home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΆρθροΟικονομίαFeatured

Πόσο ανταγωνιστική αγορά ακινήτων διαθέτουμε ως χώρα;

Ανάλυση του Θοδωρή Σκούρα, Ιδιοκτήτη Skouras Real Estate, Broker - Εκτιμητή Ακινήτων

Αυτό το ερώτημα φυσικά και δεν είναι τόσο απλό να απαντηθεί, διότι η κάθε περιοχή της Ελλάδας είναι διαφορετική και η αυξομείωση των τιμών στην αγορά ακινήτων επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

του Θεόδωρου Σκούρα*

Θεόδωρος Σκούρας
Θοδωρής Σκούρας / ΦΩΤΟ: Skouras Real Estate

Ωστόσο, τα συγκριτικά στοιχεία των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, μας πληροφορούν για την πορεία που ακολούθησαν οι τιμές των ακινήτων την τελευταία δεκαετία 2011 έως 2021 και μας βοηθούν να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

skouras logotel

Σύμφωνα με πρόσφατη (14/01/2022), έκθεση της Eurostat σχετικά με τις τιμές ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση στην Ευρώπη, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν ραγδαία αύξηση τιμών κατά τη δεκαετία 2011-2021.

εικόνα 1

Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία οι τιμές των ενοικίων στις χώρες της Ε.Ε. έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 16%, ενώ οι τιμές των ακινήτων προς πώληση αυξήθηκαν κατά 39%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων σημειώνονται στην Εσθονία, με 141% αύξηση των ενοικίων και 162% αύξηση στις τιμές πωλήσεων ακινήτων.

Σε αυτό το διάστημα της περασμένης δεκαετίας, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μειώθηκαν κατά 28%, όσον αφορά τα ενοίκια και 25% όσον αφορά τις πωλήσεις.

Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς και παρατηρώντας τον παρακάτω πίνακα. Η χώρα όπου οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν την μεγαλύτερη μείωση την περασμένη δεκαετία δεν ήταν άλλη από την Ελλάδα.

εικόνα 2

Σήμερα η αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο.

Όλοι γνωρίζουμε πως διανύουμε μία περίοδο αυξήσεων στις τιμές όλων των αγαθών, βασικών και δευτερευόντων. Αναπόφευκτα οι αυξήσεις αυτές, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, έχουν ξεκινήσει ήδη να επηρεάζουν και τις τιμές των ακινήτων. Όλα δείχνουν πως οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα σημειώνουν αυξητική τάση και τα επόμενα χρόνια θα είναι διαφορετικές από τις σημερινές.

Μάλιστα σε μερικές περιοχές της Ελλάδας οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί ιδιαιτέρως τόσο πολύ που θυμίζουν εποχές της οικονομικής κρίσης του 2010.

Η Πελοπόννησος διανύει αυξητικές τάσεις τιμών το τελευταίο έτος, ωστόσο ακόμα, δεν ανήκει σε μία από τις προαναφερθείσες περιοχές της Ελλάδας.

Επειδή, λοιπόν, αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων, οι ειδικοί του κλάδου συμβουλεύουν όσους βρίσκονται στο μεταίχμιο και σκέφτονται να κάνουν κάποια επένδυση σε ακίνητο στην Ελλάδα, να πάρουν την απόφαση και να δράσουν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η κατάλληλη στιγμή να κάνεις το επόμενο βήμα και να επενδύσεις σε ένα ακίνητο είναι σήμερα!

*Ο Θοδωρής Σκούρας είναι Ιδιοκτήτης της Skouras Real Estate, Broker – Εκτιμητής Ακινήτων

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button