home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κορωνοϊός: Δεν γλίτωσε το lockdown η Αργολίδα παρά τη …σύγκριση με την Πιερία

Δεν έπεισε η Βάνα Παπαευαγγέλου πως ο εμβολιασμός στην Αργολίδα κρατά χαμηλά τα κρούσματα σε σύγκριση με την Πιερία.
nafplio-vradi-lockdown_4

Για ύφεση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ενώ για ενδείξεις αποκλιμάκωσης μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλώντας τον κόσμο που δεν το έχει κάνει, να εμβολιαστεί.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Πιερίας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες άνω των 55 ετών, λέγοντας ότι η στασιμότητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είναι δυσοίωνη.

Η σύγκριση Αργολίδας και Πιερίας

Και ενώ το μίνι lockdown παρατάθηκε για ακόμα μία εβδομάδα στην Αργολίδα, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως παρατηρείται μεγάλη διαφορά στον έλεγχο των νέων λοιμώξεων, σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Όπως είπε η σύγκριση Αργολίδας και Πιερίας είναι αποκαλυπτική. «Στην Αργολίδα όπου το ποσοστό εμβολιασμών στο 53%, τα ποσοστά κρουσμάτων είναι αισθητά πιο χαμηλά από την Πιερία, όπου είναι εμβολιασμένο το 40% του πληθυσμού», επισήμανε χωρίς να πείθει απόλυτα, αν κρίνουμε από τα περιοριστικά μέτρα που είναι ακριβώς τα ίδια και στους δύο νομούς.

Ανέφερε πως η ηλικιακή κατανομή σε περιοχές Αττικής με σταθερό φορτίο, δείχνουν πως στη Δυτική Αττική, με ποσοστό εμβολιασμού 40%, καταγράφεται σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 55 ετών, σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Παπαευαγγέλου: Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο ήπια θα το περάσει

«Η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας τεστ, με τη συστηματοποίηση των rapid test, των μοριακών τεστ, αλλά και των self test, θα οδηγήσει μοιραία σε καταγραφή αύξησης των κρουσμάτων. Από τις 90.000 φτάσαμε στα 350.000 τεστ στην αρχή της εβδομάδας, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν. Η διενέργεια των self test συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτήρηση της πανδημίας», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτωντας: «Οι νέες εισαγωγές μειώνονται, επιστρέφουμε σταδιακά στις δραστηριότητές μας, με όπλο τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής».

Στη συνέχεια, επέστησε την προσοχή σε όλους τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι σε άτομα που είτε είναι ανεμβολίαστα είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ακόμη, εξήρε την στάση των εφήβων που σπεύδουν να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κρούσματα κορωνοϊού στα δημοτικά σχολεία, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο ήπια θα το περάσει. Όταν τα παιδιά μέσα στην τάξη έχουν ένα κρούσμα, κάνουν τουλάχιστον τέσσερα τεστ μέσα στις επόμενες επτά ημέρες. Σε ασυμπτωματική φάση, έχουμε αυτό τον τρόπο, για να μειώνουμε τη διασπορά. Ο συνδυασμός της μάσκας και του έντονου τεστ μειώνει κατά 80% τη διασπορά. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο που θα πετύχει».

Μαγιορκίνης: Πέφτει η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια ως προς την πιθανότητα νόσησης

Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης, είπε με τη σειρά του και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως παρατήρησε, την περίοδο εκείνη αναμένεται και αύξηση της μεταδοτικότητας, καθώς θα αυξάνεται ο χρόνος που περνάει ο κόσμος σε κλειστούς χώρους.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως ίσως πέφτει κατά ένα μικρό ποσοστό η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια ως προς την πιθανότητα νόσησης, ωστόσο, ως προς το πιο σημαντικό κομμάτι, που αφορά στην προστασία από τον θάνατο και την εισαγωγή στο νοσοκομείο, η αποτελεσματικότητα φαίνεται να διατηρείται.

«Τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στον γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση, με σκοπό να ρίξουμε το Rt. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα συγκλίνουν ότι είναι χρήσιμο στους ανθρώπους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα από το αρχικό σχήμα και αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Η συζήτηση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν πρόσφατα και θα βλέπουμε σε βάθος χρόνου την ανοσία που παρέχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis