Home design
home design

Λιβανός από Λακωνία: Πόσο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί πορτοκαλιών που επλήγησαν από τον παγετό

Σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – «Γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι αποζημιώσεις»
Σπήλιος Λιβανός Λακωνία (1)

Περιβόλια που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό, στην περιοχή Λεήμονα στη Σκάλα Λακωνίας, επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Δέσμευση του κ. Λιβανού είναι ότι το ΥπΑΑΤ θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποζημιώσει τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι με εντολή του κ. Λιβανού θα αναθεωρηθούν πορίσματα από προηγούμενη καταστροφή στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί δεν ήταν δίκαια, με ευθύνη υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού. Για το σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί Επιτροπή που θα εξετάσει τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί. Δήλωσε επίσης ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με 0,22 ευρώ το κιλό για τα πορτοκάλια που έπληξε ο παγετός.

Σπήλιος Λιβανός Λακωνία (4)
Φώτο: ΥπΑΑΤ

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να στέκεται δίπλα στους αγρότες, γεγονός που αποδείχθηκε και την προηγούμενη χρονιά που ο ΕΛΓΑ πλήρωσε πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Υπενθύμισε δε ότι η παρούσα κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα πλήρωνε αποζημιώσεις του 2017 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει σε εκκρεμότητα.

Έξω από το Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας που έγινε η σύσκεψη των αγροτικών φορέων της περιοχής, είχε συγκεντρωθεί ομάδα αγροτών, ο επικεφαλής της οποίας κ. Βασίλης Βρουλίτης, πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έθεσε στον κ. Λιβανό και το ζήτημα της αύξησης του κόστους παραγωγής, η οποία έχει προκύψει από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Ο ΥπΑΑΤ δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχισθεί η λήψη μέτρων που ως στόχο έχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και ανήγγειλε ότι αναμένεται η ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, τα οποία θα κινούνται μέσα στο πλαίσιο κανονισμών της ΕΕ. «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι το βάρος είναι δυσβάσταχτο», τόνισε ο κ. Λιβανός και υπενθύμισε όλα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.

Σπήλιος Λιβανός Λακωνία (3)
Φώτο: ΥπΑΑΤ

Νωρίτερα ο κ. Λιβανός συναντήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Ευρώτα, στη Σκάλα, με τον Δήμαρχο κ. Δήμο Βέρδο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της περιοχής, ιδιαίτερα για ζητήματα άρδευσης. Ο κ. Λιβανός ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα ένταξή τους στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0».

«Γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι αποζημιώσεις»

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να γίνονται γρήγορα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα οι πληρωμές του ΕΛΓΑ, τόνισε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε ευρεία σύσκεψη που είχε στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Η σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ, κράτησε δυόμισι ώρες και συζητήθηκαν οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικού κ. Αναστασόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, και οι δήμαρχοι του νομού.

Σπήλιος Λιβανός Λακωνία (2)
Φώτο: ΥπΑΑΤ

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι στα δυόμισι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ έχει αντιμετωπίσει, λόγω της κλιματικής κρίσης, πολλές φυσικές καταστροφές και η προσπάθειά της επικεντρώνεται στο να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παραγωγών που είναι οι πρώτοι που πλήττονται.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τόνισε ο κ. Λιβανός και κάλεσε τους αγρότες να προσαρμόσουν τον τρόπο παραγωγής τους στα νέα δεδομένα, ενώ συμφώνησε ότι οι καταστάσεις απαιτούν αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να καλύπτει περισσότερες ζημιές, αλλά πρέπει να διαθέτει και τους απαραίτητους πόρους για το σκοπό αυτό.

Όπως σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, ο ΕΛΓΑ έχει επιβιώσει χάρη στην οικονομική στήριξη που του παρείχε ο πρωθυπουργός και στην εξυγίανση που έχει κάνει στα οικονομικά του ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Μαζί με τις νέες πληρωμές που υπέγραψε χθες ο κ. Λυκουρέντζος, για το 2021 οι καταβολές αποζημιώσεων στους αγρότες από φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Λιβανός.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι βασική μέριμνα της κυβέρνηση αποτελεί η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των αγροτών μας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής. Όπως είπε, με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί:

Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.

Επιδοτήσαμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.
Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.

Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο,για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.

Σπήλιος Λιβανός Λακωνία (1)
Φώτο: ΥπΑΑΤ

Παράλληλα δήλωσε ότι σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού.

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουν οι αγρότες μας ανέφερε:

Τα 480 εκατ. του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη από τις 8 Φεβρουαρίου, νωρίτερα από κάθε χρονιά, το Ταμείο Μικροπιστώσεων για δανεισμό χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις από τις τράπεζες ποσών έως 25.000 € κ.α.

Αναγνώρισε ότι λόγω του μεγέθους της κρίσης όσα μέτρα και να ληφθούν και πάλι δεν θα φτάνουν καθώς οι αγρότες σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και με το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, εργάζονται, σε δύσκολες συνθήκες, 365 μέρες το χρόνο. «Πασχίζουμε μαζί σας να βρούμε λύσεις», τόνισε ο κ. Λιβανός και ζήτησε από τους αγρότες τις δικές τους προτάσεις.

Επισήμανε ότι στόχος της πολιτικής του ΥπΑΑΤ είναι η διαμόρφωση Εθνικής Αγροτικής Στρατηγικής, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, και η οποία θα λειτουργήσει παράλληλα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που κατέθεσε η Ελλάδα στην ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους της πολιτικής που ασκείται όπως η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενθάρρυνσης της λειτουργίας συλλογικών σχημάτων στην αγροτική παραγωγή, η ενθάρρυνση των νέων να ενταχθούν στην αγροτική παραγωγή με προγράμματα όπως αυτό των Νέων Αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ο εξορθολογισμός των επιδοτήσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων και η ανάδειξη της ελληνικής διατροφής με στόχο να αποκτήσουν ταυτότητα και προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα.

Αναφερόμενος σε παρατήρηση αγρότη για το πρόβλημα με τις δασικές εκτάσεις, σημείωσε ότι η χρήση τω δασών στον πρωτογενή τομέα, μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία τους.

Σε άλλη παρατήρηση για τα φωτοβολταϊκά ο κ. Λιβανός είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κ. Σκρέκα ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες κάθετης χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγουν, καθώς και να έχουν προτεραιότητα στις αιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Απαντώντας σε άλλον αγρότη για το θέμα των μέτρων για την ενεργειακή κρίση είπε ότι ζήτησε από την ΕΕ στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, να δημιουργηθεί ένα ταμείο για τη στήριξη των αγροτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αντίστοιχο με εκείνο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης κ. Π. Νίκας έθεσε το ζήτημα των καταστροφών από τον παγετό, το ζήτημα της αγροτικής εκπαίδευσης και επισήμανε ότι πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω η ελληνική περιφέρεια. «Το Βυζάντιο διαλύθηκε όταν εγκαταλείφθηκε η ύπαιθρος», είπε και πρόσθεσε: «Στην αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικά συρματοπλέγματα», εξαίροντας ταυτόχρονα την εμμονή του κ. Λιβανού στο διάλογο.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Τζινιέρης τόνισε ότι έχουν πληγεί όλοι οι Δήμοι του Νομού και έθεσε το ζήτημα του φράγματος Κελεφίνας, το οποίο όπως απάντησε ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης.

Πριν από τη σύσκεψη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Δήμος για προώθηση των ελληνικών προϊόντων και του ζήτησε να βελτιωθούν οι διαδικασίες για την οικοτεχνική παραγωγή.

Ο κ. Δούκας του προσέφερε λάδι από ελιές 1.000 ετών από την περιοχή των Γορανών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μονεμβασιάς και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο τον οποίο συνεχάρη για το φιλανθρωπικό του έργο καθώς συντηρεί 17 εκκλησιαστικές δομές για τη στήριξη αδυνάμων πολιτών.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis