home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Γεωτρήσεις στο λιμάνι για τη Μαρίνα

Θέλουν να διαπιστώσουν τη στρωματογραφία του εδάφους στην περιοχή θεμελίωσης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ναύπλιο: Γεωτρήσεις στο λιμάνι για τη Μαρίνα
Ναύπλιο λιμάνι

Την έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής ζητά το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στο λιμάνι της πόλης, προκειμένου να διαπιστώσει τη στρωματογραφία του εδάφους στην περιοχή θεμελίωσης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, για την Μαρίνα. Οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν περιστροφικά με γεωτρύπανο επί φορτηγού αυτοκινήτου. Μετά το πέρας των γεωτρήσεων εντός των οπών θα γίνει πλήρωση με χαλίκι.

Οι γεωτεχνικές έρευνες περιλαμβάνουν την γεωτεχνική αναγνώριση του έργου, την αξιολόγηση υφιστάμενων γεωλογικών στοιχείων για τον καθορισμό της ιδιαιτερότητας του έργου, όπως αυτό θα προσδιοριστεί και από τους μελετητές των υπόλοιπων μελετών ή τα λοιπά στοιχεία του φακέλου του έργου, τον ακριβέστερο και σαφέστερο καθορισμό του προγράμματος ερευνών, τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών γεωτρήσεων και την εκτέλεση εργαστηριακών δοκιμών σε χαρακτηριστικά δείγματα, ανάλογα με το αντικείμενο διαστασιολόγησης του έργου.

Συγκεκριμένα ο σκοπός της γεωτεχνικής έρευνας και μελέτης είναι:

• Η διαπίστωση της στρωματογραφίας του εδάφους στην περιοχή θεμελίωσης της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων δηλαδή το βάθος και το πάχος κάθε διακεκριμένης εδαφικής στρώσης στη θέση έρευνας.

• Η εκτίμηση των τιμών σχεδιασμού και των ορίων μεταβολής βασικών φυσικών και μηχανικών ιδιοτήτων των επί μέρους στρωμάτων στις θέσεις έρευνας.

• Η εκτίμηση της κατηγορίας του εδάφους από πλευράς σεισμικής επικινδυνότητας.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:

1. Εκτέλεση τριών (3) τουλάχιστον δειγματοληπτικών γεωτρήσεων διαμέτρου 10 cm επί εκτιμώμενου βάθους διάτρησης κατ’ ελάχιστο 10 m έκαστη, που ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις επιτόπου συνθήκες και ιδιαιτερότητες της περιοχής ενδιαφέροντος. Οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν περιστροφικά με γεωτρύπανο επί φορτηγού αυτοκινήτου. Η δειγματοληψία θα είναι συνεχής και οι γεωτρήσεις θα ολοκληρωθούν, όταν δύο τουλάχιστον διαδοχικές δοκιμές SPT έχουν τιμή 30-35 και το βάθος της γεώτρησης είναι κατ’ ελάχιστο το προδιαγραφόμενο.

2. Δειγματοληψία συνεχώς με καρότο και φραγμούς.

3. Αδιατάρακτα δείγματα θα παίρνονται σε κάθε αλλαγή στρώσεως σε όλα τα μαλακά στρώματα (Ν<16).

4. Εκτός από την λήψη διαταραγμένων και αδιατάρακτων δειγμάτων θα πραγματοποιηθεί και η εκτέλεση δοκιμών διεισδύσεως SΡΤ ανά 2-2,5 m. Οι γεωτρήσεις θα ολοκληρωθούν όταν δύο τουλάχιστον δοκιμές SPT έχουν τιμή 30-35 και το βάθος της γεώτρησης είναι κατ7 ελάχιστο το προδιαγραφόμενο.

5. Δοκιμές διαπερατότητας τύπου Μaag περίπου στα πρώτα 4,00-5,00 μέτρα.

6. Εργαστηριακές δοκιμές για την κατάταξη των εδαφών και τον προσδιορισμό των μηχανικών ιδιοτήτων τους

7. Μέτρηση στάθμης του υπόγειου ορίζοντα μέσα στη γεώτρηση κατά την διάρκεια των εργασιών υπαίθρου.

Μετά το πέρας των γεωτρήσεων εντός των οπών θα γίνει πλήρωση με χαλίκι. Τα δείγματα των γεωτρήσεων θα συσκευασθούν σε διπλές σακούλες με κατάλληλη σήμανση και θα τοποθετηθούν σε ξύλινα κιβώτια τα οποία θα μεταφερθούν σε διαπιστευμένο για τον σκοπό αυτό εργαστήριο για τις απαραίτητες εργαστηριακές δοκιμές. Από τα διαταραγμένα και αδιατάρακτα δείγματα θα γίνει εκτέλεση εργαστηριακών δοκιμών για τον προσδιορισμό των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών κάθε επιμέρους στρωματογραφικού ορίζοντα που υπεισέρχεται στις εδαφοστατικές διερευνήσεις.

Το είδος και η ποσότητα των εργαστηριακών δοκιμών που θα εκτελεστούν θα εξαρτηθεί από την φύση των υλικών που θα διατρηθούν.

Το Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, βεβαιώνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν – δεν απαιτούνται εργασίες αντιστήριξης. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε αδόμητο τμήμα κοινοχρήστου χώρου, καθώς και σε παρακείμενο θαλάσσιο χώρο.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis