home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κόσμος

Έρευνα: Ο καπνός από τις φωτιές εμποδίζει τις βροχοπτώσεις

Δημιουργείται έτσι ένας επικίνδυνος κύκλος όπου οι πυρκαγιές εμποδίζουν την πρόκληση βροχών με αποτέλεσμα να εντείνονται τα φαινόμενα ξηρασίας και να δημιουργούνται οι συνθήκες για πρόκληση νέων πυρκαγιών.

Ο καπνός των πυρκαγιών έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την υγεία ανθρώπων, φυτών και ζώων. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» επιστήμονες του ερευνητικού οργανισμού NorthWest Research Associates στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν μια άγνωστη μέχρι σήμερα παρενέργεια που έχει ο καπνός των δασικών πυρκαγιών στην ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποιώντας εναέρια μέσα και όργανα παρατήρησης και μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν τι συμβαίνει όταν ο καπνός των δασικών πυρκαγιών εισέρχεται στα σύννεφα. Η αρχική διαπίστωση είναι ότι η επαφή του καπνού με τα σύννεφα αυξάνει πολύ την παραγωγή σταγόνων βροχής. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο καπνός πενταπλασιάζει την ποσότητα των σταγόνων της βροχής μέσα στα σύννεφα σε σχέση με τα σύννεφα που δεν έχουν έρθει σε επαφή με καπνό.

Αυτή η ανακάλυψη δεν προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς αφού είναι γνωστό ότι οργανικά αλλά και ανόργανα σωματίδια που υπάρχουν στον καπνό μπορούν να λειτουργήσουν ως πυρήνες σχηματισμού σταγόνων βροχής. Το δεύτερο εύρημα της μελέτης είναι ότι τα σύννεφα που έχουν έρθει σε επαφή με τον καπνό δεν παράγουν βροχή και εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν τα σύννεφα είναι γεμάτα σταγόνες βροχής.

Η απάντηση είναι ότι οι σταγόνες της βροχής στα σύννεφα που έχουν έρθει σε επαφή με καπνό έχουν 50% μικρότερο μέγεθος από τις συμβατικές σταγόνες της βροχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και να μην συγχωνεύονται ώστε να μεγαλώσουν τόσο σε μέγεθος ώστε να δημιουργήσουν βροχόπτωση. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι πιθανότητες να προκληθεί βροχόπτωση σε ένα σύννεφο που έχει δεχθεί καπνό πυρκαγιών είναι «πρακτικά μηδενικές».

Δημιουργείται έτσι ένας επικίνδυνος κύκλος όπου οι πυρκαγιές εμποδίζουν την πρόκληση βροχών με αποτέλεσμα να εντείνονται τα φαινόμενα ξηρασίας και να δημιουργούνται οι συνθήκες για πρόκληση νέων πυρκαγιών.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button