home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνία

Ναύπλιο: Στο πλευρό 168 ατόμων το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο

Οι υπηρεσίες που παρέχει το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο- Τρόποι επικοινωνίας.

Το 2020 έλαβαν υπηρεσίες από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο στο Ναύπλιο 168 άτομα.

Από αυτά, τα 81 άτομα με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο – 43 άτομα στο Συμβουλευτικό Κέντρο και 38 άτομα κρατούμενοι στη φυλακή Ναυπλίου. Ακόμα, εξυπηρετήθηκαν 87 άτομα μέλη οικογενειών και σημαντικοί άλλοι ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο.

Στο ΚΕΘΕΑ Κύτταρο- Οξυγόνο συλλέχτηκαν το 2020 στις Υπηρεσίες Ενημέρωσης, Συμβουλευτικής και Προετοιμασίας Ναυπλίου ερωτηματολόγια πρώτης επαφής που αντιστοιχούν σε 26 άτομα. Επτά στα 10 άτομα είναι άντρες με μέση ηλικία τα 33,2 έτη. Οι 5 στους 10 έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Στην πλειοψηφία τους – 9 στα 10 άτομα – είναι άγαμοι. Οι περισσότεροι – 5 στα 10 άτομα – μένουν με τη γονική τους οικογένεια και είναι άνεργοι – 5 στα 10 άτομα. Ένας στους 10 δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και διέκοψε το σχολείο στα 13,5 του χρόνια. Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες γίνεται στα 16,5 έτη με ουσία έναρξης της χρήσης την κάνναβη. Τρεισήμισι χρόνια αργότερα, στα 20,2 τους χρόνια ξεκινούν τη χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης, που για τους περισσότερους – 6 στους 10 – είναι η ηρωίνη. Ενώ για τους 3 στους 10 κύρια ουσία κατάχρησης είναι η κάνναβη. Οι 5 στους 10 αναφέρουν καθημερινή χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης τον τελευταίο μήνα. Οι 9 στους 10 κάνουν παράλληλη χρήση μιας δευτερεύουσας ουσίας. Οι 5 στους 10 έχουν κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ από αυτούς οι 2 στους 10 έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας. Στο θεραπευτικό πρόγραμμα απευθύνονται σχεδόν 17 χρόνια μετά την πρώτη επαφή με παράνομη χρήση, 13 χρόνια μετά την πρώτη επαφή με την κύρια ουσία κατάχρησης και μετά από 10,5 χρόνια συστηματικής χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης.

Οι 5 στους 10 αναφέρουν πως στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ιστορικό χρήσης και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών. Οι 2 στους 10 εξαρτημένους έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας. Οι 4 στους 10 αναφέρουν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι 3 στους 10 δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες. Ο 1 στους 10 έχει Ηπατίτιδα C. Οι 7 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους· ενώ από όσους έχουν συλληφθεί οι 4 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη και οι 5 στους 10 έχουν φυλακιστεί ή προφυλακιστεί. Οι 5 στους 10 αναφέρουν πως εκκρεμεί δικαστική υπόθεση.

ΠΗΓΗ: ΤΜΗΜΑ ΈΡΕΥΝΑΣ ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ

Οι υπηρεσίες που παρέχει

Το Πολυδύναμο Κέντρο, στελεχωμένο από διεπιστημονική ομάδα, προσφέρει σε εξωτερική βάση, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, βραχείας, ήπιας ή εντατικής παρέμβασης σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο παραπέμπουν σε εξειδικευμένες δομές, όπως θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας κ.λπ. ενώ υποστηρίζουν συστηματικά και πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, με σεβασμό στο απόρρητο.

Η Κινητή Μονάδα απευθύνεται στον πληθυσμό των ατόμων που διαμένει σε περιοχές εντός και εκτός αστικού ιστού και έχει ως βασική στόχευση την διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων καθώς και την δικτύωση και συνεργασία με τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές της Περιφέρειας.

Επικοινωνία: Άργους 107, Ναύπλιο, τηλ. 2752025083, 27520 47251,

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-17.00

pd–nafplio@kethea–kyttaro.gr, σελίδαfacebook:ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button