home design 800x400
home design 1170Χ320

Τα ιδιωτικά εργαστήρια αρνούνται να κάνουν rapid test με 10 ευρώ και ζητούν αύξηση

Ανέφικτο το πλαφόν των 10 ευρώ λέει το Συντοονιστικό Όργανο των φορέων του κλάδου και εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο.

Είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί η εξέταση με την τιμή των rapid test στα 10 ευρώ, διότι η τιμή αυτή είναι κάτω του λειτουργικού κόστους, που είναι τουλάχιστον 12 ευρώ για το μέσο διαγνωστικό εργαστήριο, υποστηρίζουν οι φορείς των ιδιωτικών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.

Σε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διαπίστωσαν όπως αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στο ποσό των 10 ευρώ υπολόγισε μόνο την τιμή του αντιδραστηρίου και όχι τα άλλα κόστη όπως:

  • το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία
  • το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία
  • το κόστος εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού για τη διενέργεια των τεστ
  • το κόστος του διοικητικού προσωπικού, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων
  • το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων και τέλος
  • το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Στην κοινή τους ανακοίνωση υποστηρίζουν ότι ο όγκος των ιατρικών πράξεων που θα ζητούνται ανά ημέρα, που μέχρι προσφάτως στον ιδιωτικό τομέα ήταν 50.000 rapid test /ημέρα, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 250.000 τεστ ημερησίως.

Όπως είναι αντιληπτό αναφέρουν «ένα εργαστήριο θα πρέπει να επενδύσει σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο είναι αδύνατο να γίνει με την τιμή αυτή».

Να σημειωθεί ότι τα δυο rapid test την εβδομάδα είναι υποχρεωτικά για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, οι οποίοι με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς αποκλείστηκαν από τα δωρεάν τεστ που διενεργεί ο ΕΟΔΥ και οι δημόσιες δομές.

Οι φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο ενώ ευκαρίας δοθείσης έβαλαν στο τραπέζι και το θέμα του claw back.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis