home design 800x400
home design 1170Χ320

Τρένο από Ναύπλιο προς Κρανίδι και Ερμιόνη – Μία πρόταση που θα συζητηθεί

Όταν η φαντασία γεννά πραγματικότητες – Γράφει η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου.
Γραμμές τρένου

Η Παρασκευή, 1η Ιανουαρίου 2021, σηματοδότησε την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να προβάλει τα οφέλη του σιδηροδρόμου ως ενός βιώσιμου, έξυπνου και ασφαλούς μέσου μεταφοράς.

Φτάνοντας στο τέλος του έτους αυτού καταθέτουμε την οραματική πρόταση για  τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής από Ναύπλιο σε Κρανίδι – Ερμιόνη.

Μια σύνδεση που θα μπορούσε να γίνει δίπλα στην παραλία του Αργολικού θα περάσει από Τολό, Κάντια, Ιρια, το μόνο δύσκολο σημείο θα είναι η Βουρλιά και μετά Κρανίδι Ερμιόνη.

Γιατί αν φτάσει το τρένο από Ναύπλιο στο Τολό (6,5 χιλ) την  Κάντια (17 χιλ) τα  Ιρια (μέχρι εδώ είναι 27 χιλιόμετρα από Ναύπλιο) και μετά από Βουρλιά (εδώ είναι το μόνο δύσκολο κομμάτι) στον Κάμπο Μιλίντρα (+18 χιλιόμετρα) και Ερμιόνη (+7χιλιομετρα) θα είναι μια υπέροχη διαδρομή περίπου 50 χιλιομέτρων που θα συνδέσει όλες τις ακτές του Αργολικού, καθώς και τα νησιά Ύδρα και Σπέτσες.

Θα άλλαζε ολοκληρωτικά το τοπίο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και συγκοινωνίας και σε τοπικό επίπεδο και ανάμεσα στις πόλεις της Αργολίδας και τα κοσμοπολιτικά νησιά του Σαρωνικού, διότι ένα γρήγορο τρένο από το Άργος στην Ερμιόνη θα σύνδεε τα νησιά Ύδρα και Σπέτσες με το κέντρο του νομού.

ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙ

Θα είναι μια υπέροχη διαδρομή που θα ενώσει όλες τις τουριστικές περιοχές του Αργολικού θα κάνει προάστιο του Ναυπλίου την Ερμιονιδα όσον αφορά τις κατοικίες και την διασκέδαση θα μειώσει τον φόρτο στους δρόμους και την κίνηση με ιδιωτικά αυτοκίνητα που και πολυέξοδη και επικίνδυνη είναι και επιβαρυντική για το περιβάλλον.

Θα ήταν χρήσιμο για το περιβάλλον αλλά και οικονομικά για την τσέπη των πολιτών και των επισκεπτών.

Θα σύνδεε αρχαιολογικούς χώρους Μυκηνών Επιδαύρου Φραγχθι Αλιέων Ερμιόνης.

Θα μπορούσε να είναι στο πλάι του νέου αυτοκινητόδρομου από Επίδαυρο  ή ακόμα καλυτέρα  μια παραλιακή γραμμή από Ναύπλιο ,Τολό Κάντια, Ιρια, Κοιλάδα, Ερμιόνη.

Μια παραλιακή σιδηροδρομική γραμμή Ερμιονίδος Ναυπλίου θα ήταν πανέμορφη θα ανέπτυσσε την περιοχή θα έκανε την σύνδεση με το κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας πιο φιλική προς το Περιβάλλον.

Μια υπέροχη ακτογραμμή με καταπληκτικές παραλίες αρκετά αναπτυγμένη τουριστικά που όμως την διασχίζει ένας στενός επαρχιακός δρόμος. Μια τέτοια σύνδεση θα βοηθήσει στον τουρισμό, αλλά θα βοηθήσει και τους μόνιμους κατοίκους.

Σε μισή ώρα οι κάτοικοι της Ερμιονίδος θα μπορούν ξεκούραστα και οικονομικά να βρίσκονται στο Ναύπλιο και από εκεί στο Αργος, έτσι και οι άσκοπες μετακινήσεις με ΙΧ που επιβαρύνουν την τσέπη μας και το περιβάλλον θα  σταματήσουν και η απομονωμένη επαρχία Ερμιονιδας θα έρθει πιο κοντά στο κέντρο του νομού.

Αυτό θα αυξήσει και τους κατοίκους αυτών των περιοχών που θα αναζητήσουν σπίτια στο Κρανίδι σαν μόνιμη κατοικία ή και θα κτίσουν ακόμα περισσότερα εξοχικά από αυτά που υπάρχουν σήμερα ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Θα φέρει την Ερμιονιδα κοντά στο κέντρο του νομού χωρίς την ανάγκη ΙΧ. Έτσι κι αλλιώς μεταφέροντας τις δημόσιες υπηρεσίες στο Ναύπλιο είναι αναγκασμένοι οι κάτοικοι  να πηγαίνουν εκεί συχνά.

Θα είναι μια ακόμα πρόσβαση για τους κατοίκους της Αθήνας καθώς και για την οικονομική μεταφορά εμπορευμάτων και προϊόντων  από και προς την Ερμιονιδα.

Όσο για τους κατοίκους του Ναυπλίου θα είναι γι αυτούς μια βόλτα να κατέβουν στις παραλίες μέχρι την  Ερμιονιδα για καφέ η για μπάνιο.

