home design

Πουλάς: Τί θα γίνει με τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο long ή post Covid;

Δημιουργία δομών αποκατάστασης των πασχόντων από το σύνδρομο «long ή post Covid», ζητά ο Ανδρέας Πουλάς.

Τη δημιουργία ειδικής μονάδας ή φορέα που να ασχοληθεί επισταμένως και σοβαρά με την παρακολούθηση, αντιμετώπιση και θεραπεία περιστατικών «long ή post Covid» ζητά ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Είναι αναγνωρισμένο από την επιστημονική κοινότητα ότι η νόσηση από τον Covid-19 ενδέχεται να δημιουργεί μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία των ασθενών για χρονικό διάστημα πέραν της αποθεραπείας τους και ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Το νέο σύνδρομο έχει αρχίσει να παρατηρείται και σε Έλληνες ασθενείς που βιώνουν συνέπειες στην υγεία τους μετά τη νόσησή τους, οι οποίες δεν οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες και οι οποίες τους εμποδίζουν να επανέλθουν στην αρχική κατάσταση της υγείας τους προτού νοσήσουν.

Πλέον η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στρέφεται στην αναζήτηση των αιτιών και των τρόπων αντιμετώπισης της εμμένουσας αυτής συμπτωματολογίας. Πρόσφατα στις ΗΠΑ αναγνωρίστηκε το σύνδρομο «long Covid» ή «post Covid» ως αναπηρία για ασθενείς που βιώνουν συμπτώματα για καιρό μετά τη νόσησή τους.

Στον κατάλογο των συμπτωμάτων για την αναγνώριση του συνδρόμου περιλαμβάνονται ενδεικτικά: κούραση ή κόπωση, δυσκολία σκέψης ή συγκέντρωσης (η λεγόμενη «ομίχλη εγκεφάλου»), δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη κατά την ορθοστασία, πονοκέφαλος, πόνος στο στήθος, βήχας, πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς, κατάθλιψη, άγχος, πυρετός, απώλεια γεύσης ή οσμής, βλάβες σε όργανα συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του δέρματος, των νεφρών, ακόμα και του εγκεφάλου. Μεγάλη διεθνής μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) καταγράφει περισσότερα από 200 συμπτώματα σε δέκα διαφορετικά όργανα του σώματος.

Λόγω της συχνότητας εμφάνισης των πιο πάνω συμπτωμάτων σε ολοένα και περισσότερους ασθενείς, θεωρείται ότι είναι απαραίτητη η παρακολούθησή τους από ειδικά διαμορφωμένες δομές από διεπιστημονικές ομάδες υγείας, κάτι που ήδη προκρίνεται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στοιχεία από τη Βρετανία αναφέρουν περισσότερα του 1 εκατομμυρίου περιστατικά long Covid από τα οποία έχουν συμπτώματα περί τις 400.000 για διάστημα ενός έτους και μάλιστα σε ασθενείς που ανήκουν σε παραγωγικές ηλικίες μεταξύ 25 έως 34 ετών.

Εντούτοις, στην χώρα μας δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη και εξειδικευμένη μονάδα υγείας, η οποία να δύναται να παράσχει συμβουλές, ενημέρωση και φροντίδα στους εν λόγω ασθενείς. Λειτουργούν σε ορισμένα νοσοκομεία post Covid ιατρεία, τα οποία όμως περιορίζονται στην παρακολούθηση ασθενών που νοσηλεύτηκαν και δεν εξετάζουν εκείνους που νόσησαν ήπια, οι οποίοι δεν καταγράφονται και δεν παρακολουθούνται από κανέναν δημόσιο φορέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι άγνωστο το μέγεθος του προβλήματος στην χώρα μας, αλλά και να μην έχει αναπτυχθεί δημόσια μονάδα υγείας, που να ασχολείται εξειδικευμένα με το συγκεκριμένο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

1-Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου σας η δημιουργία ειδικής μονάδας ή φορέα που να ασχοληθεί επισταμένως και σοβαρά με την παρακολούθηση, αντιμετώπιση και θεραπεία περιστατικών «long ή post Covid»;

2-Καταγράφονται τα περιστατικά ασθενών που νόσησαν ήπια και παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version