home design 800x400
home design 1170Χ320

Άργος: Ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις για τη λειτουργία της Oρθοπεδικής Kλινικής του Νοσοκομείου

Νοσοκομειακά

Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια ότι στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου του Άργους, της μοναδικής ορθοπεδικής κλινικής του νομού, ουσιαστικά δεν χειρουργούνται «ψυχρά» περιστατικά.

Με τον όρο «ψυχρά» εννοούμε τα περιστατικά που οφείλονται σε χρόνιες εκφυλιστικές αλλοιώσεις (αρθρίτιδες) και όχι περιστατικά τραυματισμού (κατάγματα).

Απόρροια αυτού του γεγονότος είναι οι ασθενείς απ’ την Αργολίδα που χρειάζονταν προγραμματισμένες αρθροπλαστικες επεμβάσεις (ισχία γόνατα ώμους) να απευθύνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αν διαθέτουν χρήματα ή σε δημόσια νοσοκομεία σε άλλους νομούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος και την ταλαιπωρία ασθενών και συνόδων (επ’ αυτού έχω προσωπική πρόσφατη εμπειρία λόγω της μητέρας μου).

Οι ελάχιστες προγραμματισμένες αρθροπλαστικες επεμβάσεις γίνονταν αφού είχαν μεσολαβήσει τα «μεγάλα μέσα» προκειμένου η διοίκηση του νοσοκομείου να εγκρίνει την δαπάνη που αφορούσε τα υλικά για την συγκεκριμένη επέμβαση.

Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι ολόκληρος ο προϋπολογισμός της ορθοπεδικής κλινικής αναλώνεται αποκλειστικά στο τραύμα και δεν περισσεύουν χρήματα για «ψυχρά» περιστατικά. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί στην συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας μας στις ορθοπεδικές κλινικές χειρουργούνται και ψυχρά περιστατικά και τραύμα, παρότι και αυτά έχουν υποστεί τις ίδιες περικοπές με το νοσοκομείο του Άργους.

Ο προϋπολογισμός των άλλων ορθοπεδικών κλινικών είναι μεγαλύτερος απ’ αυτή του Άργους θα ήταν μια εύκολη απάντηση.

Είναι όμως έτσι;

Ρωτάω λοιπόν:

  • Ποιος είναι ο προϋπολογισμός της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Άργους και ποιος ο προϋπολογισμός των υπολοίπων ορθοπεδικών κλινικών των νοσοκομείων της περιφέρειας μας;

Δικές μου πληροφορίες ανεπίσημες αναφέρουν ότι η ορθοπεδική του Άργους έχει απ’ τους μεγαλύτερους αν όχι τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό απ’ όλες τις ορθοπεδικές κλινικές των νοσοκομείων της περιφέρειας, περιμένω τα επίσημα στοιχεία που μακάρι να με διαψεύδουν.

Όμως θεωρώ αδιανόητο να μπορούν να γίνονται ψυχρά περιστατικά σε νοσοκομεία όπως των Μολάων και να μην γίνονται στο Άργος που παλιότερα διέθετε μια απ’ τις καλύτερες ορθοπεδικές κλινικές της χώρας.

  • Αν ο προϋπολογισμός δεν υστερεί για ποιόν λόγο δεν κατανέμεται σε ψυχρά περιστατικά και σε τραύμα όπως συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία, για να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός της Αργολίδας και να μην τρέχουμε από δω και από εκεί αλλά αναλώνεται αποκλειστικά στο τραύμα;
  • Για ποιόν λόγο, σύμφωνα με περιστατικά που είδαν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, αυτή την στιγμή δεν μπορούν να καλυφθούν άμεσα ούτε τα περιστατικά τραυματισμών;

Σε αυτά τα ουσιώδη ερωτήματα για την δημόσια υγεία του νομού καλώ την διοίκηση του νοσοκομείου να απαντήσει δημόσια όπως δημόσια της τα έθεσα και αν η προσωρινή διοίκηση του νοσοκομείου δεν θέλει, ας απαντήσει όποιος άλλος έχει να πει κάτι ουσιώδες επ’ αυτών.

Επειδή όμως δεν είμαι ούτε αφελής ούτε αισιόδοξος θεωρώ ότι κανείς δεν θα απαντήσει.

Γράφει ο Δημοσθένης Δρούγκας, περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αργολίδας της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis