home design800Χ400

home design 1170Χ320

Ο Οίκος Dior υμνεί τον Αριστείδη Τζονευράκη και το Άργος με το ντοκιμαντέρ «The Greek Bar Jacket»

banner efxes anagn

Στην σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου δόθηκε πλήρες λευκή κάρτα για να παρακολουθήσει τη σύλληψη και την υλοποίηση της συλλογής Dior Cruise 2022.
dior greek bar jacket

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας και της παρουσίασης της συλλογής Cruise 2022 στην Ελλάδα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior Maria Grazia Chiuri ανέθεσε στη σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου να καταγράψει με την κάμερά της όλα όσα συνέβησαν στα παρασκήνια.

Εκείνη βρέθηκε δίπλα στην ίδια και την ομάδα της στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία σε όλη τη χώρα που επισκέφτηκαν αναζητώντας έμπνευση για τα κομμάτια της συλλογής, στα εργαστήρια των Ελλήνων δεξιοτεχνών με τους οποίους συνεργάστηκαν και στο λαμπερό σόου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αποτυπώνοντας στο φιλμ ολόκληρο το ταξίδι το οίκου Dior στην ελληνική παράδοση και ιστορία.

Με όλο αυτό το υλικό έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στις 13 Ιανουαρίου στο κανάλι του γαλλικού οίκου στο YouTube.

O τίτλος του είναι “The Greek Bar Jacket”, από το κορυφαίο ίσως, και πιο συμβολικό κομμάτι ολόκληρης της συλλογής: το iconic σακάκι που σχεδίασε ο ίδιος ο Christian Dior το το 1947, στην ελληνική “παραλλαγή” του με παραδοσιακά ελληνικά κεντήματα που φιλοτέχνησε ο ελληνοράπτης Αριστείδης Τζονευράκης από το Άργος. “Οι κουμπότρυπες είναι σχέδια από νησιώτικα γιλέκα. Στα μανίκια, στα καπάκια από τις τσέπες και πάνω στις τσέπες είναι σχέδια δικά μου εμπνευσμένα από μοτίβα που υπάρχουν σε παραδοσιακά στεριανά γιλέκα. Αυτός ήταν και ο στόχος μου: Ανέκαθεν κάθε ελληνοράπτης είχε το δικό το ύφος -όταν έβλεπες ένα κομμάτι ήξερες ποιος το είχε φτιάξει. Αυτό είναι κάτι που θέλω να πιστεύω ότι έχω καταφέρει να πετύχω κι εγώ”, λέει ο ίδιος.

Η ταινία μάς συστήνει και άλλους Έλληνες επιχειρηματίες και καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν για τη συλλογή, όπως ο Κώστας Μουχταρίδης που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μεταξιού, η εικαστικός Χριστιάνα Σούλου και το εργαστήριο Τσαλαβούτα στην Δραπετσώνα.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis