο και κάλεσε τα άλλα παλικάρια που περίμεναν από κάτω να ανέβουν κι’ αυτά γρήγορα στο τείχος. Αφού ολοκληρώ­θηκε η κατάληψη της έρημης Γιουρούς ντάπιας, κουβάλησαν τη σκάλα στη διπλανή Καρά ντάπια, όπου πάλι ο Μοσχονησιώτης με τον ίδιο τρόπο πήδηξε πρώτος μέσα από τα τείχη και πάλι με τον ίδιο τρόπο την κυρίευσε χωρίς να συναντήσει καμιά αντίσταση από κανέναν, ειδοποιώντας τους Έλληνες να ορμή­σουν μέσα. Σε λίγο όλες οι ντάπιες κυριεύθηκαν και το άπαρτο έως τότε Παλαμήδι έπεσε, εφόσον ήταν ήδη παρατημένο, χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά!
    Ήταν ξημερώματα της 30 Νοεμβρίου 1822. Η “απελευθέρωση” και του ήδη παραδομένου Ναυπλίου υπό συνθηκολόγηση και διαπραγμάτευση από ημέρες πριν, ήταν πια εύκολη υπόθεση η οποία παρουσιάζεται ως στρατιωτική προέλαση των Ρωμιών, ενώ πρόκειται για ειρηνική συνθηκολόγηση των Οθωμανών συγκεντρωμένων στο Ναύπλιο.
    Οι Οθωμανοί διαπραγματεύονταν από ημέρες με δυο τουλάχιστον Ρωμιούς, τον Καπιτάν Λαφύρα (Θεόδωρο Κωλοκοτρώνη) που συγκέντρωνε όλα τα λάφυρα των Οθωμανών και την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που με τα πλοιάρια των Σπετσιωτών διαπραγμάτευε τη φυγή αυτών των Οθωμανών που μπορούσαν να πληρώσουν τα λύτρα διαφυγής.
    Ο Σταϊκόπουλος ήταν μισθοφόρος πλιατσικαδόρος, εκτός διαπραγματεύσεων και ζήλευε, όπως όλοι οι Ρωμιοί οπλαρχηγοί, τον Καπιτάν Λαφύρα που έπαιζε το χοντρό παιχνίδι, κάνοντας αντιπερισπασμό με την επίθεση στο Παλαμήδι για να διεκδικήσει μερίδιο.
    Ευάγγελος Αλεξανδρής
    Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος.

  2. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 1821-22.
    Με αφορμή τα 200 χρόνια από την παράδοση του Οθωμανικού κάστρου στον Κωλοκοτρώνη (Μπιθεκούρα αλβανιστί) με αντάλλαγμα την ασφαλή μεταφορά των αιχμαλώτων στη Μικρά Ασία και τον βομβαρδισμό του Ναυπλίου από τον Σταϊκόπουλο. Δηλαδή μόλις ο Σταϊκόπουλος με το μπουλούκι του έπιασαν το Παλαμήδι, άρχισαν να κανονιοβολούν το Ναύπλιο, για να εκβιάσουν τον Κωλοκοτρώνη και τους άλλους Ρωμιούς να συμφωνήσουν μαζί του το μοίρασμα των λαφύρων από τους Οθωμανούς αιχμαλώτους.
    Aυτό που λέγεται για τη σημερινή επέτειο, είναι ένα ψήγμα αλήθειας, ένα μικρό, ελάχιστο και παραποιημένο σημείο της όλης ιστορίας. Οι Τούρκοι είχαν εγκαταλείψει το Παλαμήδι και είχαν μαζευτεί στα τζαμιά τ’Αναπλιού, έχοντας συμφωνήσει την ειρηνική παράδοση της πόλης και του φρουρίου με την υπόσχεση ασφαλούς μετακίνησής τους με πλοία Σπετσιωτών στη Μικρά Ασία.
    Αντί για μάχες λοιπόν, έγινε διαπραγμάτευση, η οποία αθετήθηκε και οι Τούρκοι, οικογένειες, γυναικόπαιδα, σφαγιάστηκαν μέσα στα τζαμιά, πάρθηκαν για τα σκλαβοπάζαρα και ελάχιστοι που μπόρεσαν να πληρώσουν με τιμαλφή οδηγήθηκαν αντί για την συμφωνημένη Μικρά Ασία σε ξερονήσια του Αιγαίου όπου παρατήθηκαν σε οικτρό θάνατο από πείνα και δίψα.
    «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».
    Όταν θα μάθουμε να ζούμε αληθινά, να ζυγίζουμε δίκαια τα γεγονότα κι όχι να μασκαρεύουμε τις καταστάσεις κατά το δοκούν, για να φανατίζουμε τους υπηκόους, θα μάθουμε να δημιουργούμε Πατρίδα που να την πονάμε. Με τη σχολική παπαγαλία ψευδών γεγονότων δήθεν ένδοξων ηρώων, οι νέοι αντιλαμβάνονται την ελληνοκεντρική προπαγάνδα που καταντά εθνικιστικό παραλήρημα εκτός τόπου και χρόνου εφόσον σήμερα η γνώση εύκολα διασταυρώνεται στον παγκόσμιο ιστότοπο, την απορρίπτουν συλλήβδην ως παραλογισμό και αυτή είναι η αιτία που η νέα γενιά των Ελλήνων σήμερα αποστασιοποιείται και επιμένει να αγνοεί τις ιστορικές επετείους, να μπερδεύει το 1821 με το 1940 και το 1922 και πολύ περισσότερο να αγνοεί τα πραγματικά ιστορικά δεδομένα, τα αίτια των καταστροφών που υπέστη ο τόπος, με προφανή κίνδυνο να επαναληφθούν λόγω άγνοιας κινδύνου.
    Με την ακραία εθνικιστική προπαγάνδα επιτυγχάνεται δυστυχώς η δημιουργία πολιτών απάτριδων.

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis