home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΜεσσηνίαΛακωνίαΟικονομίαFeatured

Πελοπόννησος: Καύσωνας και ανομβρία στα λιόδεντρα φέρνουν τσεκούρι στην παραγωγή

Ποια είναι η κατάσταση σε Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής. Πώς πάει η αντιμετώπιση του δάκου.

Ευεργετικό ως προς την αντιμετώπιση του δάκου, τουλάχιστον για το τρέχον διάστημα, όχι όμως και για την παραγωγή και τις φροντίδες που πρέπει να καταβάλουν οι ελαιοκαλλιεργητές, φαίνεται ότι ήταν το έντονο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα.

Με το θερμόμετρο να παραμένει υψηλά σε αρκετές περιοχές, οι υπεύθυνοι του προγράμματος δακοκτονίας αναμένουν τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσουν τους δολωματικούς ψεκασμούς, αφού η μάχη δεν έχει ακόμη λήξει. Το φαινόμενο, όμως, στρέσαρε υδατικά τους ελαιώνες, ιδίως τους ξερικούς, ενώ δεν λείπει κατά περιπτώσεις και η αφυδάτωση του καρπού, κάτι που, όπως εκτιμάται, μπορεί να αντιστραφεί με τα πρωτοβρόχια.

Η κατάσταση στην Πελοπόννησο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ypaithros.gr για την Πελοπόννησο ισχύουν τα εξής:

Δεύτερη χρονιά ανομβρίας στη Λακωνία

Ως δεύτερη χρονιά ανομβρίας χαρακτηρίζεται από στελέχη της ΔΑΟΚ Λακωνίας η τρέχουσα για την περιοχή, που με τη μέχρι τώρα εικόνα αναμένει μεσαίες ποσότητες, αφού η έλλειψη νερού δείχνει να έχει αποσυντονίσει τα δέντρα από το φυσιολογικό τους.

Οι τελευταίες υψηλές θερμοκρασίες άφησαν τα δέντρα κάπως ταλαιπωρημένα με κάποια καθήλωση στο μέγεθος του καρπού, ενώ στα ποτιστικά καλύτερη είναι η εικόνα των δέντρων όχι όμως του καρπού πάνω σε αυτά, εξηγεί ένας από τους επόπτες δακοκτονίας στον νομό, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση θα κριθεί από το αν υπάρξουν βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα. Πάντως, σε ό,τι αφορά τον δάκο, ο καύσωνας λειτούργησε και εδώ κατασταλτικά, σε συνδυασμό βέβαια και με τον ψεκασμό που προηγήθηκε.

Κακά μαντάτα για την Αργολίδα

Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα του τελευταίου καύσωνα και στην Αργολίδα, σε ό,τι αφορά τον δάκο, όπου όμως οι φετινές κλιματικές συνθήκες φέρνουν σημαντική μείωση στην παραγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΑΟΚ, η κατάσταση για τα ξερικά δέντρα επιδεινώθηκε με τον υδράργυρο στα ύψη, προκαλώντας ανησυχία για το τι θα μπορέσουν να δώσουν τα επόμενα χρόνια, αφού βρέθηκαν αντιμέτωπα με συνεχόμενα υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς τον Μάιο.

Παλεύουν να κρατήσουν τα δέντρα εύρωστα οι Μεσσήνιοι

Μεγάλο πρόβλημα από λειψυδρία και ξηρασία παράλληλα με τις υψηλές θερμοκρασίες αναφέρεται και από τη Μεσσηνία -πιο έντονα κατά τη φετινή χρονιά-, με τους παραγωγούς να δίνουν αγώνα για να ποτίσουν και να κρατήσουν τα δέντρα ζωντανά και εύρωστα. Όμως ο τελευταίος καύσωνας φαίνεται ότι τα ταλαιπώρησε κι άλλο, τόσο που σε ορισμένα σημεία καταγράφεται κιτρίνισμα σε φύλλα και αλλαγή χρώματος.

Χωρίς να έχει κατασταλάξει πλήρως η εικόνα, η παραγωγή για την περιοχή εκτιμάται προς τη μέση. Σε ό,τι αφορά τον δάκο, παρατηρείται μια πτώση στους πληθυσμούς από τον τελευταίο καύσωνα, όμως η πορεία του εντόμου χαρακτηρίζεται περίεργη φέτος, αφού μπορεί να μην εμφανίστηκε τόσο σε κλασικές περιοχές και αντίθετα να έδωσε το «παρών» σε άλλες, παρουσιάζοντας τάσεις μετακίνησης, εξηγεί ο Ανδρέας Κρασσακόπουλος, εκ των υπευθύνων του προγράμματος δακοκτονίας στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και συνεχίστηκε κανονικά μέχρι τις μέρες του καύσωνα που διακόψαμε και τώρα δειλά-δειλά συνεχίζουμε», συμπλήρωσε, για να ολοκληρώσουν τον πρώτο ψεκασμό και κάποιες περιοχές που έμειναν σε εκκρεμότητα.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button