home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΕκδηλώσειςΑργολίδα

Η Βουνοπαρέα παίρνει τα βουνά και τον Νοέμβριο

Διοργανώνει μονοήμερη δραστηριότητα με φυσιολατρικό, πεζοπορικό, ιστορικό και παραδοσιακό ενδιαφέρον, στη περιοχή του Λύρκειου όρους

Η Βουνοπαρέα Αργολίδας πάντα πιστή στις αρχές της και με βασικό της στόχο την ανάδειξη των ορεινών οικισμών και των ιστορικών μονοπατιών, ετοιμάζεται για νέες ορεινές και ημιορεινές εξορμήσεις και δραστηριότητες.

Στην εκπνοή του Φθινοπώρου, στις 14 Νοεμβρίου διοργανώνει μονοήμερη δραστηριότητα με φυσιολατρικό, πεζοπορικό, ιστορικό και παραδοσιακό ενδιαφέρον, στη περιοχή του Λύρκειου όρους.

Ο όγκος του Λύρκειου όρους βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας και είναι γνωστό απ’ την αρχαιότητα για τα περάσματά του. Σύμφωνα με τον Παυσανία, περάσματα από την Αργολίδα προς την Μαντίνεια, εκτός των άλλων σημειώνεται και αυτό δια μέσου του Λύρκειου όρους, γνωστό ως «πέρασμα της Κλίμακος».

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναχώρηση από το Ναύπλιο με λεωφορείο στις 06:30 το πρωί και από την λαϊκή αγορά Άργους στις 07:00, με προορισμό το Νιοχώρι Αργολίδας.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει ακριβώς στην είσοδο της σήραγγας του Αρτεμισίου όπου κατά την αρχαιότητα περνούσε και το αρχαίο μονοπάτι ερχόμενο από τη Λυρκεία για να ανέβει στις “Πόρτες” και κινούμαστε σε ανηφορικό μονοπάτι μέχρι να προσεγγίσουμε την κορυφογραμμή, στο σημείο με την καλύτερη θέα στον κάμπο της Μαντινείας. Αφού απολαύσουμε την θέα, συνεχίζουμε διασχίζοντας την κορυφογραμμή με κατεύθυνση την θέση “Πόρτες” της Κλίμακoς του Παυσανία, όπου φτάνοντας θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε το λαξευμένο στον βράχο αρχαίο δημιούργημα που ένωνε την Αργολίδα με την Αρκαδία.

Ένα εντυπωσιακό έργο της αρχαιότητας που εξυπηρετούσε ως εμπορικός και όχι μόνο δρόμος μεταξύ των δύο περιοχών.

Συνεχίζουμε την πορεία μας ακόμη 500 μέτρα προς το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και εκεί θα μπούμε στο μονοπάτι ώστε να αρχίσουμε να κατηφορίζουμε. Σε διάφορα σημεία της πορείας μας από εκεί, κινούμαστε άλλοτε παράλληλα και άλλοτε πάνω στα ίχνη του αρχαίου μονοπατιού που ανέβαινε στις “Πόρτες” κατά τον Παυσανία.

Το συγκεκριμένο μονοπάτι χρησιμοποιείται επίσης κάθε χρόνο στη διέλευση του ιστορικού υπερμαραθωνίου “Σπάρταθλο”.

Οι συμμετέχοντες θα φτάσουν με λεωφορείο στο Μαλανδρένι όπου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε τοπικό οινοποιείο ώστε να μυηθούν στα μυστικά των αμπελώνων και του κρασιού. Μετά την ξενάγηση στο χώρο του οινοποιείου, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύμα με φρεσκομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό.

Αφού ξεκουραστούν, θα επιστρέψουν στη βάση τους αργά το απόγευμα.

Πληροφορίες διαδρομής:

Η διαδρομή είναι κυκλική, μήκους περίπου 6 χλμ. και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη σήραγγα Αρτεμισίου.
Η όλη δραστηριότητα έχει βαθμό δυσκολίας 1+, που σημαίνει ότι η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη ακόμη και για αρχάριους που έχουν όμως καλή φυσική κατάσταση, κατάλληλο εξοπλισμό και μικρή προηγούμενη εμπειρία.

Στοιχεία διαδρομής:
Ώρες πορείας: 4-5, Υψομετρική διαφορά: +400 μ.

Παροχές δραστηριότητας:

Μεταφορά από και προς Ναύπλιο και Άργος με λεωφορείο
Ξενάγηση σε οινοποιείο
Έμπειροι Συνοδοί Βουνού
Πλήρες ομαδικό φαρμακείο
Ασύρματες επικοινωνίες
Φωτογραφικό υλικό

Απαραίτητος εξοπλισμός:

Μποτάκια ορειβατικά ή trekking, μπατόν, σακίδιο πλάτης, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, σκουφί, γάντια, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), ζακέτα fleece, υδροδοχείο (1,5 lit), τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται (μπάρες δημητριακών – σοκολάτες – ξηρά τροφή – ηλεκτρολύτες), προσωπικά είδη (χαρτομάντιλα κτλ.), ατομικό φαρμακείο, σφυρίχτρα, σακούλα απορριμμάτων, δεύτερη αλλαξιά ρούχων.

Τα μπατόν θα είναι πολύ χρήσιμα!

Χρήσιμη συμβουλή: Προσέχουμε τα νύχια των ποδιών μας πριν από κάθε εξόρμηση για να μην έχουμε πρόβλημα στο περπάτημα!

Πληροφορίες:

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται από την πολιτεία για τον COVID-19, μάσκα, αντισηπτικό, αποστάσεις και το όριο πληρότητας του λεωφορείου (85%) θα τηρηθούν σχολαστικά.

Για τη συμμετοχή στη δραστηριότητα θα χρειαστεί η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της δραστηριότητας απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχών. Εφόσον οι συμμετοχές δεν συμπληρωθούν, η Βουνοπαρέα Αργολίδας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επιστρέφοντας τις προκαταβολές.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας, κακής ορατότητας ή για άλλους λόγους ασφάλειας της ομάδας που ο αρχηγός θα κρίνει, το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί με άλλο εναλλακτικό.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον προκαταβάλλεται το ήμισυ του εισιτηρίου το αργότερο μια εβδομάδα πριν την δραστηριότητα, στον λογαριασμό (GR8801713080006308010142535)
Τράπεζα Πειραιώς – Δικαιούχος: Σοφία Τότσικα.

Για πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με την δραστηριότητα καλέστε στο τηλέφωνο 6972705070: Σπύρος Τότσικας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button