home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μίκης Θεοδωράκης: Μάχη δίνουν τα Χανιά για να μην ταφεί στην Κορινθία

Στη μάχη έπεσαν τα νομικά όπλα – Επιχειρούν μπλόκο στην απόφαση της οικογένειας να ταφεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης στο Βραχάτι

Πόλεμο έχουν ανοίξει τα Χανιά εναντίον της Κορινθίας και ειδικότερα του Βραχατίου για να μην ταφεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης στην Κορινθιακή γη παρά να μεταφερθεί στην Κρήτη. Οι Χανιώτες έχουν βγάλει τα βαριά όπλα, εμφανίζοντας τη μία μετά την άλλη επιστολές του αείμνηστου Μίκη που ζητά να ταφεί στο χωριό των γονιών.

Μάλιστα, φημολογείται ότι σε δράση μπήκαν και νομικά όπλα, επιχειρώντας μπλόκο στην απόφαση της οικογένειας να θάψει τον άνθρωπό της στο Βραχάτι, σε μια περιοχή δηλαδή που θα βρίσκεται κοντά τους και θα μπορούν να επισκέπτονται συχνά και απρόσκοπτα.

Ωστόσο, όπως φαίνεται η πόλη των Χανίων, βάζει πάνω από όλα το στενά τοπικιστικό συμφέρον της επιχειρώντας να επωφεληθεί με κάθε τρόπο από την παρουσία στην περιοχή του ταφικού μνημείου του Μίκη Θεοδωράκη, αγνοώντας επιδεικτικά τον ανθρώπινο παράγοντα και τις ανάγκες μιας οικογένειας που δεν θα θάψει ένα σύμβολο, αλλά έναν πατέρα, έναν σύζυγο, έναν παππού και που έχει ανάγκη να τον επισκέπτεται τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, όταν η απώλεια θα είναι ακόμη νωπή.

Ο Μίκης με την αγαπημένη του σύζυγο Μυρτώ στο σπίτι τους στο Βραχάτι Φωτογραφία: Μαργαρίτα Θεοδωράκη/mikistheodorakis.gr

Ξέθαψαν επιστολή από το 2013

Ξέθαψε λοιπόν, ο δήμαρχος Χανίων μια επιστολή του 2013 σύμφωνα με την οποία ο αείμνηστος Μίκης είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή των Χανίων να φροντίσει ώστε, όταν θα φύγει από τη ζωή να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος με τους γονείς και τον αδελφό του. Στο επίσημο έγγραφο μάλιστα που είχε αποστείλει στον τότε Δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη εξομολογούνταν πως η οικογένειά του διαφωνεί με την απόφασή του και τον καλεί να να φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί η τελευταία του αυτή επιθυμία.

«Σάς γράφω σήμερα για να απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα» αναφέρει στην επιστολή του ο μεγάλος μας συνθέτης και προσθέτει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου».

Προσθέτει δε με νόημα: «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία του αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμά του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».

Παράλληλα ο Μίκης Θεοδωράκης καλούσε μέσω της επιστολής του να ενημερώνεται στο μέλλον ο κάθε νέος δήμαρχος Χανίων για την επιθυμία του αυτή.

Βέβαια, οι Βραχατιώτες δεν είναι εντελώς «άοπλοι» σ’ αυτή την ιδιότυπη μάχη, αφού όπως διαρρέεται υπάρχουν ανάλογα και μάλιστα μεταγενέστερα έγγραφα που κατοχυρώνουν την επιθυμία της οικογένειάς του να ταφεί στο Βραχάτι.

Και δικαστικό μπλόκο για την κηδεία στο Βραχάτι

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε σήμερα προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στα μέλη της οικογένειας του συνθέτυη να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος δεδομένου ότι υπάρχει γραπτή η επθυμία του ίδιου σχετικά με αυτό το θέμα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από πρσοφυγή προσώπου του περιβάλλοντος του εκλιπόντος ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση την οποία συνόδευσε με πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα. Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Υπό φύλαξη σε 24ωρη βάση η σορός του

Στο μεταξύ, μετά από σχετική εντολή που δόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες σε ειδικό χώρο του Α’ Νεκροταφείου, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα. 

Μέχρι στιγμή πάντως δεν έχει ανακοινωθεί πού ακριβώς θα γίνει η ταφή του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιθυμία της κόρης του Μαργαρίτας ήταν να ταφεί στο εξοχικό τους στο Βραχάτι Κορινθίας. 

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis