home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Γ. Ανδριανός: Ήταν πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσει το θέμα με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή για τη νέα ΚΑΠ, τη συνδεδεμένη, το αγροτικό ρεύμα, τις αποζημιώσεις COVID σε χοιροτρόφους και τον Ανάβαλο.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον Υφυπουργό, και τον Γενικό Γραμματέα για την παρουσία τους εδώ και για την ενδελεχή ενημέρωση που μας κάνουν για ένα σημαντικό πρόγραμμα που αφορά τον πρωτογενή τομέα, την ΚΑΠ για το 2023 – 2027.

Είναι μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης, της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – της νυν και όσους δούλεψαν γι’ αυτό από την προηγούμενη – και βεβαίως πάνω απ’ όλα του Πρωθυπουργού, το γεγονός ότι καταφέρατε να μη μειωθούν οι πόροι, αλλά να είναι το ίδιο ποσό με το προηγούμενο πρόγραμμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.

Εκτός αυτού, αυτό που βλέπουμε και διαπιστώνουμε είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα στελέχη του, ο Υπουργός, οι Υφυπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς,  είναι κοντά στον πρωτογενή τομέα, είναι κοντά στους αγρότες, τους αφουγκράζονται και τους ακούνε, και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα.

Άκουσαν για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η τυχόν κατάργηση της συνδεδεμένης, και μιλώ και ως εκπρόσωπος των Αργολιδαίων, για τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή. Ήταν πολύ σημαντικό λοιπόν να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και να παραμείνει αυτή η ενίσχυση για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση τα χυμοποιεία. Θυμίζω ότι στην Αργολίδα είναι 4 – 5 χυμοποιεία από τα 6-7 που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει βεβαίως παραγωγή και στη Λακωνία και σε άλλους νομούς όπως στην Ηλεία, αλλά στην Αργολίδα υπάρχει το μεγαλύτερο μερίδιο. Αυτό σημαίνει ότι έχει άμεση σχέση και με τις θέσεις εργασίας αλλά και με τα πολλαπλά προϊόντα που δημιουργούνται, ακόμη και ζωοτροφές από την επεξεργασία του πορτοκαλιού.

Επομένως, το γεγονός ότι παραμένει η συνδεδεμένη σε 19 προϊόντα μεταξύ των οποίων και τα εσπεριδοειδή είναι πολύ σημαντικό για τον πρωτογενή τομέα και μάλιστα σε αυτή την περίοδο που αυτός δοκιμάζεται λόγω της κρίσης που υπάρχει στον ενεργειακό τομέα ιδιαίτερα αφού ένας εξωγενείς παράγοντας – όπως πρέπει να το τονίζουμε – έχει αυξήσει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής από το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνεται, καθώς και από τα λιπάσματα, τα εφόδια και όλα όσα χρειάζεται ο αγρότης και έχουν αφετηρία την ενέργεια.

Επομένως είμαι σίγουρος ότι και σε αυτό το κομμάτι το Υπουργείο θα δει το πρόβλημα και στο ηλεκτρικό ρεύμα γιατί έχουμε την άρδευση όπως ακούστηκε από άλλους συναδέλφους έχουμε 2-3 πομόνες, όσοι γνωρίζουν από αντλιοστάσια, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αγρότης. Στην Αργολίδα εκτός από την άρδευση το καλοκαίρι που δεν είναι 2-3 μήνες, αλλά λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι και 6-7 μήνες, έχουμε και τους ανεμομείκτες αλλά και τις γεωτρήσεις για την παγοπροστασία.

Βεβαίως και οι κτηνοτροφικές μονάδες καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα όπως γνωρίζετε για τις παγολεκάνες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν. Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι θα σκύψετε πάνω στον πρωτογενή τομέα όπως έχετε αποδείξει πως κάνετε μέχρι σήμερα και θα δείτε και το πρόβλημα αυτό που είναι πρόβλημα επιβίωσης στην παρούσα συγκυρία όπου εξωγενείς τονίζω παράγοντες έχουν δημιουργήσει αυτή την κατάσταση. Το δεδομένο είναι ότι υπάρχει πρόβλημα. γιατί ερχόμαστε από μια περίοδο ακαρπίας και μειωμένης παραγωγής στον ελαιοκομικό τομέα, στα πορτοκάλια και στα εσπεριδοειδή γενικότερα. Υπάρχει λοιπόν ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο είμαι βέβαιος ότι το έχετε υπόψη σας.

Ανταποκριθήκατε στην αποζημίωση της κλημεντίνης. Ήδη την έχετε υπογράψει από την πλευρά σας και οι δικαιούχοι περιμένουν την αποζημίωση και πραγματικά πρέπει να σας συγχαρούμε γιατί ανταποκριθήκατε αμέσως. Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες, όπως είχαμε πει, το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει το πράσινο φως για να πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασμούς και να στηριχθούν οι αγρότες.

Επίσης, θέλω να αναφέρω κύριε Υπουργέ, και πιστεύω ότι το ξέρετε επειδή έχουν έρθει και επιστολές στο γραφείο σας, ένα θέμα με τους χοιροτρόφους που έχει προκύψει και αφορά την αποζημίωση για τον COVID. Υπάρχει πρόβλημα με χοιροτρόφους που έχουν μεγάλες ή μικρότερες μονάδες και δεν υποχρεούνταν να έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ, να μην μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα για τις αποζημιώσεις COVID. Δείτε το, είναι ένα θέμα το οποίο πιστεύω ότι θα επιλύσετε καθώς είναι δίκαιο.

Όπως επίσης είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Παπαγιαννίδης θα δώσει ώθηση στον Ανάβαλο και στα αρδευτικά έργα τα οποία είχε πριν και ο κύριος Μπαγινέτας και τα γνωρίζει, όπως και ο Υφυπουργός που είναι αρμόδιος. Να τελειώνουμε με αυτό το έργο το οποίο το ακούμε πάρα πολλά χρόνια. Οφείλουμε να το δούμε ως έργο ζωής για την Αργολίδα».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button