home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Πολιτική

Ο Σταθμός Πελοποννήσου ως μνημείο ιστορίας και πολιτισμού

Ο Σταθμός Πελοποννήσου είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της Αθήνας - Η ερώτηση του Κ. Βελόπουλου, σχετικά με την ανάδειξη του σταθμού

Ο Σταθμός Πελοποννήσου είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της Αθήνας. Παρότι δεν χρησιμοποιείται πια εδώ και μια δεκαετία, το εσωτερικό του διατηρεί στο ακέραιο την αίγλη και την επιβλητική του λάμψη.

Σχετικά με τον Σταθμό Πελοποννήσου, ερώτηση κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος προς τους αρμόδιους υπουργούς, αναφέροντας τους τρόπους και τις προτάσεις ανάδειξης του Σταθμού ως μνημείου ιστορίας και πολιτισμού -όπως τις συνέταξε ο «Σύλλογος των Φίλων του Σιδηροδρόμου»-.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής:

Στο πλαίσιο πρόσφατης συνδιοργάνωσης εκδήλωσης με θέμα: «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Σταθμού Πελοποννήσου», στον τέως σταθμό λεωφορείων του «ΟΣΕ», στον σταθμό Πελοποννήσου, ο «Σύλλογος των Φίλων του Σιδηροδρόμου» ανέδειξε προτάσεις και τρόπους υλοποίησης αυτών, προκειμένου να αναδειχθεί ο «Σταθμός Πελοποννήσου», ως ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της Αθήνας, ως τοπόσημο και μνημείο ιστορίας και πολιτισμού.

Με ορίζοντα τις μνήμες που ακολουθούν τον σιδηρόδρομο και την 125/ετή λαμπρή σιδηροδρομική ιστορία του παραπάνω σταθμού, ο ανωτέρω σύλλογος, ενδεικτικά προτείνει, ο άνω όροφος του παλαιού κτηρίου και πιθανόν τμήμα του ισογείου του να στεγάσουν χρήσεις σχετικές με τον σιδηρόδρομο, όπως το πλούσιο αρχείο του «Ο.Σ.Ε.» και ενός μικρού φωτογραφικού μουσείου της ιστορίας του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, ως παράρτημα του «Σιδηροδρομικού Μουσείου», που αναπτύσσεται, ήδη, στην Λεύκα, του Πειραιά. Επιπρόσθετα και στον ευρύτερο υπαίθριο χώρο του Σταθμού, όπου υφίσταται ακόμα τμήμα της γραμμολογίας και των αποβαθρών του Σταθμού, προτείνεται να τοποθετηθούν, ως στατικά εκθέματα, μερικά παλαιά σιδηροδρομικά οχήματα, μεταξύ των οποίων και δύο παραδοσιακές εστιάμαξες, από αυτές που διαθέτει ο «Ο.Σ.Ε.», ώστε να λειτουργήσουν ως καφέ και εστιατόριο, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Τέλος, προτείνεται, οι σύγχρονες προσθήκες, βορείως του διατηρητέου κτηρίου (πρώην σταθμός λεωφορείων), να στεγάσουν έναν χώρο σιδηροδρομικού μοντελισμού, καθώς και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για την προβολή του σιδηρόδρομου, υπό την διαχείριση του «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου» σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω:

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί, προτίθεσθε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις ουσιώδεις προτάσεις του δραστήριου και ευαισθητοποιημένου, ως άνω, «Συλλόγου των Φίλων του Σιδηροδρόμου», σε ζητήματα ανάδειξης και προβολής της ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων από συστάσεως αυτών και να αναλάβετε ανάλογες πρωτοβουλίες, το συντομότερο δυνατόν, έστω υλοποιώντας μέρος ή το σύνολο των προτάσεων του ανωτέρω συλλόγου, όπως αναλύονται στην παρούσα;

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button