Home design
home design

Οι πυροσβέστες γιορτάζουν τους Τρείς Παίδες εν Καμίνω σε Ναύπλιο και Τρίπολη

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου το Πυροσβεστικό Σώμα εορτάζει με ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη την μνήμη των Προστατών του.
Απρόκλητη επίθεση σε μητέρα με το παιδί της στο κέντρο του Ναυπλίου

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου το Πυροσβεστικό Σώμα εορτάζει με ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη την μνήμη των Προστατών του, Αγίων Τριών εν Καμίνω Παίδων.

Την παραπάνω ημερομηνία και ώρα 10:00, θα τελεστεί δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη, στην οποία έχουν κληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι όλων των Αρχών και παραγωγικών τάξεων.

Επισημαίνεται ότι λόγω των μέτρων πού λαμβάνονται για την αντιμετώπιση κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού , οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Κατά την ημέρα του εορτασμού, όλες οι Υπηρεσίες ταυ Σώματος θα είναι ανοιχτές για το κοινό, έτσι ώστε να μπορούν να τις επισκεφθούν όσοι τα επιθυμούν.

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 10:15 θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία της εορτής των «Αγίων Τριών Παίδων εν Καμίνω» στην Αργολίδα στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο.

Πρόγραμμα εορτασμού

  • 07:30 Όρθος και Θεία Λειτουργία
  • 10:00 Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων
  • 10:15 Επίσημη Δοξολογία

Οι Τρείς Παίδες εν Καμίνω

Άγιοι της Χριστιανικής Εκκλησίας, προερχόμενοι από την Παλαιά Διαθήκη. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 17 Δεκεμβρίου.

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω ήταν τρία εβραιόπουλα, ο Ανανίας, ο Αζαρίας και ο Μισαήλ, που κατάγονταν από βασιλικό γένος και ζούσαν στα Ιεροσόλυμα. Όταν η πόλη τους κυριεύτηκε από τον βασιλιά των Βαβυλωνίων, Ναβουχοδονόσορα Β’ τον Μέγα (634-562 π.Χ), τα τρία παιδιά σύρθηκαν αιχμάλωτα στη Βαβυλώνα μαζί με τον φίλο τους Δανιήλ, τον μετέπειτα προφήτη. Εκεί ξεχώρισαν για τη φρόνηση και την αρετή τους και ο βασιλιάς τους διόρισε επιστάτες στην Αυλή του.

Όμως, όταν αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τη χρυσή εικόνα του, ο Ναβουχοδονόσωρ εξοργίστηκε και διέταξε να τους ρίξουν σ’ ένα ιδιαίτερα πυρακτωμένο καμίνι. Τότε εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου και τους προστάτευσε, απλώνοντας πάνω τους τις φτερούγες του και μεταβάλλοντας τη φωτιά σε δροσιά.

Έκπληκτος ο Ναβουδονόσωρ από το θαύμα που συντελέστηκε ενώπιόν του, ομολόγησε ότι ο Θεός των Ιουδαίων είναι μεγάλος και τους χάρισε τη ζωή. Έκτοτε, οι «τρεις παίδες» έζησαν εν ειρήνη.

Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω είναι προστάτες Άγιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελλάδας και Κύπρου και η μνήμη τους τιμάται με σειρά εκδηλώσεων.

«Προστάται θερμοί, πυροσβεστών υπάρχοντες, ω Παίδες Θεού και θείοι αντιλήπτορες, πυροσβεστών επαρήγεις αεί τω σώματι, και δύναμιν και θάρρος αεί τούτοις παρέχεις, ορμωσι πρός τήν σβέσιν πυρκαϊών, μη ελλείπητε Άγιοι ότι υμάς αντιλήπτηρας και θερμούς, εν παντί έχομεν φύλακας».

Στη μακρόχρονη πορεία προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση της ΠΥΡΚΑΪΑΣ μαζί με το φιλότιμο του Έλληνα Πυροσβέστη ευτυχώς υπάρχει και το χέρι της ΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για να αντισταθμίζει την υψηλή επικινδυνότητα και την έλλειψη των μέσων.

Η Πυρoσβεστική Οικογένεια σύμφωνα με την εθνική μας παράδοση όπου οργανωμένες επαγγελματικές ομάδες να βρίσκουν καταφύγιο προστασίας σε Αγίους που είχαν σχέση με την εργασία τους βρήκε στα πρόσωπα των «Αγίων Τριών Παίδων των εν τη Καμινω βληθέντων» τους ακοίμητους προστάτες που μεσιτεύουν διαρκώς στον Ύψιστο για την προστασία μας στη δύσκολη αναμέτρηση με τις παμφάγες φλόγες των πυρκαγιών.

Με το Π.Δ. 1186/1981 οι Άγιοι Τρείς Παίδες αναγνωρίζονται ως προστάτες Άγιοι του Πυροσβεστικού Σώματος και καθιερώνεται ως η επίσημη ημέρα δοξολογίας και εορτασμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με το Π.Δ. του 1993 καθιερώνεται ως επίσημη Αργία.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis