home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΕκδηλώσειςΜεσσηνία

Καλαμάτα: Τριήμερες βιωματικές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς

Ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού, έδωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ένα τριήμερο βιωματικών δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένων στην ελιά και το λαδί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς την 26η Νοέμβριου, οργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, σε συνεργασία και με την «Ένωση Μεσσηνίας», με φορείς και επαγγελματίες του κλάδου, με στόχο την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού και του τουρισμού εμπειρίας.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει φιλοξενία επαγγελματιών τουρισμού και μέσων επικοινωνίας οι όποιοι θα συμμετάσχουν:

  • στην εμπειρία της ελαιοσυλλογής και της γευσιγνωσίας του ελαιολάδου,
  • στη διαδικασία επεξεργασίας της βρώσιμης ελιάς και της παράγωγης λαδιού, επισκεπτόμενοι ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια,
  • σε γεύσεις τοπικών φαγητών και κερασμάτων, που συνδέονται άμεσα με την τοπική παραγωγή ελιών και ελαιολάδου,
  • στη γνωριμία με τον Μεσσηνιακό Ελαιώνα, βιώνοντας τον τρόπο με τον όποιο η ελιά και το ελαιόλαδο συνέβαλαν στην ιστορία και την διαμόρφωση της ταυτότητας της περιοχής.

Ενημέρωση για τις βιωματικές δράσεις και για τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς, έδωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και ο Γεν. Δ/ντης της «Ένωσης Μεσσηνίας» Γιάννης Πάζιος.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η ελιά είναι ένα εμβληματικό προϊόν για τον τόπο μας και το φημισμένο ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μια ταυτότητα συνδεδεμένη με την ποιότητα και την περιοχή μας, σημειώνοντας ότι είναι μέρος του DNA μας. «Εμείς ξεκάθαρα έχουμε τοποθετηθεί στηρίζοντας τους παραγωγούς και το προϊόν», σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος σκοπός είναι οι δράσεις αυτές να αναπτυχθούν και να γίνουν θεσμός, θέτοντας στο επίκεντρό τους την ελιά.

Ακολούθως, ο κ. Μπασακίδης ανέφερε ότι η διοργάνωση αποσκοπεί στην ανάδειξη του τουρισμού εμπειρίας, ως ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας της τοπική κοινωνία, στην προβολής της συμμετοχής της ελιά και του ελαιόλαδου στην γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής, στην προβολή σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής καθώς και στην ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα του Δήμου της Καλαμάτας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Πάζιου, εκπροσωπώντας την «Ένωση Μεσσηνίας», υπογραμμίζοντας τη σημασία ανάδειξης του εμβληματικού μας προϊόντος και των ιστορικών, πολιτιστικών και οικονομικών χαρακτηριστικών που συνδέονται με την περιοχή μας. Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε, επίσης, για τη διασύνδεση των παγκοσμίως φημισμένων προϊόντων ΠΟΠ Καλαμάτα, ελιάς και ελαιολάδου με τον τουρισμό, αλλά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο ενεργειών και δράσεων για την κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/11/2021

  • 14:00 Επίσκεψη στο υπεραιωνόβιο δένδρο της Μάνας Ελιάς, στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • 15:00 Επίσκεψη στην «Ένωση Μεσσηνίας»
  • 16:30 Γευσιγνωσία ελαιολάδου

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/11/2021

  • 09:30 Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”
  • 11:00 Επίσκεψη στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, όπου θα υπάρχει από το Σύλλογο της Μικρής Μαντίνειας, παρασκευή παραδοσιακών λαλαγγιών
  • 13:00 Επίσκεψη σε τυποποιητήριο βρώσιμης ελιάς.
  • 15:00 Επίσκεψη σε ελαιοτριβείο
  • 17:00 Γεύμα με τοπικά προϊόντα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/11/2021

  • 11:00 Επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη
  • 13:00 Επίσκεψη σε ελαιώνα – Βιωματική εμπειρία ελαιοσυλλογής.
  • 14:30 Γεύμα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button