home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Συναγερμός για ιστιοφόρο που προσάραξε στις ακτές της Μάνης

Το σκάφος που ήταν αγκυροβολημένο, μετακινήθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και προσάραξε σε αμμώδη βυθό, κοντά στην ακτή.

Eνημερώθηκε, βραδινές ώρες τις Τετάρτης 27 Οκτωβρίου χθες, η Λιμενική Αρχή Γυθείου, για περιστατικό προσάραξης του Ι/Φ σκάφους ”VALLEDORIA” σημαίας Αγγλίας, στον όρμο “Πόρτο Κάγιο” δήμου ανατολικής Μάνης.

Το ανωτέρω σκάφος που ήταν αγκυροβολημένο, κενό επιβατών, στην εν λόγω περιοχή, μετακινήθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και προσάραξε σε αμμώδη βυθό σε απόσταση περίπου δέκα (10) μέτρων από την ακτή.

Στην περιοχή έσπευσε περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Προσπάθειες αποκόλλησης του ”VALLEDORIA” θα λάβουν χώρα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Γυθείου.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Το σημείο είναι πασίγνωστο σε όλους μας, όσους ασχολούμαστε με την ερασιτεχνική, τουριστική ναυσιπλοΐα.
    Ο κόλπος στο Πόρτο Κάγιο έχει μια σπάνια ιδιομορφία, στο κέντρο του ο βυθός είναι λείος και πετρώδης, ενώ στα παράλια έχει παχιά άμμο, αμμοχάλικο. Όποιος ρίχνει άγκυρα στο κέντρο δεν είναι ασφαλής! Η άγκυρα σέρνεται με το ρεύμα και το κύμα κι αν το δέσιμο είναι μήκους πάνω από τα 20 μέτρα το σκάφος καταλήγει να προσαράξει στην παραλία.
    Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά δυστυχώς, οι τουρίστες που αγνοούν την ιδιομορφία του κόλπου την πληρώνουν με κατεπείγουσα κλήση ρυμουλκό που καταφτάνει από το Γύθειο να τραβήξει το προσαραγμένο σκάφος.
    Υπενθυμίζω πως το Πόρτο Κάγιο (μαζί με το Μαρμάρι στη δυτική όχθη του Κάβου) ήταν το βασικό λημέρι του Λάμπρου Κατσώνη και του προπάππου μου Αναστάσιου Ανδρούτσου, αδελφού του Γεώργιου, αρχηγού του Σπετσιώτικου και Τσακώνικου στόλου του 1821 και πολιορκητή της Μονεμβασιάς. Τα κουρσάρικα πλοία τους που είχαν Ρώσικη σημαία για πλιάτσικο λίγο απόμερα από τα Ρωσικά Κύθηρα, έδεναν παραμονεύοντας σήμε επίθεσης στο Πόρτο Κάγιο με σχοινιά από τη στεριά κι όχι με άγκυρα μέσα στη θάλασσα, ακριβώς για να μη σέρνονται λόγω της ολισθηρότητας του βυθού.
    https:/ /www.facebook .com/ groups/ lega.italoellenica /posts/ 10165969257440624

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis