home design 800x400
home design 1170Χ320

Μυστήριο με άφιξη προσφύγων στη Μεσσηνία – «Οι κάτοικοι στο Βασιλίτσι δεν είναι τρελοί»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι καταγγέλλουν τις Αρχές πως «εξαφάνισαν» 25 πρόσφυγες στο Βασιλίτσι και απαιτούν απαντήσεις.
Ημέρα της Γυναίκας 2016: οι γυναίκες πρόσφυγες

Ο Θανάσης Πετράκος από την Περιφερειακή Παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία» και ο Παναγιώτης Κάτσαρης από την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Μωριά», μέσω κοινής τους δήλωσης, αναφέρθηκαν σε ένα πρωτοφανές γεγονός εξαφάνισης προσφύγων, όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν.

Συγκεκριμένα, 25 πρόσφυγες από το Ιράκ που βγήκαν στη θέση Κούκουρας στο Βασιλίτσι της Μεσσηνίας την προηγούμενη Τετάρτη, μεταφέρθηκαν στην παραλία με τη συνδρομή του Λιμενικού. Εκεί, οι κάτοικοι απ’ το Βασιλίτσι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους πρόσφυγες. Κι ενώ θα έπρεπε με λεωφορείο οι 25 πρόσφυγες να μεταφερθούν σε χώρο της περιοχής και να τους παρασχεθούν τα απαραίτητα -όπως καταγγέλλεται από τους δημοτικούς συμβούλους- οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση και από τότε αγνοούνται. Άγνοια δηλώνουν οι Αρμόδιες Αρχές, τονίζοντας πως ουδέποτε υπήρξαν πρόσφυγες στην περιοχή κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι κάτοικοι δεν είναι τρελοί για να λένε πως είδαν 25 πρόσφυγες ενώ δεν υπήρχαν ποτέ και καλεί τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα και να σταματήσουν πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές.

H κοινή δήλωση των Θανάση Πετράκου και Παναγιώτη Κάτσαρη έχει ως εξής:

«Πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα και δεν έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου φαίνεται ότι έχει επιλέξει η Κυβέρνηση των κ. Μητσοτάκη, Βορίδη, Πλεύρη και Γεωργιάδη στη διαχείριση του προσφυγικού, προφανώς για να ικανοποιήσει φωνές στο εσωτερικό της σαν αυτή του κ. Μπογδάνου.

Μετά τις δεκάδες επαναπροωθήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την εξαφάνιση των αφιχθέντων προσφύγων σε τρεις περιπτώσεις στα Κύθηρα, επιλέγει την ίδια πρακτική της εξαφάνισης και για τους 25 πρόσφυγες που βγήκαν στη θέση Κούκουρας στο Βασιλίτσι της Μεσσηνίας την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 4μμ .

Όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκε στην περιοχή Κούκουρας ιστιοπλοϊκό το οποίο είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βασιλιτσίου Νικοστέλιου Τομαροπανάγου, οι 25 επιβαίνοντες του ιστιοπλοϊκού μεταφέρθηκαν στην παραλία με τη συνδρομή του Λιμενικού. Κάτοικοι απ’ το Βασιλίτσι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, οι οποίοι πιθανότατα διένυαν τη γνωστή διαδρομή έχοντας ξεκινήσει από Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Αργά το βράδυ οι 25 άντρες μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διαδικασία κατά την οποία μεταφέρονται με λεωφορείο σε χώρο της περιοχής, όπου υποβάλλονται και σε έλεγχο για Covid -19 και τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί. Έκτοτε η τύχη των 25 προσφύγων αγνοείται και το Λιμενικό επισήμως δηλώνει πως ουδέποτε σημειώθηκε το συμβάν.

Άγνοια για το συγκεκριμένο περιστατικό δήλωσε και ο Λιμενάρχης Καλαμάτας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα μαζί του οι επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων “Αγωνιστική Συνεργασία” Θανάσης Πετράκος και “ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Μωριά” Παναγιώτης Κάτσαρης, μεταφέροντας όπως είπε την επίσημη θέση του υπουργείου ότι δεν υπήρξε άφιξη προσφύγων ή μεταναστών στη Μεσσηνία.

Επειδή γνωρίζουμε καλά πως οι κάτοικοι του Βασιλιτσίου δεν είναι τρελοί και επίσης γνωρίζουμε ότι για την κυβέρνηση δεν είναι πρώτη φορά που μεταχειρίζεται τέτοιες μεθόδους. Δηλώνουμε πως αυτές οι παρακρατικές πρακτικές εκθέτουν τη χώρα μας, η οποία είναι υπόλογη για τέτοιες πρακτικές παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι τις πρακτικές της εξαφάνισης εφάρμοζε στην Αργεντινή η Χούντα του Βιντέλα και στη Χιλή η χούντα Πινοσέτ.

Απαιτούμε λοιπόν άμεσα από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς να μας ενημερώσουν αμέσως που βρίσκονται οι 25 πρόσφυγες από το Ιράκ και να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν και γι αυτούς όλες οι προβλεπόμενες από την Ελληνική Νομοθεσία και τις Διεθνείς Συνθήκες διαδικασίες. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την σωματική ακεραιότητα και την τύχη των συγκεκριμένων προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να υπάρχουν και ανήλικοι.

Είναι επίσης υπεύθυνοι για το διασυρμό του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος τους οποίους αναγκάζουν να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις και να ψεύδονται παραβαίνοντας τους όρκους που έχουν δώσει. Για εμάς το προσωπικό του Λιμενικού είναι οι ήρωες και οι ηρωίδες που έχουν σώσει χιλιάδες συνανθρώπους μας από βέβαιο πνιγμό στα νερά του Αιγαίου.

Να θυμίσουμε στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς του πως από το Βασιλίτσι έφυγε σαν πρόσφυγας ο μεγάλος αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιώργος Μπίζος. Για δεκαετίες βίωσε τη σκληρότητα του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής αγωνιζόμενος για δημοκρατία και ισότητα ως δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και άλλων μαύρων αγωνιστών. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του μεγάλου Γιώργου Μπίζου με αυτά που συμβαίνουν στο χωριό του.

Ας αναλογιστεί και κάτι ακόμα ο Πρωθυπουργός, πως στους 25 που εξαφανίστηκαν μπορεί να είναι ο αυριανός Αντετοκούνμπο.

Σημειώνουμε ότι η πρακτική της εξαφάνισης ανθρώπων έχει γραφτεί στην ιστορία του ανθρώπινου είδους σαν μια από τις πιο επαίσχυντες φασιστικές πρακτικές. Για την ιστορία επίσης οι μάνες των εξαφανισμένων παιδιών από τις επιδρομές των παρακρατικών του Βιντέλα πραγματοποίησαν μια από τις πιο μεγαλειώδεις ιστορικά διαμαρτυρίες ευρισκόμενες για εβδομάδες πιασμένες χέρι χέρι και φορώντας λευκά μαντήλια στην Plaza de Mayo. Με αυτά που κάνετε κ. Πρωθυπουργέ σύντομα η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ως δημοκράτες και πάνω απ’ όλα ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ,θα ετοιμάσουν μαντήλια και για σας».

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis