Home design
home design

Προς υποχρεωτικότητα ο εμβολιασμός και στους εκπαιδευτικούς – Σε αναστολή όσοι δεν υπακούσουν

Αύριο ανακοινώνονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα σχολεία σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή.
Δίωρη στάση εργασίας οι δάσκαλοι της Αργολίδας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν απέκλεισε την Τρίτη το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους εκπαιδευτικούς, εφόσον παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μετά και το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι, έτσι κι αλλιώς, υπαρκτές παντού. Υπάρχει ως επιλογή για την κυβέρνηση η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους. Υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς, αν παραστεί ανάγκη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι αρκετά υψηλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ κι ερωτηθείς, ειδικότερα, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Ανάλογα με το πώς πηγαίνει η κατάσταση (σ.σ. αναφορικά με τα κρούσματα) όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και ευρύτερα».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τα πανεπιστήμια ο ίδιος τόνισε πως «σίγουρα θα υπάρξουν μονάδες εμβολιασμού έξω από τα πανεπιστήμια».

Παράλληλα, σε δηλώσεις της στον Status Fm 107,7, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή ανέφερε πως σε αναστολή σύμβασης θα τίθενται οι εκπαιδευτικοί που δε θα προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα, εξηγώντας πως το μέτρο εφαρμόζεται λόγω της ευαισθησίας που υπάρχει στη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών.

«Οι εκπαιδευτικοί θα προσκομίζουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, διαφορετικά με δική τους δαπάνη θα υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα», ανέφερε.

Δεν αποκλείεται υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην Εκκλησία

Ο Γιάννης Οικονόμου άφησε, εξάλλου, ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποφασίσει τη διεύρυνση των υποχρεωτικό εμβολιασμό των ιερέων.

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της “Επιχείρησης Ελευθερία”».

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το άνοιγμα των σχολείων

Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή βρίσκεται η κυβέρνηση για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ειδικά για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι πολύ χαμηλός και έχουν εμβολιαστεί μόλις 1 στα 4 παιδιά.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς επικρατεί έκδηλη ανησυχία, μιας και τα σχολεία ανοίγουν την επόμενη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου με αναθεωρημένα πρωτόκολλα σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους τους και για το λόγο αυτό στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετέχουν εκτός όλων των αρμοδίων και παιδίατροι, ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή για τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Από την κυβέρνηση, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας στις ηλικίες 12-17 ούτε και να αλλάξουν προς τα κάτω τα ηλικιακά όρια του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Επιχείρηση «ανοικτά σχολεία»

Στην τελική ευθεία για να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και με διακηρυγμένη προτεραιότητα την πάση δυνάμει προστασία της δια ζώσης διδασκαλίας, η κυβέρνηση αναζητά τη φόρμουλα που θα δώσει ώθηση στους εμβολιασμούς των μαθητών.

Την ίδια στιγμή οι διατάξεις της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, δείχνει ότι μαζί με τα τσουχτερά πρόστιμα για τους εμβολιασμούς – μαϊμού και τις πλαστές βεβαιώσεις νόσησης, διευρύνεται και η περίμετρος της υποχρεωτικότητας.

Στο μέτωπο των σχολείων παρά τη ανοδική τροχιά που διαγράφει ο αριθμός των ραντεβού που προγραμματίζονται, διατηρείται το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών.

Αυτή είναι μια πτυχή που υπόκειται στη διαρκή επεξεργασία του Μεγάρου Μαξίμου, υπό το πρίσμα του προβληματισμού, γι’αυτό και οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει συγκαλέσει τις προσεχείς ώρες σύσκεψη. Στη συνεδρίαση, με την συμμετοχή και καθηγητών παιδιατρικής, θα τεθούν επί τάπητος οι διαθέσιμες λύσεις που θα ενισχύσουν την εμβολιαστική διαδικασία στα σχολεία.

Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι το ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου για τη λειτουργία των σχολείων, διαδέχτηκε η παρότρυνση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γιάννης Οικονόμου ζήτησε εκ νέου τη συμβολή εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

«Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί» ανέφερε με νόημα ο κ. Οικονόμου. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και ο βαθμός ανησυχίας των ειδικών για την καταγραφή της ταχείας εξάπλωσης της νόσου στις νέες ηλικίες.

Η γλώσσα των αριθμών του ΕΟΔΥ, επικυρώνει την ανησυχία που μοιράζονται κυβέρνηση και ειδικοί. Ενδεικτικά στις ηλικίες από 15 έως 17 χρονών, έχουν εμβολιαστεί ένας στους πέντε, ήτοι 74.000 παιδιά. Αριθμητικό δεδομένο που θα σημειώσει μικρή άνοδο στην περιοχή του 23,1%, όπως αναμένεται με βάση τον αριθμό των ραντεβού που έχουν κλειστεί. «Η πρόθεσή μας, η βούλησή μας, η προσπάθειά μας θα είναι η δια ζώσης εκπαίδευση να ξεκινήσει από την αρχή και να τελειώσει με το τέλος της σχολικής χρονιάς στα σχολεία και της ακαδημαϊκής χρονιάς στα Πανεπιστήμια», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημαντικά υποδέεστερη είναι η επίδοση στις ηλικίες από 12 έως 14 ετών, με λιγότερους από έναν στους δέκα να έχουν κάνει το εμβόλιο. Και σε αυτήν την κατηγορία υπάρχει βάσιμη ελπίδα για αύξηση των ποσοστών ακόμη και στο 11,5%. Καλύτερη είναι εικόνα για τους νέους ηλικίας 18-24 για τους οποίους δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονιών όπως συμβαίνει στις μικρότερες ηλικίες. Το ποσοστό των εμβολιασμένων έχει φτάσει το 45,4% ενώ σύμφωνα με τον αριθμό των κλεισμένων ραντεβού αναμένεται να ξεπεράσει το 47%.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis