home design 800x400
home design 1170Χ320

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Αντίσταση απέναντι στο υπερσυντηρητικό μόρφωμα των αντιεμβολιαστών

Άρθρο του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Χρυσόστομος Μεσσηνίας: Ο εμβολιασμός θα είναι πράξη ηθική και έκφραση ανθρωπιάς

Τα τελευταία αποτελέσματα μίας δημοσκοπικής έρευνας, σχετικά με τους αρνητές του εμβολίου, απέδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό αντιεμβολιαστών προέρχονται από ιδεολογικοποιημένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες διαμορφώνουν ένα μανδύα συνωμοσίας, με θρησκοληπτικές μάλιστα κατ’ επίφασιν αποχρώσεις και ακραίες πεποιθήσεις υπερσυντηρητισμού (ακραίων δεξιών και ακραίων αριστερών), με σκοπούς ωφελιμιστικούς, προσβλέποντας στη διαμόρφωση ή ενίσχυση ενός πολιτικο-θρησκευτικού μορφώματος το οποίο θα καλύψει ένα πολιτικό «κενό» στην παγκόσμια κοινωνία ή θα δημιουργήσει ένα νέο μόρφωμα.

Στη συγκρότηση αυτού του μορφώματος συντελούν προπαγανδιστικά διάφορα fake news, με σύνθημα την αμφισβήτηση της πανδημίας, τη μη ύπαρξη κορωνοϊού, την άρνηση τήρησης των μέτρων υγιεινής και της εφαρμογής του εμβολιασμού, θέσεις και αντιλήψεις τις οποίες διασπείρουν με τον εύκολο πλέον τρόπο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαμόρφωση του συγκεκριμένου υπερσυντηρητικού ακραίου πολιτικο-θρησκευτικού μορφώματος φαίνεται ότι εξυφαίνεται από καιρό, απλά μέχρι τώρα αναζητούσε, αφενός, τον τρόπο εκδήλωσης και εμφάνισής του κοινωνικά και, αφετέρου, το ιδεολογικό του αφήγημα, το οποίο θα αποτελούσε και το προπαγανδιστικό όχημά του, προκειμένου να διαδοθεί μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Για την υλοποίηση των σκοπών του φαίνεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού, όπως και κάθε άλλη πανδημία, ήταν η μεγάλη ευκαιρία.

Ο φόβος για το μέλλον είναι χρήσιμος για την καθοδήγηση και η ανασφάλεια για τη χειραγώγηση του ανθρώπου, ως μονάδα αλλά και ως σύνολο, έλειπε όμως το μέσο με το οποίο θα επιτυγχάνετο, όχι μόνο η προβολή του παραπάνω μορφώματος, αλλά και το ιδεολογικό όχημα. Πώς, δηλαδή, θα διασπούσε την κοινωνική συνοχή και ενότητα; Ήταν ανάγκη, λοιπόν, να αναζητηθεί ένα μέσο διάσπασης. Η άρνηση στο εμβόλιο ήταν το κατάλληλο σύνθημα. Με πολιορκητική ακίδα την άρνηση στο εμβόλιο και τον εμβολιασμό, η παγκόσμια και η ελληνική κοινότητα οδηγείται πλέον σε μία πόλωση.

Με επιχείρημα την αναποτελεσματικότητα δήθεν των εμβολίων και τη συνωμοσιολογική θρησκόληπτη ιδεολογία ξεκινά η δόμηση ενός νέου υπερσυντηρητικού μορφώματος, το οποίο, όπως κάθε ακραίο κίνημα, επενδύει στη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και ενότητας.

Είναι επίσης άξιο παρατήρησης και συγχρόνως ειρωνείας το γεγονός ότι τα «δυτικόφερτα» εμβόλια είναι επικίνδυνα, θανατηφόρα κ.ο.κ., ενώ τα «αριστερόφερτα» απολαμβάνουν στους περισσότερους από όλους αυτούς τους αρνητές την εγγύηση και τη σίγουρη αποτελεσματικότητα!!

Νομίζω ότι πρέπει με σοβαρότητα πλέον να προβληματιστούμε για το τι εξυφαίνεται στην ελληνική κοινωνία, γιατί το εύκολο στον Έλληνα είναι να οδηγηθεί εξαιτίας ενός ιδεολογήματος άκριτα σε ένα διχασμό, ο οποίος έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι δημιουργεί ολέθρια προβλήματα και στην κοινωνία και στα συναφή προς αυτήν θέματα.

Πρέπει οι πάντες να αφυπνιστούμε και να αντισταθούμε, τόσο ο πνευματικός κόσμος της χώρας όσο και τα δημοκρατικά κόμματα και σχήματα του κοινοβουλίου και της ελληνικής κοινωνίας, για να αποτραπούν και να μη δημιουργηθούν ακραία μορφώματα υπερσυντηρητισμού και διάσπασης, άλλως θα ζήσουμε μία νέα Βαϊμάρη, ίσως όχι των αγανακτισμένων, αλλά των αντιεμβολιαστών.

Του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου

liberal.gr

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis