Home design
home design

Ακροκόρινθος: Ξύπνησαν οι ηρωικές μνήμες από την απελευθέρωση του κάστρου

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα 198 χρόνια από την οριστική απελευθέρωση του κάστρου της Κορίνθου από τον οθωμανικό ζυγό
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ 01

Μνήμες ιστορικές ξεπήδησαν από το χρόνο και αναδύθηκαν από τα τείχη του Ακροκορίνθου χθες Τρίτη 26 Οκτωβρίου, 198 χρόνια μετά την οριστική απελευθέρωσή του από τον οθωμανικό ζυγό.

Ήχοι παράδοσης ”έντυσαν” την παράδοση του! “Ετούτο το κάστρο μας ανήκει” αντιλάλησε απ’ άκρη σ’ άκρη της επαναστατημένης Ελλάδας!

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Κορινθίων έγινε αναπαράσταση της παράδοσης του Ακροκορίνθου στις 26 Οκτωβρίου 1823 στον Γέρο του Μοριά, τον Στρατηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ 07
Φωτογραφία: Δήμος Κορινθίων
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ 06
Φωτογραφία: Δήμος Κορινθίων

«Η απελευθέρωση του κάστρου του Ακροκορίνθου αποτέλεσε σύμβολο του αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων. Τους έδωσε ελπίδα , προοπτική και περηφάνια να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια του Τούρκου που είχε όλα τα μέσα για να πολεμήσει», ανέφερε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος στις εκδηλώσεις τιμής για την απελευθέρωση, χθες το πρωί στο Κάστρο, έμπροσθεν της εικόνας του Αγίου Δημητρίου και της προτομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ 03
Φωτογραφία: Δήμος Κορινθίων
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ 05
Φωτογραφία: Δήμος Κορινθίων

“Τιμούμε τους αγωνιστές” συνέχισε “και τους δίνουμε Υπόσχεση να είμαστε άξιοι απόγονοι, ένδοξων προγόνων!”
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί με δοξολογία στο εκκλησάκι εντός του κάστρου. Εν πομπή η εικόνα κατέβηκε στο χώρο της τελετής. Πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Κολοκοτρώνη από τις αρχές του τόπου. Η Φιλαρμονική του δήμου απέδωσε τιμές, καβαλάρηδες και μέλη πολιτιστικών συλλόγων αναπαρέστησαν έπειτα από πολλά χρόνια, την παράδοση του κάστρου. Παραδοσιακά τραγούδια από τον Παναγιώτη Λάλεζα συνόδευσαν τα δρώμενα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ 04
Φωτογραφία: Δήμος Κορινθίων
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ 02
Φωτογραφία: Δήμος Κορινθίων

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην σκιά του Ναού του Απόλλωνα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, συγκεντρώνοντας το βλέμμα και λαμβάνοντας το χειροκρότημα και από τους τουρίστες που βρίσκονταν στον αρχαιολογικό χώρο.

Πλήθος ανθρώπων και συλλόγων προετοίμασαν μαζί με το δήμο τις φετινές εκδηλώσεις, κάποιοι ταξίδεψαν και από πολύ μακριά!

Το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, αρχών, πολιτών, μαθητών “σφράγισε” την επιτυχία τους και έβαλε ακόμα ψηλότερα τον πήχη για την επόμενη χρονιά!

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis