home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Φεστιβάλ φορολογίας στο Δήμο Επιδαύρου

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου.

|

Χρόνος ανάγνωσης

5 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Φεστιβάλ φορολογίας στο Δήμο Επιδαύρου
φορολογία

«Τραγωδία για το λαϊκό εισόδημα είναι οι τελευταίες αποφάσεις του Δημοτικό Συμβούλιο Επιδαύρου. Με προκλητικό τρόπο η δημοτική αρχή πήρε αποφάσεις που αυξήσαν κατά πολύ την φορολογία στους δημότες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου.

Και συνεχίζει:

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

  • Είχαμε την ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου η δημοτική αρχή έκρινε ως ικανοποιητικό τον ισολογισμό του 2019. Την χρονιά αυτή ο δήμος βεβαίωσε στους δημότες πάνω από 1.600.000 € από τα τέλη και τους φόρους και εισέπραξε περίπου 1.000.000€ από αυτά. Ο ισολογισμός του 2019 έκλεισε με ζημιές που ανήλθαν στα 1.767.396 € . Εμφανές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήταν και το έλλειμα σε προσωπικό αφού οι μόνιμοι εργαζόμενοι ήταν (και συνεχίζουν να είναι) περίπου οι μισοί από όσους προβλέπει το οργανόγραμμα και υπήρχαν και κατά μέσο όρο άλλοι 18 με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε τον ισολογισμό.
  • Είχαμε την ψήφιση από την δημοτική πλειοψηφία της αύξησης των δημοτικών τελών από 1,30 €/τ.μ. σε 1,95 €/τ.μ και 2,10 €/τ.μ (γενικότερα αυξήσεις από 50% έως 88%). Μία αύξηση που θα επιφέρει συνολική φορολογία από τα δημοτικά τέλη 1.366.509 €. Σε αυτά βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τα επιπλέον τέλη που δηλώθηκαν το 2019 και θα εισπραχθούν αναδρομικά για το 2020 και το 2021. Και όλα αυτά για να ταϊστούν οι εργολάβοι των σκουπιδιών και της ενέργειας. Οι οικολογικές ανησυχίες, ορισμένων που βάσισαν εκεί αυτήν την αύξηση, από την άναρχη διαχείριση των απορριμμάτων που γίνεται μέχρι τώρα θα σβήσουν μόλις ανάψει η φωτιά και ξεκινήσει η καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Σε μια περίοδο που ο λαός βλέπει τα πάντα να ακριβαίνουν, από το ψωμί μέχρι την ενέργεια και που ο μέσος μισθός κατρακυλάει η δημοτική αρχή του ζητάει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Οι υποχρεώσεις αυτές θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους αφού τα λαϊκά στρώματα συνεισφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό κατά 94%.
  • Είχαμε την ψήφιση των δημοτικών τελών άρδευσης. Ένα χαράτσι που φέτος είχε πλεόνασμα 20%. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν να παραμείνει στα 6,90 €/ώρα παρά την πίεση από την παράταξη του κ. Γαλάνη που ήθελε αύξηση πάνω από τα 8 ευρώ. Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε τουλάχιστον το πλεόνασμα να δοθεί σαν ενίσχυση πίσω στους αγρότες οπότε η τιμή να διαμορφωθεί στα 5,5 €/ώρα. Φυσικά η δημοτική αρχή, παρά τις όποιες λεκτικές υπερβολές, δεν έχει διάθεση να δώσει κανένα πλεόνασμα από τέλη και φόρους, ανταποδοτικό ή μη.
  • Είχαμε την ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2022. Ένα στην ουσία γυμνό από έργα και προτάσεις Τεχνικό Πρόγραμμα. Η κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση (154.000 ευρώ) δεν καλύπτει παρά μερικά μπαλώματα. Ακόμα και από αυτήν όμως 40.000 € για φέτος και για αρκετές επόμενες θα πάνε για το πολύπαθο έργο της αγροτικής οδοποιίας ύψους 1.800.000 €. Οι δημότες δηλαδή θα στερηθούν ακόμα και από αυτά τα ελάχιστα χρήματα ένα ποσό που μπορεί να φτάσει και τις 932.000 ευρώ. Αυτή η κατάληξη ήταν αναμενόμενη αφού η χρηματοδότηση των έργων γίνεται μόνο μέσα από προγράμματα που καθορίζει το κράτος. Από αυτά βέβαια απουσιάζουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης. Έργα που δεν αποδίδουν μεγάλη κερδοφορία στο κεφάλαιο και για αυτό δεν χρηματοδοτούνται. Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών τα βλέπουμε κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα.
  • Είχαμε ακόμα την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού του δήμου. Μία ιδιωτικοποίηση που θα ανεβάσει το κόστος και θα υποβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εις βάρος πάντοτε των δημοτών, γιατί ο ιδιώτης εργολάβος λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος του. Τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις γίνονται σε πολλούς δήμους αφού οι εργολάβοι έχουν μυριστεί ζεστό και σίγουρο χρήμα από τα δημοτικά τέλη. Για να γίνει αυτή η ιδιωτικοποίηση βέβαια ο δήμος θα δανειστεί 1.580.411,00 €.
  • Είχαμε την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2022. Σε ένα κλίμα συναίνεσης των υπόλοιπων παρατάξεων ακούσαμε θετικά λόγια για το προϋπολογισμό τόσο από τον κ. Τσιλογιάννη όσο και από τον κ. Γαλάνη. Και γιατί να μην πουν καλά λόγια; Όλοι τους χειροκροτούν τις αντιδραστικές αλλαγές του Κλεισθένη και του Καλλικράτη που επιβάλλουν: Απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (με τα 2μηνα, τα 5μηνα και τα 8μηνα να είναι καθεστώς), σύμπραξη με ιδιώτες και ΣΔΙΤ, πάρτι από ΜΚΟ. Όλα αυτά για να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, και το χρέος. Η παραπάνω κατεύθυνση τηρήθηκε απαρέγκλιτα και στον προϋπολογισμό του Δήμου Επιδαύρου για το 2022. Τα ίδια έσοδα (φόροι και τέλη), ανέρχονται σε 2.661.669 € όταν τα έσοδα από το κράτος είναι μόλις 1.407.729 € και η μισθοδοσία πάνω από 1.700.000 €. Τα ίδια έσοδα δηλαδή είναι σχεδόν διπλάσια από την κρατική χρηματοδότηση όταν αυτή δεν φτάνει ούτε για την μισθοδοσία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εάν η χρηματοδότηση του δήμου ανερχόταν στα προ 10 χρόνων επίπεδα, οι δημότες δεν θα χρειάζονταν να συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό αυτόν ούτε ένα ευρώ! Αντί αυτού βέβαια έχουμε την άγρια φορολόγησή τους για να καταλήξουν αυτά τα έσοδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στους εργολάβους των σκουπιδιών, της ενέργειας, των λαμπτήρων κλπ. Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε πραγματικά και στον σύνολό του τον Προϋπολογισμό και χωρίς αστερίσκους, αντίθετα με όσα κάποια παπαγαλάκια διακινούν.
  • Η κορύφωση της τραγωδίας ήρθε με την απόφαση της ΔΕΥΑΕΠ και της οικονομικής επιτροπής για αύξηση των τελών ύδρευσης κατά 115% στην χαμηλότερη κλίμακα (από 0,26 €/κ.μ. σε 0,55 €/κ.μ.). Η αύξηση αυτή που προήλθε κυρίως από την μεταφορά του “ειδικού τέλους 80%” στην βασική τιμολόγηση. Ένα τέλος που μπήκε “προσωρινά” τη δεκαετία του 80 και η δημοτική αρχή το έκανε μόνιμο. Έτσι τα νοικοκυριά δίπλα στις αυξήσεις του ρεύματος και των καυσίμων, θα δουν ακόμα μία σημαντική αύξηση στα τιμολόγια του νερού αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει το νερό σαν εμπόρευμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή στην μετατροπή του Δήμου σε φορομπηχτικό μηχανισμό, σε μοχλό εμπορευματοποίησης των κρίσιμων κοινωνικών δομών, επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών με επιπλέον φόρους και τέλη, ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης υπηρεσιών και δομών κ.α. Απαιτείται αγωνιστική λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, αλλά εμπόδιο είναι το κέρδος, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Η πρόσφατη πείρα του λαού μας μπροστά στην πανδημία, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στα χιόνια, στον αντεργατικό οδοστρωτήρα αποδεικνύει πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Επίδαυρος 31/01/2022
Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου
Μπουρδάκος Ναπολέων
Δημοτικός Σύμβουλος

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis