home design 1800x300 (banner)
ΡεπορτάζΗλεία

Τι γύρευαν οι τέσσερις Θιβετιανοί στην Αρχαία Ολυμπία την ώρα που άναβε η φλόγα για το Πεκίνο

Συνελήφθησαν κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο.

Τέσσερις Θιβετιανοί βρέθηκαν στις πύλες έξω από την είσοδο του χώρου στην Αρχαία Ολυμπία, όπου έγινε η Τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022 που θα γίνουν στο Πεκίνο και συνελήφθησαν, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι με ανάρτηση στο διαδίκτυο, δεν επιχείρησαν να μπουν στον χώρο, ούτε διαμαρτυρήθηκαν ή διαδήλωσαν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Θιβετιανοί σήκωσαν αυτονομιστικό πανό. Άλλωστε να σημειωθεί πως το Θιβέτ βρίσκεται εδώ και δεκαετίες υπό την κατοχή της Κίνας, με ένα μικρό μέρος να είναι υπό τον έλεγχο της Ινδίας. Η επιθυμία των Θιβετιανών να γίνουν αυτόνομο κράτος δεν έχει ευοδώσει μέχρι τώρα.

Σακελλαροπούλου: «Δέος και περηφάνια»

Στην τελετή που έγινε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ. Τους δύο υψηλούς προσκεκλημένους υποδέχθηκε στο Αρχαίο Στάδιο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος. Η Φλόγα άναψε στα χέρα της πρωθιέρειας, Ξανθής Γεωργίου ενώ επιβλητικό ήταν το τελετουργικό του χορού, που εμπνεύστηκε η χορογράφος, Άρτεμις Ιγνατίου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη, Γιάννη Ψειμάδα, με τις ιέρειες και τους χορευτές να κλέβουν την παράσταση, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες που σχεδίασε η Ελένη Κυριάκου.

Πρώτος λαμπαδηδρόμος, ήταν ο πρωταθλητής της χιονοδρομίας, Γιάννης Αντωνίου, που μεταλαμπάδευσε τη Φλόγα στον Κινέζο Ολυμπιονίκη Li Jiajun. Tον Ολυμπιακό Ύμνο ερμήνευσε η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη ενώ την ευθύνη της Τελετής είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης, με υπεύθυνο Τελετών τον Κώστα Πανταζή.

Αμέσως μετά την τελετή, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η τελετή αφής της Oλυμπιακής Φλόγας στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας μας γεμίζει δέος και περηφάνια. Σύμβολο του πνευματικού φωτός, η Ολυμπιακή Φλόγα, ξεκινώντας το ταξίδι της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, μεταφέρει το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών, της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ για τη σταθερή στήριξη της ολυμπιακής ιδέας, ώστε το ολυμπιακό κίνημα να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου μέσω του αθλητισμού».

Η Σακελλαροπούλου στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας
Φώτο: presidency.gr

Την Τελετή παρακολούθησαν επίσης, o υφυπουργός, Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, οι αντιπρόεδροι της ΔΟΕ Zaiqing Yu, Ser Miang NG, John Coates, Nicole Hoevertsz, o αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης, ο γενικός γραμματέας, Μανώλης Κολυμπάδης. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Αυτή τη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα, πέρα από τα μηνύματα που στέλνει, αποτελεί κι ένα σύμβολο αισιοδοξίας, για την τελική νίκη της ανθρωπότητας στη μεγάλη μάχη που δίνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια κόντρα στην πανδημία. Και μπορεί σήμερα να μην έχουμε μαζί μας πολύ κόσμο στο μαγικό αυτό Στάδιο, αλλά η εικόνα που ταξιδεύει από εδώ είναι τόσο όμορφη, τόσο δυνατή, που, πιστεύω, ότι θα στείλει τα μηνύματα αισιοδοξίας σε όλη την ανθρωπότητα. Είμαι σίγουρος ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα αποτελέσουν ένα θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης και προσπάθειας. Θα αποδείξουν ότι το Ολυμπιακό κίνημα, λειτουργεί πειθαρχημένα, με σύνεση και υπευθυνότητα ώστε να γραφτούν και πάλι ένδοξες σελίδες στην Ολυμπιακή ιστορία με τα κατορθώματα των καλύτερων αθλητών του κόσμου».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είπε: «Πριν από περισσότερα από 3000 χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν. Ήταν ακριβώς εδώ στην Ολυμπία, σε αυτό το ιερό έδαφος, όταν οι Αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό μέχρι σήμερα για αυτό το πολύτιμο δώρο στην ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εξοχότατη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που μας τίμησε με την παρουσία της σήμερα, καταδεικνύοντας την άμεση σύνδεση της σύγχρονης Ελλάδας με αυτή την ευγενή κληρονομιά. Το ευχαριστώ και η ευγνωμοσύνη μου πηγαίνουν επίσης στους οικοδεσπότες μας, Γεώργιο Γεωργιόπουλο, Δήμαρχο Ολυμπίας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό τη σπουδαία ηγεσία του Προέδρου της, Σπύρου Καπράλου. Σας ευχαριστούμε, που κάνατε δυνατή την τελετή μας σήμερα, μεταφέροντας αυτή τη μεγάλη κληρονομιά στο μέλλον. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οικουμενικοί. Στέκονται πάνω από όλες τις διαφορές που μας χωρίζουν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενώνουν την ανθρωπότητα σε όλη μας τη διαφορετικότητα. Στον εύθραυστο κόσμο μας, όπου ο χωρισμός, η σύγκρουση και η δυσπιστία αυξάνονται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες χτίζουν πάντα γέφυρες και φιλία».

Eκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής «Πεκίνο 2022» ο αντιπρόεδρος Υu Zaiqing είπε: «Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για εμάς να παραλάβουμε την Ολυμπιακή Φλόγα για τους ΧΧΙV Ολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες. Εκ μέρους του προέδρου του «Πεκίνο 2022» κ. Cai Qi και της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στην κυβέρνηση και τον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σας ευχαριστούμε για τις προσεγμένες ρυθμίσεις που κατέστησαν δυνατές τις Τελετές Αφής και Παράδοσης. Σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη υποστήριξή σας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες “Πεκίνο 2022″».

Ο δήμαρχος Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, τόνισε: «Η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιβιώσει αλλά ζούμε πια σε ένα κόσμο αλλιώτικο. Οι έκτακτες ανάγκες επισπεύδουν τις ιστορικές εξελίξεις. Οι Ολυμπιακοί θεσμοί μπορεί να αποτελέσουν μέρος αυτών των εξελίξεων. Το Ολυμπιακό ιδεώδες από την αρχαιότητα έως σήμερα μας διδάσκει πως δεν υπάρχουν δύο έννοιες. Η έννοια της φύσης από τη μία και η έννοια του ανθρώπου ως πνεύματος από την άλλη. Αλλά πως σώμα και πνεύμα, φύση και άνθρωπος μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά. Γι’ αυτό αποτελεί κρίσιμη επιλογή της ΔΟΕ και του προέδρου της, Τόμας Μπαχ, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε συνεργασία και με άλλους διεθνείς θεσμούς, για μια γόνιμη συζήτηση αυτών των μεγάλων παγκόσμιων ζητημάτων».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button