home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Άρθρο

Παναγιώτης Ψυχογυιός: Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι εκτός πραγματικότητας

Έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη τον Ιανουάριο. Φτάνουμε να πληρώνουμε 2 ευρώ την βενζίνη με πρόβλεψη για 2,10 το λίτρο, που τα περισσότερα πάνε σε έμμεσους φόρους.

ΔΕΝ μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα.

Ο πληθωρισμός είναι σε ιστορικά υψηλά με 5,5% τον Ιανουάριο.Το κόστος παραγωγής τρέχει με ρυθμό 15,3% και οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

ΔΕΝ μειώνουν τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Ο κατώτατος μισθός συνεχίζει να παραμένει από τους χαμηλότερους της Ευρώπης. Έχει μετατεθεί η αύξηση του τον Μάιο ενώ θα έπρεπε να γίνει άμεσα.

Όλα τα παραπάνω αφορούν τους πολλούς και τους αφορούν ΣΗΜΕΡΑ!

Αντ’αυτού η κυβέρνηση επιλέγει μετά τις παλινωδίες και την φθορά που υφίσταται, να πετάξει το πυροτέχνημα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Και να το κάνει με ποιο τρόπο και για ποιους;

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ έρχεται ως επιπλέον δώρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε «ακριβές» περιοχές, καθώς έχουν προηγηθεί μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες ως και 35% σε αυτές.

Ταυτόχρονα μαζί με τον ΕΝΦΙΑ υπάρχουν βέβαια άλλοι 15 φόροι που σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες που έχουν ήδη αυξηθεί ή θα αυξηθούν σε κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα στο Ναύπλιο οι αντικειμενικές αξίες έχουν αυξηθεί κατά 69%. Άρα γι’αυτούς η φορολογία της περιουσίας τους θα αυξανόταν θεαματικά και η τωρινή μείωση 13% στον ΕΝΦΙΑ έρχεται να ανακόψει την μεγαλύτερη φορολογία που θα προέκυπτε από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Για την πλειοψηφία των φορολογουμένων η μόνη προσφορά είναι οι περισσότερες δόσεις.Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος ανοίγοντας το καλάθι της παροχολογίας, χωρίς όμως κοινωνικό πρόσημο και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν ΑΜΕΣΑ τα νοικοκυριά. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα και ο πολίτης.

Γράφει ο Παναγιώτης Ψυχογυιός,
Οικονομολόγος,
Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Αργοίδας,
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button