home design 800x400

Αχαΐα: Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες του Αιγίου

Υπό τον φόβο των τρακτέρ η κυβέρνηση συζητά μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου

Έτοιμοι να βγάλουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους είναι οι αγρότες του Αιγίου που κατεβαίνουν τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου σε συγκέντρωση-διαμαρτυρία στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών στον κόμβο Μεγανίτη.

Απαιτώντας τη λήψη μέτρων στήριξης των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας αλλά και κατώτερη εγγυημένη τιμή για το σημαντικότερο προϊόν της Αιγιάλειας γης, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πάλη τους σε συντονισμό και με τους άλλους παραγωγούς σε όλη τη χώρα.

Ο φόβος της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μάλιστα έχει θέσει σε προβληματισμό την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) που εξετάζουν μέτρα ελάφρυνσης των ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, που καλούνται να παράξουν μέσα σε ένα τόσο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η  παρέμβαση στο κόστος ενέργειας με αύξηση της επιδότησης από το κράτος και για τον Ιανουάριο από το 50% στο 75%, η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου για όλους, μέτρα τόνωσης των κτηνοτρόφων για τις ακριβές ζωοτροφές, αλλά και παρεμβάσεις στο θέμα των λοιπών εισροών (λιπάσματα).

Το υπουργείο, δια στόματος του Σπήλιου Λιβανού χθες από τη Λακωνία και την Αργολίδα, αναφέρθηκε στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουν οι αγρότες μέσω των 480 εκατ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας, στην ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη από τις 8 Φεβρουαρίου, στο Ταμείο Μικροπιστώσεων για δανεισμό χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις από τις τράπεζες ποσών έως 25.000 € κ.α.

Φώτο: ΥπΑΑΤ

Ο υπουργός επεσήμανε ότι στόχος της πολιτικής του ΥΠΑΑΤ είναι η διαμόρφωση Εθνικής Αγροτικής Στρατηγικής, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, και η οποία θα λειτουργήσει παράλληλα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η Ελλάδα στην ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σχόλια

Exit mobile version