home design 800x400
home design 1170Χ320

Έκκληση για οικογενειακή επανένωση Αφγανών

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τα κράτη να επιταχύνουν τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης για τους Αφγανούς πρόσφυγες

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Έκκληση για οικογενειακή επανένωση Αφγανών
Αφγανοί

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση στα κράτη να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης για τους Αφγανούς που έχουν οικογένειες πίσω στο Αφγανιστάν ή έχουν εκτοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή.

Αν και οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν δεν έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένο εκτοπισμό εκτός των συνόρων, πολλοί από τους Αφγανούς που ήταν ήδη πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο παραμένουν χωρισμένοι από τις οικογένειές τους επειδή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση της οικογενειακής ενότητας και να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης και πολύπλοκης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στα κράτη να δώσουν προτεραιότητα και να απλοποιήσουν τις διαδικασίες εισδοχής μέσω της οικογενειακής επανένωσης.

Η αρχή της οικογενειακής ενότητας προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και από δεσμευτικά περιφερειακά νομικά κείμενα. Επίσης, η αρχή αυτή εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και μέσω της εθνικής νομοθεσίας τους.

Ορισμένα από τα εμπόδια αυτά είναι το απαγορευτικό κόστος, η μακρά περίοδος αναμονής και η απουσία ευελιξίας στην κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων.

Η Ύπατη Αρμοστεία παροτρύνει επίσης τις χώρες να εφαρμόσουν με διευρυμένο και ανθρωπιστικό γνώμονα τα κριτήρια για τον εντοπισμό των μελών των οικογενειών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν στα προγράμματα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύνθεση και η δομή των οικογενειών μπορεί να ποικίλλει.

Στην παρούσα συγκυρία, πολλοί από τους ανθρώπους που ζητούν να επανενωθούν με τους αγαπημένους τους σε τρίτες χώρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες και να υπαχθούν στις εγγυήσεις παροχής προσφυγικής προστασίας.

Καθώς πολλές πρεσβείες και προξενεία στο Αφγανιστάν δεν λειτουργούν επί του παρόντος, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τις χώρες να λάβουν υπόψη τους τους περιορισμούς που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές διοικητικές και γραφειοκρατικές απαιτήσεις αυτών των διαδικασιών εισδοχής.

Προτείνεται μια πιο πρακτική και ευέλικτη προσέγγιση, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων καινοτόμες μεθόδους επεξεργασίας των αιτημάτων και συνεντεύξεις από απόσταση.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis