home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Πολιτική

Γκιόλας: Συρρικνώνεται ο ΕΟΠΥΥ και ανοίγει ο δρόμος για είσοδο ιδιωτών

Αραχωβίτης – Γκιόλας: Η κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιο εισόδου ιδιωτών στη δημόσια υγεία με την συρρίκνωση των Περιφερειακών Διευθύνσεων

Ερώτηση κατέθεσαν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του Σταύρου Αραχωβίτη, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας να σταματήσει η συρρίκνωση των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, αφού έτσι υποβαθμίζεται η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και ανοίγει ακόμη ένας «δρόμος» για την είσοδο ιδιωτών στη Δημόσια Υγεία.

Πιστοί στις ιδεοληψίες και τη λογική των εξυπηρετήσεων στους ιδιώτες, αδιαφορώντας για τις ορεινές, τις νησιωτικές και τις απομακρυσμένες περιοχές, η μειονεκτικότητα των οποίων είναι χαρακτηριστική στη χώρα μας, θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων χωρίς γραμματείες αλλά «εξ αποστάσεως», ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, ή κατοικούν σε μικρούς και απομακρυσμένους και με μεγάλες αποστάσεις από τα κέντρα νομούς.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει την πρόθεση συρρίκνωσης των ΠΕ.ΔΙ, η οποία προϊδεάζει για μια γενική συρρίκνωση και παραχώρηση σημαντικών λειτουργιών του Οργανισμού στους ιδιώτες.

Τονίζεται τέλος η πλήρης αποτυχία της εφαρμογής παραχώρησης κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Η ερώτηση

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν σχεδιασμοί που θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η μετατροπή Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕ.ΔΙ.), με μικρό αριθμό υπαλλήλων, σε αυτοτελή Τμήματα, η κατάργηση όλων των τμημάτων Φαρμακευτικής και η διατήρηση των τμημάτων γραμματείας μόνο σε μεγάλες ΠΕ.ΔΙ.

Η πρόθεση συρρίκνωσης των ΠΕ.ΔΙ προϊδεάζει για μια γενική συρρίκνωση και παραχώρηση σημαντικών λειτουργιών του Οργανισμού στους ιδιώτες.

Η λογική ότι φτιάχνουμε μια ιστοσελίδα και ότι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται «εξ αποστάσεως», ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, δεν είναι ρεαλιστική. Οι ΠΕ.ΔΙ. του Οργανισμού αποτελούν σημείο που εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους στην αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων, καθώς και κάθε άλλου θέματος σχετικά με την περίθαλψη.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με δεδομένη την σταδιακή αποστελέχωση του Οργανισμού χωρίς την ανάλογη αναπλήρωση. Σε μικρούς και απομακρυσμένους νομούς, όπως η Λακωνία, είναι σίγουρο ότι οι συναλλασσόμενοι πολίτες θα υποστούν τεράστια ταλαιπωρία.

Επιπλέον, ανησυχία για τους ελέγχους της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., ήτοι, τις δαπάνες υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., την επιθεώρηση συμβεβλημένων παρόχων υγείας καθώς και τον εσωτερικό έλεγχο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δημιουργεί η εμμονή της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών κατ’ αναλογία με τα όσα συμβαίνουν στον ΕΦΚΑ.

Επειδή η προσφιλής ιδεοληψία της κυβέρνησης για παραχώρηση κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες έχει αποτύχει όπου εφαρμόστηκε και απέβη σε βάρος των πολιτών,

Επειδή οι εξυπηρετούμενοι από τον ΕΟΠΥΥ συνάνθρωποί μας εξ ορισμού αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης,

Επειδή η χρήση των νέων τεχνολογιών δεν είναι προσβάσιμη για όλους ούτε αποτελεί την λύση «δια πάσαν νόσο»,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Είναι σε γνώση και μέσα στην πολιτική του οι εν λόγω σχεδιαζόμενες αλλαγές;
  • Σχεδιάζει την κατάργηση των γραμματειών στις μικρές ΠΕ.ΔΙ.;
  • Προτίθεται να μην προχωρήσει στη συρρίκνωση αλλά αντίθετα να στελεχώσει επαρκώς τις περιφερειακές διευθύνσεις;
  • Προτίθεται να προχωρήσει σε Σχέδιο Οργανισμού όπως αυτό είχε εγκριθεί κατά το παρελθόν αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button