home design 800x400
home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Έργα πνοής σε ολόκληρη την περιφέρεια

Ικανοποίηση μετά τη συνάντηση του Π. Νίκα με Κ. Καραμανλή, Λ. Μενδώνη και Γ. Καραγιάννη
Συνάντηση Νίκα Καραμανλή Μενδώνη Καραγιάννη

Μια σειρά έργων πνοής σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου δρομολογείται το προσεχές διάστημα μετά και τις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, παρουσία και του θεματικού αντιπεριφερειάρχη για τη Δίκαιη Μετάβαση Χρήστου Λαμπρόπουλου.

Ο κ. Νίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συναντήσεων και ανέλυσε τα έργα που παίρνουν το «πράσινο φως».

Οδικός άξονας Λεύκτρο Μεγαλόπολη Αρχ. Ολυμπία
Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οι παρεμβάσεις στον σημαντικό οδικό άξονα Λεύκτρο  – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία, που συνδέει την κεντρική Πελοπόννησο (περιοχή Μεγαλόπολης) με το βορειοδυτικό τμήμα της στην Αρχαία Ολυμπία, σε μικρή απόσταση από την οποία είναι ο Πύργος και το λιμάνι του του Κατάκολου, μήκους περίπου 95 χλμ., υπάρχει δυνατότητα, όπως επεσήμανε, να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Ο εν λόγω άξονας θα μελετηθεί και θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, ώστε να εξουδετερωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ευρεία περιοχή της Μεγαλόπολης και να δοθούν άλλες αναπτυξιακές προοπτικές.

Πρόκειται για μία νέα ουσιαστικά χάραξη οδού υψηλής ποιότητας, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, με αφετηρία τον ανισόπεδο κόμβο του αυτοκινητόδρομου “Μορέας” στο Λεύκτρο , στην περιοχή της Μεγαλόπολης, η οποία κινείται αρχικά δυτικά και εν συνεχεία βορειοδυτικά περνώντας από την Ανδρίτσαινα, την Αλιφείρα, συμβάλλοντας τέλος στην οδό Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας – Πύργου στον οικισμό Άσπρα Σπίτια, ενώ μετά την παράκαμψη της Αρχαίας Ολυμπίας συμβάλλει στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, ο οποίος έλαβε προ ημερών και την τελευταία έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη κατασκευής του, με χρονική διάρκεια εκτέλεσης τα 3 χρόνια.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε στο έργο της παράκαμψης των αρχαιοτήτων στην ακρόπολη του Πεταλιδίου, στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος, γνωστοποιώντας ότι τα απαιτούμενα 18,8 εκ ευρώ για την εφαρμογή της λύσης με σήραγγα και έργο cut and cover που τελικά ενέκρινε πέρυσι την άνοιξη το ΚΑΣ , αναιρώντας προηγούμενη απόφασή του, θα διατεθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο έγινε χθες σχετική επικοινωνία, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Καραγιάννη.

Ο κ. Νίκας γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η γεωλογική μελέτη, καθώς και αυτή της δημοπράτησης, οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες ώς τον ερχόμενο Μάιο, όταν και εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί η δημοπράτηση του εν λόγω έργου.

Συνεχίζοντας με τα έργα που αφορούν στην περιφερειακή ενότητα της  Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι για τον δρόμο Κορυφάσιο – Ρωμανού, στο πλαίσιο του έργου βελτίωσης της επαρχιακής οδού Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Κορυφάσιο, προϋπολογισμού 5,5 εκ. ευρώ υπάρχει ήδη ανάδοχος και η συμβασιοποίησή του θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ για τον δρόμο Καλαμάτα – Μεθώνη ο ανάδοχος αναμένεται να αναδειχθεί στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Τέλος, όσον αφορά στην παράκαμψη της Γιάλοβας, έργο 45 εκ ευρώ, τονίστηκε ότι θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Όσον αφορά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, για το οποίο ο Δήμος Μεσσήνης έχει διαθέσει χώρο 11 στρεμμάτων περίπου, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι  το σύνολο των απαραίτητων  μελετών θα εκπονηθεί από την Περιφέρεια, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού ενώ υπογράφηκε και η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του πιο πάνω υπουργείου για την αποκατάσταση του καμπαναριού στον διατηρητέο ναό της Αγίας Κυριακής στο Λεωνίδιο, παρέμβαση η οποία θα γίνει με δαπάνες της Περιφέρειας και υπάρχει δυνατότητα να έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.

Τέλος, με την υπουργό Πολιτισμού συζητήθηκαν και παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους στη Μεγαλόπολη, με πρώτη στο αρχαίο θέατρο, με πιστώσεις που μπορούν να προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εν τω μεταξύ , η Περιφέρεια θα λάβει 55.000.000 ευρώ περίπου για παρεμβάσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο στις 5 Περιφερειακές Ενότητες., στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος οδικής ασφάλειας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι η πιο πάνω πίστωση θα προέλθει από Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνάντηση Νίκα Καραμανλή Καραγιάννη
Φωτό Περιφέρεια Πελοποννήσου

Για την διώρυγα της Κορίνθου ο κ. Νίκας σημείωσε ότι “Είναι εφικτός ο στόχος να επαναλειτουργήσει το καλοκαίρι η διώρυγα στον Ισθμό της Κορίνθου, καθώς έχει ήδη αναδειχθεί ο ανάδοχος  στο έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προϋπολογισμού 33.000.000 ευρώ”.

Οπως τόνισε, η Περιφέρεια από την πλευρά της προχωρεί με το έργο της περίφραξης εκατέρωθεν της διώρυγας καθώς και στην δημιουργία πεζόδρομου κατά μήκος της δυτικής της πλευράς, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κορινθίας.

Τέλος, όσον αφορά στον περιβαλλοντικό – πολιτιστικό χώρο που σχεδιάζει η Περιφέρεια στην Κορινθία, εκατέρωθεν της παλαιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Δερβένι, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι ήδη έχει παραληφθεί το μάστερ πλαν και προχωρεί πλέον η διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών με πιστώσεις που θα διατεθούν από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όσον αφορά στην υλοποίηση,τουλάχιστον στο τμήμα μέχρι το Λέχαιο, ανακοίνωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να συζητήσει την χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis