home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Πουλάς: Η κυβέρνηση με την πολιτική της υποτιμά τη δημόσια υγεία και τη νοημοσύνη των πολιτών

«Στάχτη στα μάτια των πολιτών», χαρακτήρισε ο βουλευτής τα μέτρα οικονομικής στήριξης που πήρε ο πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Ο Ανδρέας Πουλάς σχολίασε την τροπολογία που αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άνω των 60 , αναφέροντας πως υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης και αξιοπιστίας για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 με ευθύνη της κυβέρνησης. Eπίσης, ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρθηκε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση -που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- σε χαμηλοσυνταξιούχους και την προσαύξηση προνοιακών επιδομάτων για τον Δεκέμβριο, μέτρα που χαρακτήρισε ως «στάχτη στα μάτια των πολιτών». Τέλος, ο Ανδρέας Πουλάς μίλησε για τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και για το θέμα σχετικά με την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιείνα ένσημα.

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου: «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας», στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας» ανέφερε τα εξής:

«· Δυστυχώς και πάλι μέσα στη νύχτα φέρνετε σημαντικές τροπολογίες για να αιφνιδιάσετε νομοθετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

· Αναφορικά με την τροπολογία που αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2022 με πρόστιμο 100 ευρώ ανά μήνα. Δεν αποτελεί θετική διάταξη αλλά την καταστήσατε αναγκαία γιατί δεν καταφέρατε να πείσετε, δεν ασκήσατε στο βαθμό που έπρεπε την πειθώ προς τους ανεμβολίαστους και δύσπιστους συμπολίτες μας. Θέλετε να μας πείτε ότι εξαντλήσατε όλα τα περιθώρια και όλα τα θετικά μέτρα που θα μπορούσατε να φέρετε προκειμένου να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν; Θεωρούμε ότι αυτό δεν το κάνατε. Πήγατε κατευθείαν στην επιβολή αρνητικών μέτρων γεγονός που δρα αρνητικά στην ψυχολογία των πολιτών.

Δεν θα έπρεπε να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση αλλά μας οδηγήσατε εδώ. Υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης από αξιόπιστους και αναγνωρισμένης αξίας επιστήμονες. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης από τα δημοσιογραφικά κανάλια. Υπάρχει έλλειμα αξιοπιστίας ως προς την συνολική εκ μέρους σας διαχείριση της πανδημίας με τα αντιφατικά μηνύματα και τις παλλινωδίες σας. Πριν από λίγο καιρό δεν λέγατε ότι δεν θα επιβάλλετε την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό;

· Εμμένουμε στην ανάγκη να δοθούν, έστω και τώρα, ακόμη περισσότερα θετικά κίνητρα, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, που έχουν πετύχει μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού, χωρίς την απειλή κυρώσεων.

· Δεν θέλουμε, ωστόσο, να δώσουμε άλλοθι στην κυβέρνηση και στους ‘’καλοθελητές’’ που θα σπεύσουν να θολώσουν το πολιτικό μας μήνυμα. Παρά τις ενστάσεις μας για τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τον τρόπο επιβολής του μέτρου, ψηφίζουμε τη διάταξη.

· Επιβεβαιώνουμε, με τη στάση μας, τη σταθερή μας υποστήριξη στον εμβολιασμό, ιδίως των πλέον ευάλωτων ομάδων.

· Εμβολιαζόμαστε γιατί νοιαζόμαστε.

· Ως προς την τροπολογία η οποία θεσπίζει αφενός έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων για το Νοέμβριο του 2021 και την προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες για το μήνα Δεκέμβριο 2021, θεωρούμε ότι οι παροχές αυτές είναι θετικές αλλά ελλιπείς και ρίχνουν στάχτη στα μάτια των πολιτών.

· Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση οι δικαιούχοι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι περίπου 800.000, ενώ η συνολική δαπάνη τόσο για το έκτακτο βοήθημα των συνταξιούχων όσο και για την προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες, υπολογίζεται, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ στα 310 εκατ. ευρώ. Όμως, οι συνταξιούχοι της χώρας με σύνταξη έως 500 ευρώ (και διάμεσο 370 ευρώ) είναι περίπου 1,1 εκ.. Δηλαδή, 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν το έκτακτο βοήθημα!!!

· Ως προς την τροπολογία με αντικείμενο την φαρμακευτική δαπάνη, τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική για το φάρμακο, η οποία θα καθοριστεί μετά από εθνικό διάλογο και θα έχει την ιδιότητα του μακροπρόθεσμου και εθνικού στόχου.

· Στην ίδια τροπολογία προβλέπετε την συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποκλειστικά. Όπως σας είπα και στην αρμόδια επιτροπή, για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα ήταν εύλογο και σκόπιμο να περιμένετε ένα διάστημα ορισμένων μηνών και να μην εφαρμοστεί αμέσως. Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργήσετε νέα αφόρητη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, που έχουν αναλάβει την αποκλειστική υγειονομική διαχείριση των περιστατικών Covid-19. Όχι μόνο θα πιεστούν ακόμα περισσότερο αλλά και θα είναι επιζήμιο για την διασπορά του ιού. Για τους λόγους αυτούς θα ήταν φρόνιμο να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.

· Στην συνέχεια εντάσσετε πλήρως την συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων HIV στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και επιτρέπετε την αναδοχή τέκνου από πάσχοντες από HIV και ηπατίτιδα Β – διατάξεις που βλέπουμε θετικά.

· Ως προς την τροπολογία με την οποία χορηγείται παράταση για την ολοκλήρωση της τελικής εισήγησης για την ένταξη επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά την υποβολή τελικής γνωμοδότησης έως την 30.11.2021. Τι θα γίνει με την εισήγηση που έχει ήδη κατατεθεί για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά που έχει κατατεθεί από τις 18.12.2020; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών; Οι υγειονομικοί περιμένουν ως ελάχιστη αναγνώριση στην υπερπροσπάθεια που έχουν καταβάλει σε όλη την περίοδο της πανδημίας.

· Εντοπίζουμε κενό στην πολιτική που θα ακολουθήσετε όσον αφορά το θέμα της φύλαξης, της σίτισης και της καθαριότητας στις δομές υγείας και αφήνετε το πεδίο ελεύθερο να ενεργήσει κάθε φορέας κατά το δοκούν. Ποια είναι τελικά η κεντρική πολιτική σας στο ζήτημα; Είστε υπέρ των εργολάβων ή της επαναπροκήρυξης των συμβάσεων προσωπικού;»

Δείτε το βίντεο:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button