home design 1800x300 (banner)
ΑργολίδαΡεπορτάζFeatured

Οι γάτες κατέκτησαν το Ναύπλιο – Ανησυχούν οι φιλόζωοι

Ο πληθυσμός τους αυξάνεται ραγδαία και πλέον τα γατιά βρίσκονται ακόμα και στις πολυσύχναστες περιοχές της πόλης

Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων γατών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Ναύπλιο. Τα συμπαθητικά τετράποδα έχουν …κατακτήσει πολλές περιοχές της πόλης, χωρίς να ενοχλούν βέβαια κανέναν και για ορισμένους να αποτελούν και ατραξιόν.

Και μπορεί να κατέκτησαν το Ναύπλιο οι αδέσποτες γάτες, όμως έντονη είναι η ανησυχία των φιλόζωων για την ευζωία τους, αλλά και για φαινόμενα θανάτωσής τους με φόλες, μιας και τα ζώα είναι απροστάτευτα.

Γάτες στο Ναύπλιο (8)
ΦΩΤΟ: anagnostis
Γάτες στο Ναύπλιο (6)
ΦΩΤΟ: anagnostis

Πλέον τα γατιά, δεν συναντώνται μόνο κοντά στους κάδους των σκουπιδιών, όπου αναζητούν τροφή, αλλά κυκλοφορούν σε όλη την πόλη, ακόμα και σε πολυσύχναστες περιοχές. Οι γάτες άλλωστε λατρεύουν να εξερευνούν την περιοχή που ζουν, αναζητώντας νέες περιπέτειες. Έτσι, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να βλέπουμε γάτες να περιπλανιούνται οπουδήποτε στην πόλη.

Γάτες στο Ναύπλιο (2)
ΦΩΤΟ: anagnostis
Γάτες στο Ναύπλιο (4)
ΦΩΤΟ: anagnostis

Πώς βρέθηκαν όμως τόσες πολλές γάτες στο πολύβουο  Ναύπλιο και πλέον τις συναντά κανείς οπουδήποτε; Οι ερμηνείες είναι πολλές. Όπως ισχύει και για τα σκυλιά, κάποιοι αφήνουν τα ζώα που είχαν στο σπίτι τους, στο δρόμο. Οι αδέσποτες γάτες γεννούν πολλά γατιά. Την κατάσταση σώζει κάπως η ζωοφιλία που αυξάνεται και κάποιοι σώζουν αρκετά μικρά. Όμως τα περισσότερα μένουν αδέσποτα και έτσι αυξάνεται ο ήδη υπερπληθυσμός που υπάρχει στην πόλη, αφού οι γάτες που δεν θα πεθάνουν από το κρύο και τις βλέπουμε στο δρόμο, αναπαράγονται και αυτές με τη σειρά τους.

Γάτες στο Ναύπλιο (3)
ΦΩΤΟ: anagnostis
Γάτες στο Ναύπλιο (1)
ΦΩΤΟ: anagnostis

Στο ΦΕΚ 169/18-9-2021 δημοσιεύεται ο νόμος 4830 που αφορά το «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις». Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νέο νόμο ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς έχει μεταξύ άλλων την υποχρέωση να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή τους, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Παράλληλα όμως πρέπει να σημάνει και να καταγράψει τον σκύλο ή τη γάτα του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), πριν το ζώο αποχωρίσει από τον τόπο γέννησής του και, οπωσδήποτε, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης.

Γάτες στο Ναύπλιο (4)
ΦΩΤΟ: anagnostis

Όπως αναφέρει το trihes.gr ο πληθυσμός των αδέσποτων γατών είναι τεράστιος, η δυσκολία να πιαστούν μεγάλη και αναπαράγονται με γρήγορο ρυθμό. Οι άγριες αδέσποτες γάτες πιάνονται μόνο αν κτιστεί πρώτα μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης, κι όχι με ραντεβού με το συνεργείο του Δήμου κατά τις ώρες εργασίας του. Όσοι ασχολούνται με γάτες το ξέρουν όπως και ότι πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά αν παραμείνουν αστείρωτες. Μία μόνο αστείρωτη γάτα αρκεί για να μηδενιστεί το έργο των εθελοντών σε μια γειτονιά.

Το νέο σχέδιο νόμου απαγορεύει στους κτηνιάτρους να στειρώνουν ζώα που δεν είναι σημασμένα και καταχωρημένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, είτε ως ιδιόκτητα, είτε ως αδέσποτα με ιδιοκτήτη κάποιον δήμο. Έτσι λοιπόν, η αδέσποτη γάτα (ή σκύλος) που φροντίζουμε δεν θα μπορεί να στειρωθεί από τον κτηνίατρό μας ούτε ως αδέσποτο ζώο γιατί δεν είναι καταχωρημένη σε δήμο, (σε αυτή την περίπτωση θα ήταν, προφανώς, ήδη στειρωμένη), ούτε ως δεσποζόμενο, καθώς η εγγραφή της στο μητρώο απαιτεί αναγραφή της προέλευσης και δεν δέχεται ως αιτιολογία “την εύρεση μη σημασμένου αδέσποτου ζώου”, και άρα θα είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί η καταχώρηση.

Γάτες στο Ναύπλιο (7)
ΦΩΤΟ: anagnostis

Συνεπώς, ο μόνος τρόπος για να στειρωθεί μια αδέσποτη γάτα (ή σκύλος) θα είναι μόνο μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων των δήμων και μόνο στους συνεργαζόμενους, με αυτούς, κτηνιάτρους. Αν αναλογιστεί κανείς πόσες χιλιάδες στειρώσεις πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή από σωματεία και φιλόζωους πολίτες, που την επόμενη της ψήφισης του νόμου δεν θα γίνονται πια, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button