Αλλά και στο εσωτερικό της Ερμιονίδος θα συνδέσει τα δυο αστικά κέντρα χωρίς την ανάγκη ΙΧ που σημαίνει λιγότερες θέσεις στάθμευσης μέσα στις πόλεις λιγότερη μόλυνση του περιβάλλοντος λιγότερη κίνηση στο οδικό δίκτυο.

Πολλοί θα πουν πως η σχέση κόστους κέρδους είναι αρνητική σήμερα για μια τέτοια επένδυση. Όμως οι επενδύσεις αλλάζουν τα δεδομένα. Όπως και να ναι χρειάζονται οραματιστές άνθρωποι που να ονειρευτούν το αύριο. Την ζωή μετά από 50 χρόνια και τις ανάγκες της.

Χρειάζονται άνθρωποι που δεν ακλουθούν τις εξελίξεις αλλά τις προγραμματίζουν, που αλλάζουν την ροη των πραγμάτων.

Η Περιφερειακή μας Παράταξη είναι η μόνη που βάζει στο πρόγραμμα της την σύνδεση της Ερμιονίδος με τον υπόλοιπο νομό με τρένο.

Πιθανόν όλα αυτά να ακούγονται περιττά στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη όμως θα ήταν αυτονόητα.

Τα όνειρα δεν είναι μαξιμαλισμός. Θα πρέπει να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες για το ζήτημα σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο από όσους ενδιαφέρονται για το οικολογικότερο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου,
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου,
επικεφαλής παράταξης & Τhink Τank (δεξαμενής σκέψης),
Πράσινη – Πελοπόννησος – Οικολογική,
Εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.

metaforespress.gr

Σχόλια

2 απαντήσεις

 1. ΛΙΑ ΛΙΑΠΑ

  ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΣΚΑΡΦΙΣΤΟΥΝ; ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ; ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΕΛΕΙΨΕ;
  ΤΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;

 2. Ευάγγελος Αλεξανδρής

  Το τρένο παραμένει η πιο οικονομική και οικολογική λύση μεταφορών. Αυτό όμως συμβαίνει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με ομαλό έδαφος, όπως είναι η βόρεια Ευρώπη. Η Πελοπόννησος αποτελεί μια από τις πλέον αραιοκατοικημένες ευρωπαϊκές περιφέρειες της απόμακρης περιφέρειας της ηπείρου, αλλά επίσης διακρίνεται για το ανώμαλο γεωλογικό της ανάγλυφο που καθιστούν κάθε δημόσιο έργο πολύπλοκο και πολυέξοδο. Αυτά τα δυο δεδομένα καθιστούν πολύ προβληματική οποιαδήποτε αναπτυξιακή επένδυση επειδή είναι και πολυέξοδη στην κατασκευή και συντήρηση, αλλά και στη βιωσιμότητά της.
  Ένας πολιτικός φορέας δεν πρέπει να μένει στις φαντασιώσεις, σε επίπεδο σκέψης απλού πολίτη δηλαδή και να κοιτά με ρομαντισμό τις πολιτικές κατευθύνσεις της κοινωνίας. Οφείλει να ολοκληρώσει μια προμελέτη τουλάχιστον, όπου θα περιγράφεται το αρχικό κόστος δημιουργίας της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τους ενδιάμεσους σταθμούς, κάτι σαν τουριστικό μετρό, το λειτουργικό ετήσιο κόστος και να βρεθεί το σημείο ισορροπίας που απαιτείται σε εισπράξεις ώστε να γίνει υλοποιήσιμο. Αν γίνει το έργο και πρέπει να πληρώσει ο πελάτης 50 € απλό εισιτήριο για Ναύπλιο Ερμιόνη, για παράδειγμα, η εταιρεία θα κλείσει αμέσως.
  Αν είχε γίνει παλαιότερα αυτή η απλή,, λογική επιβεβαίωση με ένα κομμάτι χαρτί και υπολογισμούς του μπακάλη, δεν θα είχαμε τα πανηγύρια με τις πολιτικάντικες διακηρύξεις περί επικείμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Ναυπλίου με Κόρινθο επί τόσες δεκαετίες!
  Ξεκινήστε σαν οικολόγοι σοβαρή πολιτική δουλειά, υπολογίζοντας το κόστος ΚΤΕΛ σήμερα της ίδιας σύνδεσης, υπολογίστε σε ποια ανταγωνιστική τιμή θα μπορούσε να λειτουργήσει το παραθαλάσσιο μετρό αντί για το περιπετειώδες ΚΤΕΛ και μετά με τις ετήσιες εισπράξεις που θα προκύψουν υποθετικά, δείτε τι μπορεί να επιβιώσει. Πείτε μας τότε αν τα όνειρά σας μπορούν να γεννήσουν πραγματικότητες. Χωρίς εντυπωσιασμούς και ρητορικές επάρσεις για δωρεάν δημοσιότητα.
  Αν όμως τα μπακαλίστικα έξοδα είναι δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια των εσόδων, δεν υπάρχει ελπίδα κανείς να ασχοληθεί σοβαρά με τα όνειρα παραμονής Χριστουγέννων.
  https:/ /www.facebook. com/ evangelos. alexandris/ posts/ 698734 9191305718

riviera banner

newsletter banner anagnostis