home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Οικονομία

My Data υποχρεωτικά για όλους από 1η Νοεμβρίου

Τα ηλεκτρονικά βιβλία αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο στην  αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων

Στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μπαίνουν από την 1η Νοεμβρίου τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία αναμένεται να βάλουν «τίτλους τέλους» στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών και αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο στην  αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και σε εξπρές επιστροφές φόρου για τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ χρησιμοποιούν ήδη την πλατφόρμα myDATA και διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων ενώ από 1η Νοεμβρίου η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις λειτουργεί η εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα έκδοσης παραστατικών ψηφιακά με ταυτόχρονη διαβίβαση στο myDATA. Ήδη έχουν εγγραφεί πάνω από 12.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία και τζίρο έως 50.000 ευρώ. Πριν την υποχρεωτική διαβίβαση των τιμολογίων εσόδων στην πλατφόρμα myDATA ελεύθεροι επαγγελματίες,  αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Στην πλατφόρμα myDATA διαβιβάζονται  υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων.  

2. Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί  από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 ή την 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31 Μαρτίου 2022. 

3. Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται  πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων. Μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα ορίζει τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου.

4. Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής “timologio” για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους  ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myDATA ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.

5. Μέσω της εφαρμογής “timologio” ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα,  οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να:

–  διαμορφώσουν το προφίλ τους,

– να συνθέσουν το πελατολόγιό τους,

– να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και

– να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf  τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).  

6. Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο  myDATA  (έσοδα) του επαγγελματία και στο  myDATA  της επιχείρησης – πελάτη  (έξοδα).  

7. Ο επαγγελματίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών. 

8. Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button