home design 800x400
home design 1170Χ320

Τι είδε το ρομποτάκι της NASA στον Άρη, που δεν το έχει δει ποτέ κανείς;

Ξεκάθαρα τα ίχνη νερού στον Κόκκινο Πλανήτη
nasa ΑΡΗΣ (5)

Μετά από σύντομο διάλειμμα, το ρομποτικό ρόβερ της NASA, Perseverance, επέστρεψε στη διερεύνηση πετρωμάτων στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη.

Η διακοπή των ερευνών έγινε την περίοδο της ηλιακής σύζευξης, κατά την οποία ο Ήλιος βρισκόταν μεταξύ Γης και Άρη. Τα προβλήματα επικοινωνίας άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου αλλά στις 19 Οκτωβρίου το όχημα άρχισε ξανά τις εργασίες.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Perseverance είναι η συλλογή δειγμάτων από βράχους και χώμα στον πλανήτη Άρη, που θα επιστραφούν στη Γη από μελλοντικές αποστολές. Και όπως έγινε γνωστό, κατάφερε να ξύσει μια συγκέντρωση βράχων που ενδεχομένως σχηματίστηκαν εντός νερού που βρισκόταν σε υγρή μορφή.

nasa ΑΡΗΣ (1)
nasa ΑΡΗΣ (2)
photo: NASA

«Κοιτάζοντας μέσα για να δω κάτι που δεν έχει δει ποτέ κανείς. Έξυσα ένα μικρό μέρος αυτού του βράχου για να απομακρύνω το στρώμα της επιφάνειας και να ρίξω μια ματιά από κάτω. Πλησιάζω στον επόμενο στόχο μου για λήψη δειγμάτων από τον Άρη», έγραψε στο Twitter οι επικεφαλής της αποστολής του Perseverance, εκ μέρους του οχήματος. 

nasa ΑΡΗΣ (3)
photo: NASA

Μετά το σπάσιμο των βράχων, το Perseverance έστειλε εικόνες στην επιστημονική ομάδα και αυτό που φαινόταν ήταν μια συστοιχία από κοκκώδη ορυκτά και ιζήματα.

nasa ΑΡΗΣ (4)
photo: NASA

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis