Home design
home design

130.000 τόνους εσπεριδοειδών κατέστρεψε ο παγετός στην Αργολίδα

Ετοιμάζουν προσφυγές στην δικαιοσύνη οι αγρότες από τις παγετόπληκτες περιοχές, που δεν λειτούργησαν λόγω διακοπών, αντιπαγετικά.
Παγετός πορτοκαλιές Αργολίδα σταλακτίτες (2)

Ετοιμάζουν προσφυγές στην δικαιοσύνη οι αγρότες από τις παγετόπληκτες περιοχές, που δεν λειτούργησαν λόγω διακοπών, αντιπαγετικά. Ο παγετός φαίνεται ότι εξελίσσεται σε σοβαρότατο πρόβλημα για την Αργολίδα κι άλλες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδος, στο Ναύπλιο, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, όσον αφορά στην Αργολίδα οι ζημιές από τον πάγο -που ακολούθησε την σφοδρή χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα- είναι εξαιρετικά μεγάλες στις καλλιέργειες, τόσο των εσπεριδοειδών, όσο και των κηπευτικών.

Υπάρχουν 130.000 τόνοι ηρτημένης παραγωγής εσπεριδοειδών, η οποία υπέστη σοβαρή ζημιά καθώς, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν λειτούργησε η αντιπαγετική προστασία, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ενημερώθηκε ότι για τον λόγο αυτό οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί θα στραφούν κατά της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση, η ζημιά που έχουν υποστεί τα εσπεριδοειδή -καθώς έχουν παγώσει οι καρποί εσωτερικά- έχει καταστήσει μη εμπορεύσιμο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Ζημιές και στα κηπευτικά

Σημαντικές, εξάλλου, είναι και οι ζημιές που έχουν υποστεί από τον παγετό οι καλλιέργειες κηπευτικών, κυρίως μαρούλια και αγκινάρες. Ανάλογες αναφορές, όσον αφορά στα εσπεριδοειδή, γίνονται και από την Κορινθία, αλλά και στη Λακωνία, ενώ στη Μεσσηνία διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια της πατάτας.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, τόσο στην Αργολίδα, όσο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, ενημερώθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και ο ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του οποίου Ανδρέας Λυκουρέντζος αναμένεται να επισκεφθεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου τη Δευτέρα.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis