home design 1800x300 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Γκιόλας: Να μην εξαιρεθούν τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση από την συνδεδεμένη ενίσχυση

Ο Γιάννης Γκιόλας κατέθεσε αναφορά στη Βουλή.

Τον διαφαινόμενο αποκλεισμό των πορτοκαλιών που καταλήγουν στα χυμοποιεία από την συνδεδεμένη ενίσχυση με πρόταση στη νέα Κ.Α.Π. 2021 – 2027 και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη επισημαίνει με αναφορά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Με αφορμή επιστολή του Επιμελητηρίου Αργολίδας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, την οποία συνέταξαν και συνυπογράφουν τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Πρέβεζας και Χανίων, διαπιστώνεται ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να εξαιρεθεί το πορτοκάλι που κατευθύνεται προς χυμοποίηση από την συνδεδεμένη ενίσχυση, γεγονός που θα προκαλέσει πλήθος αρνητικών συνεπειών για την οικονομία ενός ευαίσθητου και δοκιμαζόμενου κλάδου.

Επισημαίνεται ότι η χυμοποίηση ενός σημαντικού ποσοστού από τα πορτοκάλια που παράγονται, είναι σημαντικά ωφέλιμη για πολλούς λόγους:

· Συμμετέχει στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας.

· Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών από τα υποπροϊόντα που παράγονται από τη διαδικασία χυμοποίησης.

· Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού, εξασφαλίζοντας καλή τιμή γι΄αυτά, αφού κατευθύνει τα πορτοκάλια β’ και γ’ διαλογής προς το χυμό.

· Ενισχύει αποφασιστικά την απασχόληση στην περιφέρεια και ειδικότερα τους νομούς όπου καλλιεργούνται πορτοκάλια με την παραγωγή χυμών αλλά και άλλων υποπροϊόντων.

· Η συνδεδεμένη ενίσχυση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σημαντικά στην ανοδική πορεία της καλλιέργειας του πορτοκαλιού.

Το έγγραφο του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Κύριε Υπουργέ, με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι πρόθεση του υπουργείου σας είναι να προτείνει στην νέα ΚΑΠ 2021 -2027 να μην είναι τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στην συνδεδεμένη ενίσχυση.

Το προϊόν πορτοκάλι είναι ο βασικός παράγοντας της οικονομίας των περιοχών μας και στη βιομηχανία χυμού αλλά και στην εξαγωγή εσπεριδοειδών με χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς αλλά και του αγροτικού κόσμου.

Η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι επιτακτική ανάγκη διότι το πορτοκάλι είναι τροφοδότης μιας σειράς παραγόντων στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Όπως :

Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατίθενται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.

Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.

Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού πού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.

Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του Covid-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β΄ και γ΄ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο, δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριαςπαραγωγής.
Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής-προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια.

Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.

Κύριε Υπουργέ, η χώρα μας έρχεται από μια δεκαετή οικονομική κρίση, από μια διετή κρίση λόγω πανδημίας και τώρα δοκιμάζεται από ένα κύμα ακρίβειας με έντονες πληθωριστικές τάσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι πολιτικές που ζητάμε από εσάς είναι πολιτικές που να στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και τον Έλληνα αγρότη.

Για το λόγο αυτό ζητάμε, να επανεξετάσετε το θέμα και να μην προβείτε στην απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά αντιθέτως να βρείτε τρόπους και πρακτικές στήριξης του ελληνικού πορτοκαλιού ώστε να συνεχίσει να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button