home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Γιατί χαρακτηρίζουν τραγική την κατάσταση με τα πορτοκάλια

Τι είπαν οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών Σταθέικων και Σκαφιδακίου για την πορεία της συγκομιδής, τις ποσότητες και τις τιμές στην αγορά.
Πορτοκάλια σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι κοπές πορτοκαλιών αλλά οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω μειωμένης ζήτησης σε εγχώρια αγορά και εξαγωγές. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν επίσης πολλά προβλήματα με το υψηλό κόστος συγκομιδής λόγω έλλειψης των εργατών γης.

Στο μεταξύ οι Ισπανοί συνεχίζουν να πουλάνε σε χαμηλές τιμές πορτοκάλια στις αγορές της Ευρώπης, προσπαθώντας να κερδίσουν αγορές για την απορρόφηση της παραγωγής τους, που φέτος είναι αυξημένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι Ισπανοί βρίσκουν τρόπους να πριμοδοτήσουν τους παραγωγούς τους με μέσα που είναι σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ (μεταφορικά κ.α.).

Επίσης αυτή την εποχή γίνονται εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων πορτοκαλιών στην ΕΕ σε χαμηλές τιμές από Νότια Αφρική, Μαρόκο, Αίγυπτο και Τουρκία.

Ειδικά η Τουρκία λόγω της μειωμένης κατανάλωσης που έχει στην εγχώρια αγορά διακινεί μεγάλες ποσότητες για εξαγωγές προς τις αγορές της ΕΕ. Σε αυτό βοηθά και η χαμηλή τιμή λόγω της υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος. Τα τουρκικά πορτοκάλια κυριαρχούν κυρίως στις αγορές των βαλκανικών χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, μέχρι τις 17/12/2021 οι εξαγωγές πορτοκαλιών στην χώρα μας ανέρχονταν σε 56.160 τόνους (μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που ήταν στους 65.852 τόνους).

Στη Λακωνία

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός και εξαγωγέας εσπεριδοειδών από την Λακωνία, «υπάρχει αυξημένη προσφορά από Ισπανία με χαμηλές τιμές στην ΕΕ. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στις εξαγωγές μας, ενώ παράλληλα η εγχώρια κατανάλωση είναι υποτονική.

Στην περιοχή μας συγκομίζονται αυτή την εποχή Ναβαλίνες και Μέρλιν, που έχουν μια κανονική παραγωγή. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στα 15 έως 20 λεπτά το κιλό.

Υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή από την έλλειψη εργατών γης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ημερομίσθιο να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι».

Στην Αργολίδα

Η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων του Δήμου Άργους Μυκηνών κ. Άννα Λαμπάδα, απο την πλευρά της τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η κατάσταση με τα πορτοκάλια είναι τραγική λόγω των χαμηλών τιμών. Συνεχίζονται οι κοπές για τις Ναβαλίνες, ενώ ξεκίνησαν αυτές τις ημέρες και τα Μέρλιν. Τα καλής ποιότητας πορτοκάλια έχουν τιμές στα 20 λεπτά, που είναι κάτω του κόστους.

Αυτή την εποχή οι παραγωγοί προσπαθούν να πουλήσουν τις Ναβαλίνες σε τιμές που κυμαίνονται από 18 έως 20 λεπτά. Τα Μέρλιν ξεκίνησαν από 19 λεπτά το κιλό και δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η τιμής τους.

Σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατών γης. Τα εργατικά κοπής έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι (από 3,5 λεπτά πήγαν στα 5 λεπτά)».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «υπάρχουν αρκετές ακόμη ποσότητες πορτοκαλιών Ναβαλίνες αν και φέτος υπάρχει πρόβλημα μικροκαρπίας. Οι Ναβαλίνες έχουν μικτή τιμή παραγωγού στα 18 – 23 λεπτά το κιλό.

Στα Μέρλιν που έχουμε κανονική παραγωγή και καλή ποιότητα. Ξεκίνησαν αυτές τις ημέρες οι κοπές με μικρές ποσότητες και τιμές παραγωγού 18 έως 20 λεπτά το κιλό (μικτές). Η εγχώρια αγορά δεν έχει μεγάλη κινητικότητα και υπάρχει πίεση τιμών».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis