home design 800x400
home design 1170Χ320

Καλαμάτα: Η πιο «πράσινη» ελληνική πόλη, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος

Στην Πάτρα το ελληνικό «χάλκινο μετάλλιο», σύμφωνα με την ίδια έκθεση
Καλαμάτα

Σε πρωταθλήτρια πρασίνου ανακηρύσσεται η Καλαμάτα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με θέμα «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη», η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πόλεων άνω των 50.000 κατοίκων.

Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει πόλεις 38 ευρωπαϊκών κρατών, που βρίσκονται στην Urban Audit List της Eurostat, χρησιμοποιώντας εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο “Κοπέρνικος”. Αυτό που μετρήθηκε ήταν το ποσοστό της έκτασης των πόλεων που φαίνεται από ψηλά πράσινο λόγω των δέντρων.

Όπως έδειξαν οι μετρήσεις το 54,4% των αστικών περιοχών της Καλαμάτας καλύπτεται από δέντρα (δηλαδή τα 23,2 από τα 42,6 τ. χλμ.).

Στην ίδια λίστα ακολουθούν η Καβάλα με κάλυψη 44,6%, η Πάτρα με 36%, το Ηράκλειο με 17,2%, τα Ιωάννινα με 14,9%, η Αθήνα με 10,8%, η Θεσσαλονίκη με 9,6%, η Λάρισα με 5,5% και ο Βόλος με 4,9%.

Καλαμάτα 2
Φωτό: Δήμος Καλαμάτας

«Τα τελευταία 15 χρόνια φυτεύονται περισσότερα από 1.000 δέντρα κάθε χρόνο. Μόνο το 2021 ο Δήμος φύτευσε 1.200 δέντρα, τα περισσότερα από τα οποία σε σχολεία και η προσπάθεια συνεχίζεται», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος γνωστοποιώντας και τη νέα διεκδίκηση που βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας αυτή την περίοδο και αφορά συμμετοχή του Δήμου σε δίκτυο πράσινων πόλεων. Πρόκειται για μια διεκδίκηση με έντονο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που συνοδεύεται από σημαντικές χρηματοδοτήσεις και που ως στόχο έχει να γίνει η Καλαμάτα περισσότερο πράσινη και φιλική.

Ανάλογο σκεπτικό ως προς τον ρόλο του πράσινου στην ποιότητα ζωής και ως ελάχιστο αντιστάθισμα στην συντελούμενη κλιματική αλλαγή έχει και η δράση της περιφερειακής Αρχής, δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας πως κάθε έτος προβλέπεται συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό για φυτεύσεις υψηλού πρασίνου κατά μήκος του οδικού δικτύου στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Η Καλαμάτα δείχνει το δρόμο λοιπόν, ως «πράσινη» πρωταθλήτρια, και στις υπόλοιπες Πελοποννησιακές πόλεις.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis