home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Δείτε την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Ναύπλιο, Άρεια, Τίρυνθα

Σημαντικές δυνατότητες για ανάληψη δράσης σε τοπικό επίπεδο, με στόχους τον μετριασμό πιθανών πηγών εκπομπής σωματιδίων και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα
Ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ναύπλιο 11.11.2021

Σε πραγματικό χρόνο (real time) μπορούν πλέον οι κάτοικοι του Ναυπλίου να παρακολουθούν την ατμοσφαιρική ρύπανση από λεπτά αιωρούμενα σωματίδια PM2.5.

Ήδη στην πόλη τοποθετήθηκαν οι τρεις πρώτοι αισθητήρες από τους οκτώ που προβλέπονται για την έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των πλέον ευαίσθητων ομάδων, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς, ώστε να προστατεύονται από την υπέρμετρη ατμοσφαιρική έκθεση.

Τα πρώτα όργανα εγκαταστάθηκαν στο 1ο Λύκειο Ναυπλίου, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της Άρειας και στο Δημοτικό Σχολείο της Τίρυνθας. Ανάλογοι σταθμοί έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Καλαμάτα και την Πάτρα από την Πελοπόννησο, αλλά και σε Αθήνα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Μυτιλήνη, Χανιά και Ηράκλειο.

Ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ναύπλιο 11.11.2021
Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Άρεια 11.11.2021
Ατμοσφαιρική ρύπανση στην Τίρυνθα 11.11.2021
qrcode air quality.gr
Σαρώστε τον κωδικό QR για να δείτε σε πραγματικό χρόνο την ατμοσφαιρική ρύπανση

Τα δεδομένα ανανεώνονται σε ωριαία βάση και στον χάρτη απεικονίζεται η πιο πρόσφατη μέση ωριαία τιμή συγκέντρωσης. Επίσης, κατ’ επιλογή του χρήστη, παρέχονται γραφήματα για την ωριαία διακύμανση των επιπέδων κατά τις 7 προηγούμενες ημέρες, σε μία ή περισσότερες θέσεις μέτρησης, καθώς και ένδειξη για τη μέση συγκέντρωση στις προηγούμενες 24 ώρες.

Για κάθε θέση μέτρησης παρέχεται χαρακτηρισμός ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται και το είδος των πηγών εκπομπής που την επηρεάζουν.

Για την αξιολόγηση των επιπέδων PM2.5, τα οποία παρέχονται σε όρους συγκέντρωσης κατά μάζα (μg m-3), χρησιμοποιείται χρωματική κλίμακα – δείκτης, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Μη έγκυρες ή μη-διαθέσιμες τιμές υποδηλώνονται με γκρίζο χρώμα.

Αισθητήρας για ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ναύπλιο (1)
ΦΩΤΟ: Δήμος Ναυπλιέων

Τα όργανα βαθμονομούνται με χρήση πρότυπου εξοπλισμού αναφοράς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Τα βαθμονομημένα αποτελέσματα των μετρήσεων και ο χαρακτηρισμός των επιπέδων παρέχονται, με ωριαία ανανέωση, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ.

Οι συσκευές μέτρησης στηρίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες αισθητήρων και διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), με την ανάπτυξη τους σε πυκνά δίκτυα να αποτελεί βασικό πυλώνα περιβαλλοντικής διαχείρισης σε  σύγχρονες «έξυπνες πόλεις». Επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση των συγκεντρώσεων PM2.5 (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2.5 εκατομμυριοστών του μέτρου), η αναπνευστική έκθεση στα οποία θεωρείται ιδιαζόντως επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία.

Ο ρόλος του δήμου

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Ναυπλιέων η δράση παρακολούθησης ποιότητας της ατμόσφαιρας πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου, υπό την επιστημονική εποπτεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης) και εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής.

Αισθητήρας για ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ναύπλιο (2)
ΦΩΤΟ: Δήμος Ναυπλιέων

Μέσω της μελέτης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, προσφέρονται σημαντικές δυνατότητες στη Δημοτική αρχή για ανάληψη δράσης σε τοπικό επίπεδο, με στόχους τον μετριασμό πιθανών πηγών εκπομπής σωματιδίων και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

ΠΑΝΑΚΕΙΑ

Η ΠΑΝελλΑδιΚή υποδομή για τη μΕλέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλΙματικής Αλλαγής (ΠΑΝΑΚΕΙΑ) αποτελεί την μοναδική ολοκληρωμένη Ερευνητική Υποδομή (ΕΥ) για τη σύσταση της ατμόσφαιρας και την κλιματική αλλαγή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή που έχει αναγνωριστεί ως εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή για την κλιματική αλλαγή. Η ΕΥ έχει σχεδιαστεί σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον κανονισμό της ΕΕ 651 / 06.26.2014, ως η ελληνική συνιστώσα αντίστοιχων Ευρωπαϊκών υποδομών ESFRI (ACTRIS και ICOS).

Η ΠΑΝΑΚΕΙΑ καλύπτει την ανάγκη για την παρατήρηση και εποπτεία της ατμοσφαιρικής σύστασης, των μεταβολών της ηλιακής ακτινοβολίας, της κλιματικής αλλαγής και των σχετικών φυσικών κινδύνων στην Ελλάδα. Επιπλέον, πρωτοπορεί στην παροχή υπηρεσιών σε τομείς της οικονομίας που επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Η ΠΑΝΑΚΕΙΑ αποβλέπει στο να λειτουργήσει ως κομβικό σημείο για την επόμενη γενιά των ερευνητών στις επιστήμες περιβάλλοντος και να προσελκύσει πολλά υποσχόμενους νέους ερευνητές στην έρευνα και τη βιομηχανία, να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ επιστήμης, βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ανάδειξη νέων αγορών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Η ΠΑΝΑΚΕΙΑ εντάσσεται στη Δράση «Ενίσχυση Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis