home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Tι συμβαίνει τελικά με τη μεταφορά των Ρομά από και προς τα σχολεία

Η Υφυπουργός Παιδείας απαντά σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών Ρομά από και προς τα σχολεία της Αργολίδας.
romakids

Σε μείζον θέμα έχει ανακύψει η μεταφορά μαθητών Ρομά από και προς το σχολείο στην Αργολίδα. Από τη μία πλευρά, κάτοικοι καταγγέλουν πως οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν αποβεί άκαρποι και οι μαθητές Ρομά περπατούν με τα πόδια για να πάνε στο σχολείο. Από την άλλη πλευρά, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σε απάντηση που δίνει σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος για το θέμα, διαβεβαιώνει πως ουδέποτε έχει απορριφθεί κάποιο αίτημα δωρεάν μετακίνησης μαθητή-μαθήτριας Ρομά και πως από την αρχή της σχολικής χρονιάς όλοι οι μαθητές μεταφέρονται από και προς το σχολείο τους δωρεάν. Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος με την Υφυπουργό βρίσκεται και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Αικατερίνη Δουράνου, η οποία αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων όπως είναι οι Ρομά, καθώς και για την πρόληψη και θεραπεία του κοινωνικού τους αποκλεισμού.

Το κείμενο της απάντησης της Ζέττας Μακρή:

«Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4484/27-9-2021 έγγραφο της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας: «[…]Οι Διευθυντές/ντριες, Προϊστάμενοι/νες των σχολείων μας, έχουν ήδη αποστείλει στο αρμόδιο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Υποστήριξης της Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Π.Ε. Αργολίδας) και κοινοποιήσει στη ΔΠΕ Αργολίδας τους πίνακες που αφορούν σε αιτήματα έγκρισης μετακίνησης δικαιούχων μεταφοράς. Οι πίνακες αποστέλλονται εντός των οριζόμενων από την Π.Ε Αργολίδας χρονοδιαγραμμάτων, εφόσον οι εγγραφές είναι εμπρόθεσμες και εκτός χρονοδιαγράμματος εφόσον υπάρχουν εκπρόθεσμες εγγραφές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.79/2017 Άρθρα 6, 7. Αναφορικά με το ερώτημα […] για τη δωρεάν διακομιδή των μαθητών Ρομά που διαβιώνουν στην περιοχή του Δήμου Άργους Μυκηνών, σας αναφέρουμε ότι η υπηρεσία μας δεν έχει γίνει δέκτης παραπόνων καθώς τα παιδιά που μένουν στον καταυλισμό «Καρακάξα» του Δήμου Άργους Μυκηνών, ήδη μεταφέρονται δωρεάν, καθημερινά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε σχολικές μονάδες του Δήμου Άργους Μυκηνών, οι οποίες διαθέτουν Τάξεις Υποδοχής (Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, Δημοτικό Σχολείο Δαλαμανάρας). Αντίστοιχα παιδιά Ρομά που διαμένουν σε οικισμούς πλησίον των σχολείων, εγγράφονται σε αυτά, ενώ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή γίνεται προσπάθεια διαχείρισης των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει για την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα, ως συνέπεια της πανδημίας. [..] Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2021-2022 με την με αριθμ. 4431/22-09-2021 απόφασή μας, την οποία έχουμε κοινοποιήσει στην Π.Ε. Αργολίδας, έχουμε εγκρίνει δικαιούχους μεταφοράς μαθητές και μαθήτριες εκτός χωροταξικής κατανομής για παιδαγωγικούς λόγους. Μέχρι και τη στιγμή σύνταξης του παρόντος εγγράφου δεν έχει απορριφθεί κάποιο αίτημα δωρεάν μετακίνησης μαθητή-μαθήτριας Ρομά, ούτε έχει διαβιβαστεί οποιοδήποτε νέο, εκπρόθεσμο αίτημα για μαθητή /τριας που ανήκει στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των Ρομά, προκειμένου αυτός/αυτή να καταστεί δικαιούχος μεταφοράς από και προς τη σχολική του μονάδα.[…]».

Επίσης, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3201/27-9-2021 έγγραφο της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας: «[…] όλοι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κατοικούν σε καταυλισμούς ρομά και φοιτούν στο Γυμνάσιο Νέας Κίου και στο Γυμνάσιο Αγίας Τριάδας, μεταφέρονται δωρεάν σε καθημερινή βάση με μισθωμένα οχήματα από την Περιφέρεια. […] δεν υφίσταται αίτημα σχολείου ή γονέα μαθητή-ρομά, για μεταφορά ή ακόμα για καταβολή μαθητικού επιδόματος, που να μην έχει ικανοποιηθεί.[.]».

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Αικατερίνη Δουράνου αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση δημοσιευμάτων σχετικά με τη φοίτηση μαθητών – μαθητριών Ρομά στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Αργολίδας και προκειμένου για την αποκατάσταση της αλήθειας και τη μη περαιτέρω «σπίλωση» της εκπαιδευτικής κοινότητας , σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα my school , 236 μαθητές και μαθήτριες Ρομά φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας. Τα αιτήματα των γονέων για μεταφορά των παιδιών Ρομά κατά το σχολικό έτος 2021-2022 , διαβιβάστηκαν αρμοδίως από τις Διευθύνσεις των σχολείων μας στην Π.Ε. Αργολίδας και εγκρίθηκαν στο σύνολό τους.

Μέχρι και σήμερα δεν μας έχουν γνωστοποιηθεί από τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες ενεργά εκπρόθεσμα αιτήματα για μεταφορά παιδιών από τον καταυλισμό της «Γλυκειάς» του Δήμου Ναυπλιέων. Επιπλέον, καθώς η υπηρεσία μας έγινε αποδέκτης εγγράφων από πολιτικά πρόσωπα με ονοματεπώνυμα πολιτών, που φαίνεται να έχουν αιτηθεί μεταφορά που δεν έχει ικανοποιηθεί , απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους φορείς ,καθώς τα εν λόγω έγγραφα , παρέχουν ελλιπή και σε μερικές περιπτώσεις ανακριβή στοιχεία για την ταυτοποίηση των παιδιών και τον τρόπο επικοινωνίας με τις οικογένειές τους. Για το σκοπό αυτό, υπήρξε ήδη συνάντηση της Διευθύντριας Εκπαίδευσης με την αρμόδια υπηρεσία του Κέντρου Κοινότητας Ναυπλίου και προγραμματίστηκαν οι επόμενες ενέργειες, προκειμένου να διευκολυνθεί η εγγραφή περισσότερων παιδιών που ανήκουν στην ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης του νομού μας.

Σε Δημοτικά Σχολεία των Δήμων Άργους – Μυκηνών , Ναυπλιέων , Ερμιονίδας , όπου και διαβιώνουν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί παιδιών Ρομά , καθώς και αλλοδαπών μαθητών , λειτουργούν Τάξεις Υποδοχής , για την ομαλή ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και τη διαχείριση των ιδιαίτερων αναγκών τους. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, λαμβάνονται επιπλέον υποστηρικτικά και αντισταθμιστικά μέτρα , όπως αυτά προβλέπονται και έχουν θεσπιστεί για την Προσχολική και Σχολική Εκπαίδευση.

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων, στο οποίο έχουν ενταχτεί κατά προτεραιότητα σχολεία με μεγάλα ποσοστά μαθητών –μαθητριών Ρομά στο μαθητικό τους δυναμικό στους Δήμους Ναυπλιέων και Άργους Μυκηνών.

Τα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας είναι ανοιχτά σε όλα τα παιδιά , με στοχευμένες μαθησιακές παρεμβάσεις από τους εκπαιδευτικούς μας σε γνωστικό και σε κοινωνικοσυναισθηματικό επίπεδο , προκειμένου για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων , καθώς και για την πρόληψη και θεραπεία του κοινωνικού αποκλεισμού. Η εκπαίδευση δεν αποτελεί χώρο για κομματικές και πολιτικές αντιπαλότητες και συγκρούσεις, είναι χώρος ενότητας στην κοινή προσπάθεια όλων να προσφέρουμε στα παιδιά μας».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis