home design800Χ400

home design 1170Χ320

Η συγγνώμη που έλειπε για την καταστροφική πυρκαγιά στις Μυκήνες (Video)

banner efxes anagn

Ο Νίκας προανήγγειλε την παρουσία Μενδώνη στην ολοκλήρωση της πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου
Φωτιά στις Μυκήνες

Ο ολοκλήρωση του έργου της πυρόσβεσης στις Μυκήνες, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που εξέθεσε τη χώρα μας διεθνώς θα συνοδευτεί από την οφειλόμενη συγγνώμη για όσα συνέβησαν στις 30 Αυγούστου του 2020.

Ήδη το έργο της πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών ολοκληρώνεται και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο εργολάβος θα το έχει παραδώσει μέχρι τον Φεβρουάριο 2022, δηλαδή σε δύο το πολύ μήνες από σήμερα. Κάποιες μικρές καθυστερήσεις που υπήρξαν, είχαν να κάνουν με την απαλλοτρίωση του χώρου, όπου τοποθετείται η δεξαμενή και άλλες λεπτομέρειες που έχουν πλέον επιλυθεί, οπότε οι εργασίες συνεχίζονται εντατικά.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προχθές, Τρίτη, κατά την επίσκεψή του στην Αργολίδα, αποκάλυψε ουσιαστικά την πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, να ζητήσει συγγνώμη για όσα συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι. Δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Νίκας:

«Η Περιφέρεια διέθεσε 800.000,00 ευρώ χωρίς να έχει υποχρέωση και κάνουμε το σύστημα πυρόσβεσης των Μυκηνών, όπου εξευτελιστήκαμε παγκοσμίως με αυτό το οποίο συνέβη, και σε πολύ λίγο καιρό θα κατέβει και η κα Μενδώνη κάτω, για να το εγκαινιάσουμε και να πούμε συγγνώμη για αυτό το οποίο συνέβη, ενώ δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί».

Υπενθυμίζεται ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, υλοποιεί το έργο: «Εγκατάσταση συστήματος πυροσβεσης αρχαιολογικού χώρου Μυκηνών».

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει η κα Μενδώνη το Νοέμβριο 2020 «ολοκληρώσαμε τη διαδικασία υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο της πυροπροστασίας των Μυκηνών, ένα έργο, το οποίο συμπληρώνει όλες τις σχετικές υποδομές που υπήρχαν στον αρχαιολογικό χώρο. Με την Προγραμματική Σύμβαση και με το έργο, το οποίο θα γίνει και προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμο το επόμενο καλοκαίρι, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο ο χώρος των Μυκηνών».

Η σκονισμένη μελέτη

Την αποκάλυψη για την απουσία συστήματος πυρόσβεσης είχε κάνει ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά. Η δημοσιογραφική έρευνα είχε εντοπίσει από την αρχή, εκτός των άλλων, το συγκεκριμένο θέμα και τότε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος είχε δηλώσει ότι η Περιφέρεια θα αναλάμβανε να διευθετήσει το συγκεκριμένο θέμα, παρότι δεν είναι στις αρμοδιότητές της, όπως και γίνεται.

Το θέμα της πυρασφάλειας στις Μυκήνες, είχε απασχολήσει για πρώτη φορά τους αρμόδιους του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη φωτιά στην Ολυμπία το 2007, αφού ο αρχαιολογικός χώρος ήταν από τότε έκθετος στον κίνδυνο πυρκαγιάς. Όπως συμβαίνει όμως στην Ελλάδα, μόλις άρχισαν να ξεχνιόνται οι καταστροφικές πυρκαγιές εκείνης της εποχής, ξεχάστηκε και η προστασία του μοναδικού μνημείου. Η αγάπη των ντόπιων για τον τόπο τους και η παραχώρηση έκτασης από μέρους τους για την κατασκευή δεξαμενής η οποία θα γέμιζε από γειτονικές γεωτρήσεις, κινητοποίησε τότε το ΥΠΠΟ και το αποτέλεσμα ήταν να εκπονηθεί μελέτη με προϋπολογισμό 98.753,60 ευρώ, για το έργο «Κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης και δικτύου ύδρευσης – πυρασφάλειας». Μάλιστα η μελέτη που εκπονήθηκε τότε, είχε εγκριθεί από το ΚΑΣ με σχετική απόφαση στην 13/18.04.2006 Πράξη και προέβλεπε μεταξύ άλλων κατασκευή δεξαμενής στην περιοχή της Περσείας Κρήνης (Νερομάνα) με ταυτόχρονη βελτίωση της υπάρχουσας υδρομάστευσης, αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης, ταυτόχρονη κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης. Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εκείνης της εποχής και θα διατίθετο το ποσό από τα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν και άλλα έργα. Όμως, εσωτερικές κόντρες στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, δεν άφησαν να προχωρήσει το αναγκαίο αυτό έργο που θα απέτρεπε το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας μέσα από τα αρχαία. Το θέμα είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ του μετά τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο ο Έντυπος «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», ενώ λίγες ημέρες μετά η Περιφέρεια Πελοποννήσου γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ολοκληρώσει αυτή τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει το έργο πυρασφάλειας που αν είχε γίνει από τότε δεν θα είχε καεί σήμερα μέρος του αρχαιολογικού χώρου.

Η πυρκαγιά στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών στις 30 Αυγούστου 2020 είχε προκαλέσει όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Πολύ περισσότερο που η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη άφηνε …άφωνο τον πλανήτη με μια απίστευτη δήλωση: «Το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό», είχε πει η υπουργός Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και οι πέτρες εναντίον της. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημείωνε μάλιστα ότι προκάλεσε «αλγεινή εντύπωση η προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η πολιτική ηγεσία δεν είδε ούτε τη βαριά συμβολική και ηθική βλάβη από το πέρασμα της φωτιάς από ένα μνημείο UNESCO, ούτε καν την έκθεση της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ».

ΕΝΤΥΠΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Στέκομαι σε αυτή την παράγραφο:
    “Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εκείνης της εποχής και θα διατίθετο το ποσό από τα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν και άλλα έργα. Όμως, εσωτερικές κόντρες στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, δεν άφησαν να προχωρήσει το αναγκαίο αυτό έργο που θα απέτρεπε το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας μέσα από τα αρχαία.”
    Αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας, η κακοδιοίκηση. Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία με τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, ο εκ πρώτης όψεως κρατικός συγκεντρωτισμός είναι απλώς ο μανδύας για ατασθαλίες κάθε είδους που τελικά αποδίδουν καρπούς στους επικρατέστερους “αδελφικούς” συντεχνιακούς μηχανισμούς αναπαραγωγής συμφερόντων μέσα στο κράτος, εν πλήρη απουσία διαφάνειας των πολιτικών αποφάσεων και πρακτικών. Ο Έλληνας “υπήκοος” εξαντλείται να ψηφίζει περιοδικά κάποιους εκπροσώπους, επαγγελματίες διαχειριστές των κρατικών υποθέσεων και να υπόκειται δια παντός τις συνέπειες της αδράνειάς του να ελέγχει τα πολιτικά πεπραγμένα. Μόνο κάποιες σπάνιες στιγμές εμφανίζεται το αντίδοτο της δημοσιογραφίες να ξεσκεπάσει κάποιο σκανδαλάκι που ξεφτιλίζει το όλο εποικοδόμημα της λούφας και παραλλαγής, αλλά γρήγορα πέφτει πάλι στο λήθαργό του ο “υπήκοος” και ξεχνάει να αναλάβει τις ευθύνες τους ως πολίτης.
    Εκτός από περισσότερη, καλύτερη δημοσιογραφία, χρειαζόμαστε και πιο ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες, αλλιώς θα παραμένουμε σε μετρήσεις ανατολίτικων συστημάτων αδιαφάνειας και αναποτελεσματικότητας του δημόσιου βίου και στην Ευρώπη ο μεσαιωνικός όρος GRECO (= Έλληνας) που χρησιμοποιείται σήμερα ως ακρώνυμο πανευρωπαϊκά ως πρόγραμμα πάταξης της διαφθοράς, θα σημαίνει τον ίδιο πράγμα.
    https:/ /www.coe .int/ en/ web /greco

    1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

      Στέκομαι σε αυτή την παράγραφο του άρθρου:
      “Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ εκείνης της εποχής και θα διατίθετο το ποσό από τα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν και άλλα έργα. Όμως, εσωτερικές κόντρες στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, δεν άφησαν να προχωρήσει το αναγκαίο αυτό έργο που θα απέτρεπε το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας μέσα από τα αρχαία.”
      Αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας, η κακοδιοίκηση. Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία με τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, ο εκ πρώτης όψεως κρατικός συγκεντρωτισμός είναι απλώς ο μανδύας για ατασθαλίες κάθε είδους που τελικά αποδίδουν καρπούς στους επικρατέστερους “αδελφικούς” συντεχνιακούς μηχανισμούς αναπαραγωγής συμφερόντων μέσα στο κράτος, εν πλήρη απουσία διαφάνειας των πολιτικών αποφάσεων και πρακτικών.
      Ο Έλληνας “υπήκοος” εξαντλείται να ψηφίζει περιοδικά κάποιους εκπροσώπους, επαγγελματίες διαχειριστές των κρατικών υποθέσεων και να υπόκειται δια παντός τις συνέπειες της αδράνειάς του να ελέγχει τα πολιτικά πεπραγμένα. Μόνο κάποιες σπάνιες στιγμές εμφανίζεται το αντίδοτο της δημοσιογραφίες να ξεσκεπάσει κάποιο σκανδαλάκι που ξεφτιλίζει το όλο εποικοδόμημα της λούφας και παραλλαγής, αλλά γρήγορα πέφτει πάλι στο λήθαργό του ο “υπήκοος” και ξεχνάει να αναλάβει τις ευθύνες τους ως πολίτης.
      Εκτός από περισσότερη, καλύτερη δημοσιογραφία, χρειαζόμαστε και πιο ενημερωμένους και ενεργούς πολίτες, αλλιώς θα παραμένουμε σε μετρήσεις ανατολίτικων συστημάτων αδιαφάνειας και αναποτελεσματικότητας του δημόσιου βίου και στην Ευρώπη ο μεσαιωνικός όρος GRECO ( = Έλληνας) που χρησιμοποιείται σήμερα ως ακρώνυμο πανευρωπαϊκά ως πρόγραμμα πάταξης της διαφθοράς, θα σημαίνει το ίδιο πράγμα.
      https:/ /www .coe. int/ en/ web /greco

newsletter banner anagnostis