home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΥγείαΕλλάδαFeatured

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι της Επιτροπής Ειδικών σήμερα τα μέτρα

Πιθανή παράταση σε εστίαση και διασκέδαση

Στο τραπέζι της τακτικής σύσκεψης της διευρυμένης Επιτροπής των  Ειδικών θα τεθούν σήμερα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η επιτροπή καλείται να εισηγηθεί την παράταση ή όχι των υφιστάμενων μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, αφού φυσικά μελετήσει ενδελεχώς τα μεγέθη της πανδημίας.

Το βασικότερο σημείο προβληματισμού είναι ότι ναι μεν η παρούσα φάση έχει τα χαρακτηριστικά της αποκλιμάκωσης, λόγω της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, γεγονός όμως που δεν αποτυπώνεται στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Οι ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό 70% από ασθενείς που  έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα ενώ η παραλλαγή Όμικρον, που δίνει πιο ήπια νόσηση, δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στον αριθμό των νοσηλειών, κάτι που δεν αναμένεται να φανεί νωρίτερα από δύο βδομάδες από τώρα, και υπό την βασική προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστημίου Δ. Αττικής Άλκης Βατόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν θέλησε να προκαταλάβει την απόφαση της επιτροπής, τόνισε ωστόσο ότι «θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εξαρτάται από την εκτίμηση που θα υπάρχει για το πώς πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γενικά. Εξακολουθούμε και είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, συνεπώς υπάρχει μια δυσκολία να αποφασιστεί έτσι εύκολα χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά θα τα δούμε».

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης επισήμανε ότι «σε αυτή τη φάση έχουμε αύξηση στις νοσηλείες, οι εισαγωγές μας πιέζουν, το 90% είναι ανεμβολίαστοι».

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής  θα τεθούν στο τραπέζι τα νέα δεδομένα με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θα ακολουθήσει πιστά τις εισηγήσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι η παράταση κατά μία εβδομάδα, ως τις 31 Ιανουαρίου, των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση ενώ τα μόνα μέτρα στα οποία ενδεχομένως να υπάρξει χαλάρωση από τις 24 Ιανουαρίου είναι η άρση της απαγόρευσης της μουσικής και η αύξηση των θεατών στα γήπεδα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button