Home design
home design

Αργολίδα: Γρίφος η φετινή παραγωγή στα μανταρίνια

Με τι τιμή παραγωγού ξεκίνησαν οι κοπές πρώιμων ποικιλιών μανταρινιών και πόσο πωλούνται στις λαϊκές της Αθήνας. Σημαντικά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή αλλά με ερωτηματικά.
Μεγάλη η ζήτηση για νωπό μανταρίνι από την Αργολίδα

Με τιμή παραγωγού στα 80 λεπτά το κιλό ξεκίνησαν οι κοπές πρώιμων ποικιλιών μανταρινιών. Στη λαϊκή αγορά της Αθήνας η τιμή τους φτάνει στο 1,5 ευρώ το κιλό.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «ξεκίνησαν οι κοπές πρώιμων ποικιλιών μανταρινιών στην περιοχή (Σπινόζο κ.α.) αλλά οι ποσότητες είναι μικρές. Σε 10 ημέρες θα ξεκινήσει στα ορεινά η συγκομιδή Κλημεντίνων. Υπάρχουν περιοχές που έχουν ζημιές και άλλες που έχουν μια καλή παραγωγή. Γενικά όμως η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι φέτος μειωμένη για τα μανταρίνια κατά περίπου 30-40%.

Όσα χωράφια έχουν πρόβλημα από τη λειψυδρία έχουν μικροκαρπία. Επειδή όμως τα δέντρα δεν είναι φορτωμένα με καρπό υπάρχει πιθανότητα αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις να επανέλθουν και να έχουν καλά μεγέθη και ποιότητα. Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς όμως είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο κ.α.). Επίσης οι εργάτες γης είναι λίγοι και ακόμη δεν γνωρίζουμε που θα φτάσει το κόστος συγκομιδής. Από τέλος Οκτωβρίου πάντως αναμένεται να ξεκινήσει με καλούς ρυθμούς η συγκομιδή στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Λακωνία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή μανταρινιών φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Από 10 μέχρι 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή μανταρινιών Νόβα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι Κλημεντίνες. Οι βροχές θα βοηθήσουν να έχουμε μια καλή ποιότητα».

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «άρχισαν οι κοπές για τα πρώιμα μανταρίνια στην περιοχή. Όσα χωράφια δεν χτυπήθηκαν από το χαλάζι έχουν καλή παραγωγή και ποιότητα. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 80 λεπτά το κιλό. Από αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει με κανονικούς ρυθμούς η συγκομιδή».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας, κ. Γιάννης Αναστασιάδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή στη Θεσπρωτία φέτος είναι μειωμένη. Λόγω των καιρικών συνθηκών αναμένεται να πάει πιο πίσω η συγκομιδή. Από αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει κανονικά να ξεκινήσουν οι κοπές για τις Κλημεντίνες αλλά θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Αναμένουμε πάντως καλή ποιότητα και μεγέθη καρπών».

agrotypos.gr (Σταύρος Παϊσιάδης)

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis