home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Περπατώντας στα χαλάσματα του Ξενία – Ένα θεαματικό ερείπιο σε ένα συγκλονιστικό μέρος (Βίντεο)

Πώς το αρχιτεκτονικό στολίδι του Ναυπλίου μετατράπηκε σε κουφάρι – Το διαχρονικό έγκλημα του Ξενία και η σημερινή κατάσταση.
Ξενία Ναυπλίου

Η καταστροφή είναι πλήρης. Το άλλοτε αξιοθέατο και στέκι Vip ‘s στο Ναύπλιο, το Ξενία, είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως αποσυντίθεται. Ο χρόνος και η εγκατάλειψη έχει μετατρέψει το κτήριο – κόσμημα, σε κουφάρι, σε μια άθλια κατάσταση, που είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια.

Μυστηριακή ατμόσφαιρα αλλά και εικόνα διάλυσης είναι αυτά που θα αντικρίσεις αν αποφασίσεις να διαβείς το κατώφλι του άλλοτε ξενοδοχείου και να ζήσεις την περιπέτεια, με ρίσκο να σου πέσει κάποιο ντουβάρι στο κεφάλι.

Άλλωστε σε καθημερινή βάση αποκολλώνται σοφάδες και τσιμεντένια κομμάτια, που καταλήγουν στον δρόμο.

Από το 1961 στο σήμερα

Ένα θεαματικό ερείπιο σε ένα συγκλονιστικό μέρος. Σκουπιδαριό, μπάζα, γκράφιτι, σπασμένα τζάμια και παράθυρα, ξηλωμένα φωτιστικά, ακόμα και τοίχοι που πέφτουν και είναι πλέον δύσκολο να αποκατασταθούν

Το ξενοδοχείο Ξενία, άνοιξε το 1961. Το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Τριανταφυλίδης, ένας εκ των ταλαντούχων νέων αρχιτεκτόνων που επιστράτευσε ο Άρης Κωνσταντινίδης για να σχεδιάσουν τα Ξενία σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας.

Είχε 58 δωμάτια, από τα οποία τα 40 ήταν δίκλινα και τα 18 μονόκλινα. Διέθεταν όλα λουτρό ή ντους καθώς και βεράντα. Επίσης, εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους, το ξενοδοχείο διέθετε εστιατόριο χειμωνιάτικο και θερινό, μεγάλες άνετες βεράντες και κήπο.

Eνα κτίριο που συνδυάζει θέα στη θάλασσα από όλες τις όψεις του, θέα στον παραδοσιακό οικισμό της Παλαιάς Πόλης και θέα σε αρχαιολογικούς χώρους. Οι φθορές που έχει υποστεί το κτίριο είναι παραπάνω από εμφανείς, ενώ το τελευταίο διάστημα άρχισαν να αποκoλούνται και τμήματα της τοιχοποιίας.

Μοιάζει βομβαρδισμένο

Παρότι η είσοδος είναι περιφραγμένη, κατά διαστήματα μέσα στο κτίριο έχουν βρει καταφύγιο από αδέσποτα μέχρι άστεγοι και άτομα χρήστες ουσιών. Oμως δεν πάει το κτίριο αυτό να αποτελεί και κίνδυνο για τους διερχόμενους, αφού επισκέπτονται πολλοί την τοποθεσία για την υπέροχη θέα που προσφέρει.

Ανοιχτό στη μανία της φύσης είναι πλέον όλο το κτίσμα. Το ισόγειο που λειτουργούσε το λόμπι και βρίσκονταν οι πολυτελείς κοινόχρηστοι χώροι, μοιάζει βομβαρδισμένο.

Ανεβαίνοντας κανείς στους ορόφους, δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι εκεί βρίσκονταν δωμάτια και σουίτες.

Περπατώντας στα χαλάσματα

Ο χρόνος, όσο δεν γίνεται τίποτα για την αποκατάσταση του κτηρίου, λειτουργεί εις βάρος του. Κάποια στιγμή θα γκρεμιστεί ολοσχερώς από μόνο του και θα μείνουν εκεί χαλάσματα, να θυμίζουν την αίγλη αυτού του τόπου, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς, ανεξαρτήτου χρονικής εποχής λόγω του φυσικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που προσφέρει στον επισκέπτη του.

Μέχρι τότε δείτε στο παρακάτω πολύ πρόσφατο βίντεο τι έχει απομείνει από το πάλαι ποτέ κραταιό ξενοδοχείο της πόλης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis