Home design
home design

Ελαιόλαδο: Στα 4,20€ το κιλό στην Λακωνία

Οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι παραμένουν στο 5/1 αναλογία που αποδίδεται στους καλοκαιρινούς καύσωνες

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ελαιόλαδο: Στα 4,20€ το κιλό στην Λακωνία
Ελαιόλαδο: ένα καλλυντικό στην κουζίνα σας

Oσο προχωρά ο Νοέμβρης αυξάνονται και οι περιοχές που μπαίνουν στην ελαιοσυλλογή, βγάζοντας τα πρώτα δείγματα φρέσκου ελαιολάδου. Αλλού οι αποδόσεις δείχνουν καλές για την εποχή και το επίπεδο ωρίμανσης του καρπού κι αλλού μειωμένες, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται άλλα ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα.

Από τον Συνεταιρισμό των Αγ. Αποστόλων στη Νεάπολη Λακωνίας έχουν ήδη φύγει περίπου 480 τόνοι φρέσκου προϊόντος από την ποικιλία της Αθηνοελιάς, με την τιμή των 4,20 ευρώ. «Είμαστε σχεδόν στη μέση της παραγωγής», σχολιάζει ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Μπατσάκης, προβλέποντας ακόμη έναν μήνα για την ολοκλήρωση της συγκομιδής.

Οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι παραμένουν στο 5/1, αναλογία που δεν έχει βελτιωθεί ακόμη για την περίοδο, εξηγεί, αποδίδοντάς το στους καύσωνες του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη.

Κατά τον ίδιο, το δεκαήμερο που προηγήθηκε δεν σημειώθηκε κάποια πράξη για την οργάνωση, που αναμένει έως το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει κάτι νεότερο, όμως φαίνεται μία διστακτικότητα στην αγορά. «Δεν ζητάνε», παρατηρεί.

Μειωμένες οι Καλαμών, αλλά με τιμή και για τους Λάκωνες

Αναμένοντας να βελτιωθούν οι αποδόσεις, που προσώρας κυμαίνονται από 5 έως και 9 κιλά ελιές για ένα κιλό λαδιού, δειλά ξεκίνησε η συγκομιδή και βορειότερα, στον κάμπο των Μολάων. Χωρίς ζητήματα από προσβολές και με την προσδοκία των χαμηλότερων θερμοκρασιών που θα διασφαλίσουν περισσότερο την παραγωγή, οι καλλιεργητές περιμένουν να συγκεντρωθούν οι πρώτες ποσότητες για πράξεις, ώστε να δουν πού κατασταλάζει η αγορά.

«Προς το τέλος του μήνα και αν θα διαπραγματευτεί κανένα βυτίο», εκτίμησε ο Νίκος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, σύμφωνα με τον οποίο τώρα εξελίσσεται η συγκομιδή των επιτραπέζιων Καλαμών στην περιοχή. Για την ποικιλία, οι ποσότητες είναι υπερβολικά μειωμένες, όμως η τιμή είναι πάνω από το διπλάσιο της περσινής.

«Η Λακωνία ετησίως ξεπερνά και τους 10.000 τόνους, μπορεί να έχει φτάσει και 15.000 τώρα», σχολιάζει, επισημαίνοντας ότι φέτος δεν θα φτάσει τους 5.000 στην ποικιλία, ενώ ο μέσος όρος τιμών είναι περίπου στο 1,30-1,40 για τα 200 κομμάτια. Σε ό,τι αφορά το λάδι, οι ποσότητες για την περιοχή είναι σχεδόν σταθερές την τελευταία τριετία, λόγω των νέων δέντρων.

Πηγή: ypaithros.gr

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis