home design 800x400
home design 1170Χ320

Βόρεια Εύβοια: …και μετά ήρθαν οι πλημμύρες

Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε ορισμένα σημεία

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

1 σχόλιο στο Βόρεια Εύβοια: …και μετά ήρθαν οι πλημμύρες
eyboia

Δραματική είναι η κατάσταση στην Βόρεια Εύβοια καθώς η κακοκαιρία Αθηνά που χτύπησε την ταλαιπωρημένη περιοχή το βράδυ του Σαββάτου 09/10, άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές από τα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και τις περιοχές Αχλαδι Κοτσικιά και Αγία Άννα στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε ορισμένα σημεία, ενώ χρειάστηκε παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν άνθρωποι από τα σπίτια τους.

Για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Αθηνά» στην Εύβοια μίλησε στο OPEN ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Δημήτρης Σκοπελίτης και μετέδωσε εικόνες από τη ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες. Όπως υπογράμμισε δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τα μηχανήματα επιχειρούν να τους καθαρίσουν τα μπάζα. Στις εικόνες που μετέδωσε φαίνονται καθαρά διαλυμένοι δρόμοιπλατείες. «Το νερό έφτασε στα 2-3 μέτρα. θάλασσα και δρόμοι έχουν γίνει ένα». σημείωσε.  

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πυροσβεστική βοήθησε πολλούς κατοίκους να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους και τόνισε ότι τα περισσότερα υπόγεια σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και τόνισε ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην παραλία του Αχλαδίου και στην Κοτσικιά. Ο ίδιος λαμβάνοντες ως δεδομένο τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια τόνισε ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει χθες. Πρέπει να γίνουν γρήγορα ενέργειες γιατί αλλιώς θα βλέπουμε συχνά τέτοιες εικόνες». υπογράμμισε.

Δήμαρχος Μαντουδίου: Τα ποτάμια μπήκαν στα σπίτια – Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο

Ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει», έκανε λόγο για δραματική κατάσταση, και πολύ σημαντικές καταστροφές στα χωριά Αγία ΆνναΑχλάδι και Κοτσικιά.

«Μετά την καταστροφική φωτιά, ήρθε η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, παραλία Αγίας Άννας, παραλία Αχλαδίου, έχουν καταστραφεί. Τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια. Η παραλία Αχλαδίου έχει μετατραπεί σε απέραντο ποτάμι. Έχουν κοπεί οι συνδέσεις σε όλα τα χωριά. Η κατάσταση είναι δραματική. Μέσα στο χωριό έχει φύγει ένα βουνό ολόκληρο. Έχουμε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια», είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου και συνέχισε:

«Προσπαθούμε να δούμε εάν οι άνθρωποι είναι καλά. Είναι τρομερή η κατάσταση, δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση, ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός. Όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Έριξε από τις 12 το βράδυ έως τις 2:30, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, έχουν φύγει μέχρι και γέφυρες. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Δεν έχει κανένας κοιμηθεί. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους».

«Η πυροσβεστική όλη τη νύχτα προσπαθεί να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει σχεδόν 10 μέτρα», συνέχισε ο κ. Τσαπουρνιώτης. 

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου Βόρειας Εύβοιας για τις καταστροφές

Κάτοικος της Βόρειας Εύβοια μίλησε στην ίδια εκπομπή για το πώς βίωσε τις πλημμύρες λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Όλη νύχτα δεν κοιμηθήκαμε. Αφού πέρασε η φωτιά και δεν καήκαμε, παραλίγο να πνιγούμε. Το νερό μπήκε μέσα…πώς δεν πήρε και το σπίτι ακόμα», σημείωσε και εξήγησε ότι αναγκάστηκε να ανέβει στον πάνω όροφο του σπιτιού γιατί ο κάτω πλημμύρισε και γέμισε με μπάζα. «Χάθηκε μέχρι και η παιδική χαρά, η βροχή παρέσυρε ακόμα και τα παιχνίδια», δήλωσε.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Έφτασαν τα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου, με νέες πλημμύρες και καταστροφές!
    Μετά και τις φετινές πυρκαγιές, τίποτα προς το παρόν δεν άλλαξε, καμιά διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα των βροχοπτώσεων που σχηματίζουν χειμάρρους και προκαλούν στο βίαιο πέρασμά τους καταστροφές. Διαβάζουμε πάλι σήμερα για τις καταστροφές με τα πρωτοβρόχια.
    Κι όμως, η λύση είναι τόσο απλή: να εμποδίζεται συνεχώς η ελεύθερη ροή και συσσώρευση μεγάλης ποσότητας νερού στην πορεία του προς τη θάλασσα. Αυτό επιτυγχάνεται πολύ εύκολα με τοποθέτηση κορμών δέντρων κάθετα στη ροή του νερού, με ξερολιθιές, με μικροφράγματα κάθε είδους που συγκρατούν το νερό και το χώμα σε επίπεδες επιφάνειες και λακκούβες ώστε να έχει χρόνο το έδαφος να το απορροφήσει και να εμπλουτίσει έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα.
    Αποτρέποντας τη συνεχή επιτάχυνση του νερού και την γεωμετρική αύξηση του όγκου σαν χιονοστιβάδα!

    https:/ /www. facebook. com / groups/ periskopio. ellas/ posts/ 3028443904054477

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis