Home design
home design

Αργολίδα: Είδος προς εξαφάνιση οι εργάτες γης για πορτοκάλια και ελιές

Η έλλειψη εργατών προκαλεί καθυστέρηση στις κοπές – Αυξημένο κόστος συγκομιδής και μειωμένες εξαγωγές σπρώχνουν την τιμή των πορτοκαλιών προς τα κάτω και συρρικνώνουν το εισόδημα του παραγωγού.
Μάζεμα πορτοκαλιών

Είδος προς εξαφάνιση είναι φέτος οι εργάτες γης στην Αργολίδα για τα πορτοκάλια, τα μανταρίνα αλλά και τις ελιές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η συγκομιδή και το προϊόν να μένει στα χωράφια, μέχρι να βρεθεί κάποιος να το μαζέψει.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «υπάρχει καθυστέρηση στις κοπές επειδή δεν υπάρχουν πολλοί εργάτες γης. Το κόστος συγκομιδής έχει αυξηθεί και το μεροκάματο κυμαίνεται στην περιοχή από 35 έως 40 ευρώ. Η τιμή παραγωγού για της καλής ποιότητας Ναβαλίνες είναι στα 25 λεπτά και φτάνει στα 22 λεπτά (μικτές). Δεν υπάρχει καλή ζήτηση για τα πορτοκάλια και έχουμε πίεση των τιμών».

Οι εξαγωγές

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, στα πορτοκάλια, η κατανάλωση στη Δυτική Ευρώπη έχει αποκατασταθεί πλην όμως λόγω αυξημένων πωλήσεων ισπανικών προϊόντων οι τιμές είναι χαμηλές, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εξαγωγέων Incofruit – Hellas.

«Δυστυχώς και εφέτος στις παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών (κατ΄ ευθεία από τον αγρό) από «βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) χωρίς κανένα έλεγχο και την τρέχουσα εμπορική περίοδο εκτοπίζοντας από τις αγορές της Ρουμανίας και Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες», προσθέτει.

Πάντως οι εξαγωγές πορτοκαλιών είναι μειωμένες φέτος, κατά 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (29.145 τόνοι φέτος και 34.461 τόνοι πέρσι).

Στη Λακωνία

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υποτονικά και με χαμηλή ζήτηση υπάρχει για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες. Οι ποσότητες στην περιοχή είναι μικρές για αυτή την ποικιλία και οι παραγωγοί δεν βιάζονται να κάνουν κοπές περιμένοντας να ανέβουν οι τιμές».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την συγκομιδή και οι βροχές είναι ποτιστικές και βοηθούν την παραγωγή. Η ζήτηση είναι όπως κάθε χρόνο. Οι τιμές κυμαίνονται από 20 έως 25 λεπτά. Υπάρχουν όμως «πιέσεις» αυτή την εποχή για να πέσουν και κάτω από 20 λεπτά. Κυρίως εξάγουμε σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου  αυτές τις ημέρες λόγω των εορτών οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ βάζουν τα πορτοκάλια σε προσφορές λόγω της υψηλής ζήτησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιέζουν την τιμή παραγωγού στην χώρα μας».

Αντιστρόφως ανάλογη η ζήτηση για μανταρίνια και πορτοκάλια

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μανταρίνια αλλά δεν υπάρχει ζήτηση για πορτοκάλια.

Οι Ναβαλίνες αν και φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή εκτιμώ ότι οι τιμές κυμαίνονται από 26 έως 28 λεπτά το κιλό».

Με πληροφορίες από agrotypos.gr

Σχόλια

coffee berry
expo360x90
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis